Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος αποτέλεσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ασθενείας του παράδειγμα πίστης και εμπιστοσύνης στον Θεό, γενναιότητας στην αντιμετώπιση της ασθενείας του, συγχωρητικότητας και ταπείνωσης έναντι όσων τον πολέμησαν – πολιτικών, κληρικών, διανοητών και δημοσιογράφων.
Καθ’ όλη τη βαρύτατη ασθένειά του διατήρησε την αμεσότητα της σχέσης με το ποίμνιό του και, όπου του δινόταν η ευκαιρία και μπορούσε, δίδασκε, έστελνε μηνύματα, παρηγορούσε, αυτός, ο πονεμένος και έως τις τελευταίες ημέρες της επίγειας ζωής του. Ενα παράδειγμα: Οταν ήταν στο Αρεταίειο Νοσοκομείο βαρύτατα ασθενών και πληροφορήθηκε ότι ένας εκ των θεραπόντων
ιατρών του αδικήθηκε κατά την εκλογή του σε καθηγητή, έδειξε ποιμαντικό και ανθρώπινο ενδιαφέρον. Από το κρεβάτι της νοσηλείας του παρακάλεσε και έκανε το παν να αρθεί η αδικία.
Σημειώνω ότι όταν την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007 ετέθη θέμα να εισαχθεί επειγόντως σε νοσοκομείο επέλεξε συνειδητά το Αρεταίειο, το οποίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Ιδρύθηκε το 1898 με κληροδότημα ύψους ενός εκατομμυρίου δραχμών του επιφανούς καθηγητού της Ιατρικής και εθνικού ευεργέτου, Θεοδώρου Αρεταίου.
Στο 125 ετών κτίσμα του, ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος νοσηλεύθηκε ως απλός ασθενής σε ένα μικρό
λιτό δωμάτιο του πρώτου ορόφου, δίπλα στο δωμάτιο που νοσηλεύθηκε και εκοιμήθη ο Αγιος Νεκτάριος, στις 8 Νοεμβρίου 1920. Το δωμάτιο του αγίου είναι σήμερα τόπος προσκυνήματος και προσευχής των ασθενών και των συγγενών τους. Οταν κάπως συνήλθε και στάθηκε στα πόδια του, πήγε και ο Αρχιεπίσκοπος να προσευχηθεί στον άγιο.
Από την αρχή της νοσηλείας του και έως την κοίμησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ζήτησε να υπάρχει πλήρης, ειλικρινής και σαφής ενημέρωση του λαού. Εδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη στις συστάσεις και στη θεραπευτική αγωγή των ιατρών και ουδέποτε δυσφόρησε. Αντιμετώπισε με εμπιστοσύνη στο θέλημα και στην αγάπη του Θεού τους έντονους -καμιά φορά αφόρητους- πόνους από τους οποίους υπέφερε και τη μοναξιά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην οποία νοσηλεύθηκε από τις 13 έως τις 26 Ιουνίου 2007.
Οταν, αρχές Ιανουαρίου 2008, επιβαρύνθηκε η κατάσταση της υγείας του και ζητήθηκε από τους ιατρούς του να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, εκείνος το αρνήθηκε και προτίμησε να αναπαυθεί εν Κυρίω στην αρχιεπισκοπική κατοικία, αφού προείδε την κοίμησή του.
Με τη δημοσιευθείσα διαθήκη του απεδείχθη ότι ουδένα πόρο διέθετε, ούτε κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Τα κινητά, που ήσαν δώρα πιστών τα οποία είχε δεχθεί ως μητροπολίτης Δημητριάδος και Αρχιεπίσκοπος, καταμετρήθηκαν και διετέθησαν από τους εκτελεστές της διαθήκης. Υπάρχουν και κειμηλιακά δώρα από πολιτικούς και εκκλησιαστικούς ηγέτες, που πρέπει να βρίσκονται κάπου στην Αρχιεπισκοπή στοιβαγμένα. Τα καταλογογραφημένα περίπου 3.500 βιβλία του, κατά μαρτυρία κληρικού της Αρχιεπισκοπής, βρίσκονται στη δημιουργηθείσα Βιβλιοθήκη της, όπως ήταν η θέληση του εκλιπόντος.
