Ελεύθερος Τύπος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο πρώτος αριθμός του λαχείου

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Όλοι, κάποια στιγμή στη ζωή μας, έχουμε σκεφτεί τι θα συνέβαινε ΑΝ κερδίζαμε τον πρώτο αριθμό του λαχείου, το ΠΡΟΠΟ το Τζόκερ, και γενικότερα οποιοδήποτε τυχερό παιχνίδι, που και πως ΘΑ ξοδεύαμε τον πακτωλό χρημάτων που ΘΑ έφταναν αιφνίδια κάποια στιγμή μπροστά στα πόδια μας.

Σε ελάχιστους αυτή η ονειροπόληση γίνεται πραγματικότητα, αλλά στους περισσότερους η επιθυμία τους τρέχει γρηγορότερα από την τύχη τους. Τους τελευταίους σχολιάζει δεικτικά το 1908 ο «πατέρας» του ελληνικού χρονογραφήματος Ιωάννης Κονδυλάκης που υπογράφει στην εφημερίδα «Εμπρός» με το ψευδώνυμο «Διαβάτης».

Ο Κονδυλάκης λοιπόν, αφηγείται ότι καθώς πίνει αμέριμνος τον καφέ του, ανοίγοντας την εφημερίδα βλέπει ότι έχει κερδίσει τον πρώτο λαχνό από το «Λαχείο υπέρ του Εθνικού Στόλου και των Αρχαιοτήτων της Ελλάδος». Εν συνεχεία ο δημοσιογράφος ουσιαστικά κάνει ρεπορτάζ μιας εμπειρίας που ελάχιστοι από εμάς έχουμε γνωρίσει :Τι συμβαίνει στο μυαλό ενός ανυποψίαστου ανθρώπου την ώρα που βλέπει ότι κερδίζει τον πρώτο αριθμό του λαχείου…

«Εις μιαν στιγμήν επέρασε μια σειρά σκέψεων από τον εγκεφαλόν μου. Πως θα παρουσιαζόμουν εις τον κ. Κοφινάν (Σ.Σ προϊστάμενος του «Γραφείου του Λαχείου» που υπήρχε στο υπουργείο Οικονομικών) και τι θα του έλεγα,  αν έπρεπε να σπεύσω ή να βραδύνω δια να μη δείξω ότι αποδίδω υπερβολικήν σημασίαν εις το κέρδος. Έπειτα εφοβήθην μήπως με προλάβει κανείς πλαστογράφος και γεννηθούν ζητήματα και αναβολές και μπλεξιές. Όχι, θα πήγαινα το πρωί της επιούσης και ει δυνατόν θα ήμουν ο πρώτος επισκέπτης του κ. Κοφινά. Εκατό χιλιάδες !Δεν ήτο και μικρόν το ποσόν. Ηδύνατο να εξασφαλίσει μιαν μετριόφρονα ευτυχίαν εις ένα άνθρωπον, ο οποίος δεν έχει υπερβολικούς πόθους. Εις μιαν στιγμήν εσκέφθηκα και πως θα εχρησιμοποίουν  αυτόν τον πλούτον, δια να μη κινδυνεύσω να τα χάσω. Πόσα πράγματα δύναται να σκεφθεί ο άνθρωπος εις ένα λεπτόν, όταν η σκέψις κινείται με τον ατμόν της συγκινήσεως !».

Τι είχε συμβεί ;«Κοιτάζω λοιπόν και τι βλέπω ; Ότι ήμουν ο ηλιθιώτερος των αφηρημένων. Το σημείωμα το οποίον μου έδωκε τόσας συγκινήσεις εις μιαν στιγμήν, περιείχε όχι τους αριθμούς των λαχείων μου, αλλά τους αριθμούς που είχαν κερδίσει. Ήτο το σημείωμα που είχα κάμει τη βραδιά της κληρώσεως»…

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προτεινόμενα για εσάς

Δεν κράτησε για πολύ η χαρά του: Κέρδισε το λαχείο αλλά οι… «αετονύχηδες» παραμόνευαν

Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από τον μεγάλο νικητή του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom