Η εορτή επανέρχεται τον πρώτο χρόνο των αυτοκρατόρων Αρκάδιου και Ονώριου (395 μ.Χ) “…υπό τον όρο της ευσχημοσύνης και του σεβασμού προς την δημόσιαν ηθικήν”, ως ποιητική γιορτή των λουλουδιών, αλλά μόλις τέσσερα χρόνια μετά καταργείται εκ νέου. Στην Φραγκοκρατία γιορτάζεται στην Αθήνα σαν πρώτη ημέρα έλευσης της Άνοιξης με τους κατοίκους να φυτεύουν κλαριά δένδρων έξω από τις πόρτες εκείνων που αγαπούν ή εκτιμούν, εξ ου και το έθιμο των μαγιάτικων στεφανιών στις πόρτες των σπιτιών. Στην Τουρκοκρατία, αφού δίνεται γερό “μπαξίσι” στον Τούρκο διοικητή της πόλης, οι εορτασμοί γίνονται στο λόφο που βρίσκεται σήμερα το Αστεροσκοπείο.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, με πρωτοβουλία της Καλλιρρόης Παρέν, επιχειρείται η εκ νέου αναβίωση των αρχαίων Ανθεστηρίων. Διοργανώτρια αρχή αποτελεί η Μουσική Εταιρία Αθηνών, που προκηρύσσει διαγωνισμό προς ανάδειξη του ωραιότερου ανθοστολισμένου άρματος, στον οποίο παίρνουν μέρος οι γνωστότεροι ανθοπώλες της εποχής, όπως οι Ξενάκης, Καντόρος, Πονηράκης, Φλεριανός, Τσούτσος κλπ. Τα χρηματικά έπαθλα είναι από 100 έως 500 δραχμές για τον πρώτο νικητή, ενώ τα βραβεία αθλοθετούνται από τον δήμο Αθηναίων και χορηγούς. Τα διαγωνιζόμενα άρματα στολίζονται σε χώρο δίπλα στις στήλες του Ολυμπίου Διός, απ’ όπου ξεκινά η σύντομη παρέλαση η οποία κατέληγε στο χώρο του Ζαππείου.
Εκεί, στον περιφραγμένο από κιγκλιδώματα χώρο, βρίσκεται η τιμητική εξέδρα της Ελλανοδίκου Επιτροπής, που βαθμολογεί τους συμμετάσχοντες, ενώ δίπλα υπάρχει δεύτερη εξέδρα για τους θεατές. Τα εισιτήρια (τα οποία δίνονται στα ανθοπωλεία) είναι αρκετά ακριβά για την εποχή (3 έως 5 δρχ) αφού οι εισπράξεις πρέπει να καλύπτουν τα έξοδα της εκδήλωσης. Τα βραβεία δίνονται μέσα σε αποθεωτικό κλίμα, ενώ για τον νικητή ανοίγεται σαμπάνια. Η επιτυχία των εκδηλώσεων και η ανταπόκριση του κοινού είναι τέτοια που η “Εφημερίς των κυριών” δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της: “Τα Ανθεστήρια θα μείνουν η επίσημος εορτή της Πρωτομαγιάς, διότι είναι η πρώτη ελληνική εορτή, που επαρουσίασεν αδελφωμένον εις το πανηγύρι της ανθήσεως της φύσεως την παλαιάν και την νέαν μας ζωήν, με ό,τι ωραιώτερον και καλλιτεχνικώτερον: Την νεότητα και το κάλλος εναρμονισμένα με την αναγέννησιν της φύσεως και με την αφύπνισιν των Ελληνικών ιδανικών”.
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα από σήμερα – Ποιο μέτρο παραμένει
Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις 5% [Οι πίνακες με τα ποσά για όλα τα ταμεία]
Στη φυλακή η σπείρα με τους κλεμμένους καταλύτες – Τι κατέθεσε η Πηγή Δεβετζή που έπεσε θύμα