Ο μόνος εν ζωή στενός συγγενής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου ήταν ο κατά δέκα χρόνια πρεσβύτερος αδελφός του, Ιωάννης Παρασκευαΐδης. Ηταν άγαμος λαϊκός και ζούσε ασκητική ζωή. Ηταν απόφοιτος της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής (ΑΣΟΕΕ) και συνταξιούχος του υπουργείου Παιδείας. Μετά την κοίμηση του αδελφού του, έζησε το υπόλοιπο του βίου του στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Αιγίου, με τη φροντίδα του τότε μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβροσίου. Ο Ιωάννης Παρασκευαΐδης προσέφερε όσο ζούσε στο εν λόγω ίδρυμα τη σύνταξή του.
Κατά τη διάρκεια της ασθενείας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, οι πολιτικοί ηγέτες, ανεξαρτήτως κόμματος και ιδεολογίας, έδειξαν την προς αυτόν συμπάθειά τους και το ενδιαφέρον τους για την πορεία της υγείας του. Τα ίδια συναισθήματα έδειξαν και σχεδόν όλοι οι εκκλησιαστικοί, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Διασώζονται δηλώσεις και επιστολές προς τον μακαριστό, μάρτυρες αυτού του ενδιαφέροντος. Αντιθέτως, η ιντελιγκέντσια, η συντριπτική πλειονότητα της οποίας τον πολέμησε με αγριότητα, ουδεμία συγκίνηση έδειξε, ουδεμία συμπάθεια.
Μάλλον ανακουφίστηκε από την αδυναμία του να ασκεί τη διακονία του… Από την πλευρά του, ο λαός, από την αρχή έως το τέλος της ασθενείας του, ήταν κοντά του. Χιλιάδες τα μηνύματα που έλαβε η Αρχιεπισκοπή και πολύς κόσμος παρέμενε στο πεζοδρόμιο έξω από το νοσοκομείο για να μάθει περί της εξέλιξης της ασθενείας του. Η δημοφιλία του μακαριστού παρέμενε σε υψηλά επίπεδα, ήταν περίπου στο 85%, αλλά ο ίδιος δεν ήταν πια στις εκκλησιαστικές επάλξεις.
Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως ο ίδιος έλεγε, αγάπησε και υπηρέτησε Χριστό και Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο τελευταία προ της ασθενείας του ταξίδια ήσαν στην Κύπρο και τη Μακεδονία, λίγες ημέρες πριν από την εμφάνιση της ασθενείας του. Στην Κύπρο, το επίσημο ταξίδι του διήρκεσε από τις 29 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου 2007. Κατά το ταξίδι του, με νεανικό σφρίγος επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή και όλες τις μητροπόλεις -και αυτές των κατεχόμενων εδαφών- και τα μοναστήρια της Μεγαλονήσου, καθώς και τόπους μαρτυρίου και δολοφονίας αγωνιστών για την ελευθερία και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Μίλησε σε ανοικτές συγκεντρώσεις, συχνά από στήθους. Επισκέφθηκε και μίλησε στους μαθητές και τις μαθήτριες του ιστορικού Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας και σε άλλες συγκεντρώσεις νέων στο ναό της Φανερωμένης Λευκωσίας, όπου ο εθνικός ήρωας παπα- Σταύρος Παπαγαθαγγέλου μυούσε νέους στον αγώνα της ΕΟΚΑ, και στην Πάφο, τόπο καταγωγής του μαθητή εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη.
