Πρόκειται για το αεροσκάφος που χτυπήθηκε από φίλια αντιαεροπορικά πυρά κατά την προσγείωσή του τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974 στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να συντριβεί παίρνοντας μαζί του στο θάνατο 27 καταδρομείς και 4 αεροπόρους. Στην επιχείρηση «Νίκη» συμμετείχαν 15 «Νοράτλας» με 350 Ελληνες καταδρομείς, τα οποία εστάλησαν στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του ’74, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα της Εθνικής Φρουράς.
Η αποστολή εξελίχθηκε σε τραγωδία, διότι οι δυνάμεις που φυλούσαν το αεροδρόμιο δεν ενημερώθηκαν για την άφιξη των ελληνικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να ανοίξουν πυρ κατά των «Νοράτλας». Το αεροσκάφος «Νίκη 4» κατερρίφθη και υπό το φόβο να αποκαλυφθεί η μυστική επιχείρηση «Νίκη», δηλαδή η συνδρομή της Ελλάδας, οι εντολές που δόθηκαν είναι να σβηστούν τα ίχνη. Ετσι, το αεροσκάφος θάφτηκε στο λόφο της Μακεδονίτισσας μαζί με τους νεκρούς καταδρομείς και αεροπόρους.
Χρειάστηκε να περάσουν 41 χρόνια για να γίνει η εκταφή του το 2015 – 16, ενώ φέτος, εδώ και λίγο καιρό, τα κομμάτια του αεροσκάφους (αποκλειστικές φωτογραφίες δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής) εκτίθενται στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα. Εκεί δημιουργήθηκε ένα μνημείο όπου τοποθετήθηκαν τα λιγοστά κομμάτια που άντεξαν στο χρόνο (τμήμα του κινητήρα, τμήμα της ατράκτου και τμήμα του συστήματος προσγείωσης).
Το μνημείο επισκέφτηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας, στο περιθώριο του ταξιδιού του στις αρχές Φεβρουαρίου στην Κύπρο, όπου συνάντησε τον υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Σωκράτη Χάσικο. Τα κομμάτια του «Νοράτλας» με τον κωδικό «Νίκη 4» υποβλήθηκαν σε ειδική επιστημονική επεξεργασία, προκειμένου να ταυτοποιηθούν.
Πριν πραγματοποιηθεί η εκταφή του, στο λόφο της Μακεδονίτισσας, ακριβώς πάνω από το θαμμένο αεροσκάφος και τους νεκρούς στρατιώτες, υπήρχε μνημείο πεσόντων.
Πυρά δέχθηκαν τη μοιραία 22α Ιουλίου 1974 και άλλα «Νοράτλας», τα οποία, ωστόσο, κατάφεραν να προσγειωθούν. Τρία από αυτά, όμως, δεν ήταν σε θέση να απογειωθούν για να γυρίσουν στην Ελλάδα και έτσι κάηκαν για να μη μείνουν ίχνη στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Από το «Νίκη 6», που βλήθηκε καίρια από τα φίλια αντιαεροπορικά πυρά, σκοτώθηκαν δύο καταδρομείς και εννιά τραυματίστηκαν. Οι συνολικά 33 νεκροί της επιχείρησης «Νίκη» έμειναν στην Ιστορία ως οι «ήρωες χωρίς παράσημα», καθώς η Πολιτεία δεν τους αντάμειψε όπως όφειλε, επικαλούμενη τη μυστικότητα της αποστολής.
Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ
«Οι υπεύθυνοι δεν λογοδότησαν ποτέ. Ζώντες πολιτικοί και στρατιωτικοί θα πήγαιναν φυλακή»
Δύο ώρες πριν φτάσουμε στη Λευκωσία το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC είχε μεταδώσει την είδηση της απογείωσης των αεροσκαφών από τη Σούδα. Οι δημοσιογράφοι είχαν ενημέρωση αλλά αυτοί που έπρεπε να μας περιμένουν στη Λευκωσία όχι
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής