Στο κέντρο της πόλης επικρατεί πανικός. Εκκενώνονται εσπευσμένα ξενοδοχεία με τουρίστες, η Τροχαία αποκλείει κάθε πρόσβαση στη περιοχή, ενώ η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε όλο το κέντρο.
Οι φωτιές στα δύο πολυκαταστήματα απλώνονται αστραπιαία παντού μέσα σε μια κόλαση εκρήξεων. Είναι τέτοια η θερμότητα που εκπέμπεται, που το νερό από τις πυροσβεστικές μάνικες εξατμίζεται πριν φτάσει στο στόχο του.
Στο κτίριο του «Κατράντζος σπορ» η τεράστια εσωτερική θερμότητα οδηγεί σε σταδιακή αλλοίωση των εσωτερικών τοιχωμάτων, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η πρόσοψη του στη μέση του δρόμου. Στις 4 το πρωί καταρρέει ο 7ος και 8ος όροφος, ενώ τις επόμενες ώρες ακολουθούν οι επόμενοι.
Την ευθύνη των εμπρηστών αναλαμβάνει τα ξημερώματα με τηλεφώνημα σε εφημερίδες η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Οκτώβρης 1980». Στην προκήρυξη που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες, η άγνωστη οργάνωση καταγγέλλει τον τρόπο λειτουργίας των πολυκαταστημάτων, μιλά για εκμετάλλευση και καταπίεση των εργαζομένων σε αυτά, ενώ καταλήγει με επαναστατικές οδηγίες :«Να απαλλοτριώνουμε ότι χρειαζόμαστε για τις ανάγκες μας από τα αφεντικά.
Ότι δεν μπορούμε ή δεν χρειαζόμαστε να το απαλλοτριώνουμε, να το καταστρέφουμε γιατί η μόνη χρησιμότητά του είναι να δίνει κέρδη στα αφεντικά – ιδιοκτήτες».
Έξι μήνες μετά, στις 3 Ιουνίου 1981, πυρπολούνται ταυτόχρονα τα καταστήματα «Κλαουδάτος» στην πλατεία Δημαρχείου και «Ατενέ» στην οδό Σταδίου, στις 4 Ιουλίου τη σκυτάλη παίρνει η πυρπόληση του πολυκαταστήματος «Δραγώνας» στην οδό Αιόλου, ενώ τρεις ημέρες μετά καίγεται το πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» στον Πειραιά.
Ο δρόμος των πολυεθνικών υπέρ –καταστημάτων και των εισαγόμενων προϊόντων είναι πλέον ανοιχτός, και περνά πάνω από τις στάχτες του ελληνικού λιανεμπορίου…