Κατά την επίσκεψή του στη γραμμή αντιπαρατάξεως στη Δερύνεια, όπου βρίσκεται το Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης πόλης-φαντάσματος Αμμοχώστου, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος είπε συγκινημένος: «Βλέποντας την Αμμόχωστο τόσο κοντά, αλλά συνάμα και τόσο μακριά, πλάθουμε τα όνειρά μας για το μέλλον. Ξέρω τον πόνο της προσφυγιάς, τον οποίο νιώθετε (ο ίδιος ήταν παιδί προσφυγικής οικογένειας). Είναι πιο μεγάλος, όταν αναγκάζεται κανείς να γίνει πρόσφυγας στην ίδια του την πατρίδα. Σημασία, όμως, έχει να κρατούμε τις μνήμες μας ζωντανές, την Ιστορία και την Αλήθεια, που είναι το αντίθετο τη λησμονιάς…».
Στις 3 Ιουνίου 2007 ταξίδεψε στην Εδεσσα, όπου εκφώνησε λόγο για την 100ή επέτειο της δι’ απαγχονισμού δολοφονίας των Μακεδονομάχων και εθνομαρτύρων Τέλλου Αγρα και Αντώνη Μίγγα. Ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Βαριά η παρακαταθήκη των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα και ασήκωτη η κληρονομιά τους. Αυτήν που σήμερα υποβαθμίζουν ή και καταδικάζουν εις μαρασμόν τα συμφέροντα των κριτών της Γης και τα φερέφωνά των, που σε όλες τις κλίμακες κανοναρχούν το τροπάριο της ειρήνης, του διαλόγου, της ανεκτικότητας, της προσέγγισης λαών και πολιτισμών υπό έναν όρον: την απάρνηση της Ιστορίας μας, την απάλειψιν των θυσιών των πατέρων μας, τον ευνουχισμόν της νεολαίας, με την υπόσχεση του ευδαιμονισμού, της σεξομανίας και της απελευθέρωσης από τα δεσμά της θρησκείας, των θεσμών, της οικογένειας. Ετσι, όμως, εκκολάπτονται ή επιχειρείται να εκκολαφθούν εφιάλτες και γραικύλοι, έτοιμοι να τα παραδώσουν όλα και να πουλήσουν τα ηθικά και εθνικά τους πρωτοτόκια στην αγορά των συνειδήσεων. Αλλ’, ευτυχώς, η ελληνική ψυχή αντιστέκεται μέχρις ώρας. Καθήκον μας να τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».
Ο μακαριστός δεν ζούσε όταν ψηφίστηκε, όπως ψηφίστηκε, από τη Βουλή των Ελλήνων η Συμφωνία των Πρεσπών…
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, πέντε ημέρες μετά την ομιλία του στην Εδεσσα, εισήλθε στο νοσοκομείο και η ασθένεια που διαγνώσθηκε τον οδήγησε στο θάνατο μετά από περίπου επτά μήνες. Στο διάστημα αυτό δεν έπαυσε να επικοινωνεί με το ποίμνιό του και να εργάζεται, να στέλνει μηνύματα ελπίδας, αγάπης και παρηγοριάς. Στο τελευταίο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του 2008 έγραψε, μεταξύ άλλων: «Σταθείτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μην ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκιά μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ’ επανάληψη αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ό,τι κινδυνεύει». Λίγες ημέρες μετά πονούσε πολύ και οι δυνάμεις του τον άφηναν, έως την ανάπαυσή του. Αιωνία του η μνήμη.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός στην Τουρκία: Στριμωγμένος ο Ερντογάν, προς αναβολή οι εκλογές
Εκλογές 2023: Αυτή είναι η ημερομηνία και αυτό το plan b
Πηνελόπη Αναστασοπούλου για Πέτρο Φιλιππίδη: «Δεν ξεχνώ!»
Εξάγωνο Αφροδίτης – Ουρανού: Τα 5 ζώδια που επηρεάζονται περισσότερο