Με την…. ανορθόδοξη για πολλούς εξωτερική πολιτική που ακολούθησε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση που δεν επανεκλεγεί, θα «χάσουν» και οι ξένοι ηγέτες που βρήκαν έναν σύμμαχο στις εθνικιστικές ατζέντες τους.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Ελευθερία στη Συρία
Ο Ντόναλντ Τραμπ του παρέχει πολιτική προστασία και έχει μείνει μόνος του απέναντι στο Κογκρέσο που ζητά την επιβολή κυρώσεων για την αγορά των S-400.
Ο προσωπικός τους δεσμός φαίνεται πως είναι τόσο ισχυρός που ο Ερντογάν έπεισε τον Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από περιοχές με Κούρδους στη Βόρεια Συρία. Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών ο Ερντογάν έστειλε στρατό για να έχει τον έλεγχο της περιοχής.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε την απόφαση για την απομάκρυνση των στρατευμάτων χωρίς να συμβουλευτεί το Πεντάγωνο και τους συμμάχους των ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Ουσιαστικά ο Τραμπ δεν συμβουλεύτηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, ακόμα και τους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι πολέμησαν κατά του ISIS αλλά η Άγκυρα τους θεωρεί τρομοκράτες.
Με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας έτοιμες από το Κογκρέσο και τις δηλώσεις του Μπάιντεν για υποστήριξη στα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν έχει πολλά να χάσει αν δεν εκλεγεί ο Τραμπ.
Με τις κυρώσεις έτοιμες για επιβολή και ο Μπάιντεν κάλεσε προηγουμένως τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν μπορεί να έχει τα περισσότερα να χάσει από την αναχώρηση του Τραμπ.
Βλαντιμίρ Πούτιν – «Μείωση» του ΝΑΤΟ
Η υποτιθέμενη παρέμβαση της Μόσχας στις εκλογές του 2016 είχε ως συνέπεια την έναρξη επίσημης έρευνας στις ΗΠΑ και την δημιουργία μίας έκθεσης 448 σελίδων.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε «τζακποτ» με τις κινήσεις του Τραμπ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αμφισβητήσει αρκετές φορές το ΝΑΤΟ και χώρες συμμάχους όπως τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να το αποδυναμώνει.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξασφάλισε και κάτι που ήθελε πολύ καιρό: άρση κυρώσεων και πρόοδο στον έλεγχο της βιομηχανίας όπλων.
Σι Τζινπίνγκ – Άνοιξε ο δρόμος για τους διεθνείς οργανισμούς
Ο Τραμπ είχε επιθετική πολιτική αφού επέβαλλε δασμούς σε πολλά κινεζικά αγαθά.
Ωστόσο οι Κινέζοι προτιμούν να μείνει διότι άλλαξε άρδην την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ «ταρακουνώντας» συμμαχίες από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τις οποίες το Πεκίνο θεωρεί περιοριστικές για τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της.
Επίσης ο Τραμπ υπονόμευσε το «ύφος» των ΗΠΑ αποχωρώντας από διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εμπόριο κλπ, δίνοντας ουσιαστικά «χώρο» στον Σι Τζινπίνγκ.
Η ανησυχία του Πεκίνου για τον Μπάιντεν είναι ότι θα προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα πιο συντονισμένο διεθνές μέτωπο στην αντιμετώπιση της Κίνας, διατηρώντας παράλληλα την πίεση στο εμπόριο και την τεχνολογία.
Μοχαμεντ Μπιν Σαλμάν – Επίθεση στο Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύφτηκε στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής από την πρώτη στιγμή της εκλογής του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η πρώτη του επίσκεψη εκτός ΗΠΑ, το 2017, όταν και ανέλαβε καθήκοντα ήταν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Το κέρδος της επίσκεψης για τον Σουδάραβα πρίγκιπα ήταν μεγάλο, δεδομένου ότι ο Τραμπ έβγαλε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν.
Υπήρξε όμως και απογοήτευση από τη Σαουδική Αραβία όταν ο Τραμπ δεν επιτέθηκε στρατιωτικά στο Ιράν, μετά την καταστροφή στην πετρελαϊκή «Aramco». Τότε οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει ανοιχτά το Ιράν για την μεγάλη καταστροφή στις εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας πετρελαίου.
Αν και στη Σαουδική Αραβία θεωρούν πως μπορούν να συνεργαστούν και με τον Τζο Μπάιντεν σε περίπτωση που εκλεγεί, ο Ντόναλντ Τραμπ συμμάχησε μαζί τους.
Ζαΐρ Μπολσονάρο… αδερφή ψυχή του Τραμπ
Για τον πρόεδρο της Βραζιλίας ο Τραμπ είναι… πολιτική αδερφή ψυχή.
Από το 2019 που ανέλαβε καθήκοντα, ο Μπολσονάρο ακολούθησε την πολιτική των συμμαχιών με τους συμμάχους των ΗΠΑ.
Σε αντάλλαγμα, ο Τραμπ απαγόρευσε την εισαγωγή νωπού βόειου κρέατος και ενίσχυσε την προσπάθεια της Βραζιλίας να ενταχθεί στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Ο Τραμπ υπέγραψε συμφωνίες για συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της εξερεύνησης του διαστήματος με τον Μπολσονάρο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Ernesto Araujo είπε ότιη χώρα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα με μια κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά οι περιβαλλοντικές πολιτικές του Μπολσονάρο θα αντιμετώπιζαν έντονη αντίθεση. Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι η Βραζιλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει οικονομικές συνέπειες εάν δεν σταματήσει την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου.
Μπενιαμίν Νετανιάχου – Ενίσχυση εθνικιστικής ατζέντας
Ο Τραμπ ενίσχυσε όσο κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ την εθνικιστική ατζέντα του Νετανιάχου αναγνωρίζοντας την ισραηλική κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν και μετακινώντας την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
Τα σχέδια για προσάρτηση τμημάτων της Παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης έχουν αναβληθεί, αλλά θα μπορούσαν να αναβιώσουν σε μια δεύτερη θητεία Τραμπ.
Η μεγάλη βοήθεια ήρθε τον Σεπτέμβριο, όταν ο Τραμπ μεσολάβησε για συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν, αλλά υπήρχε κόστος. Η διμερής υποστήριξη για το Ισραήλ στο Κογκρέσο έχει διαβρωθεί. Πολλοί Ισραηλινοί φοβούνται ότι η χώρα τους θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο έλεγχο υπό μια κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ το ίδρυμα ασφαλείας ανησυχεί για την επιστροφή των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Άντρζεϊ Ντούντα και Βίκτωρ Ορμπάν – Συντηρητική συμμαχία
Οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας έχουν βρει έναν σύμμαχο στο πρόσωπο του Τραμπ.
Το 2017, ο Τραμπ επέλεξε την Βαρσοβία για να δώσει ομιλία για τις χριστιανικές αξίες στη δύση.
Ο Ορμπάν έχει ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό του Τραμπ στις εκλογές και δηλώνει πως δεν θέλει την επιστροφή του «ιμπεριαλισμού» σε έναν Λευκό Οίκο με πρόεδρο των Δημοκρατικών.
Ο Ντούντα έχει χαρακτηρίσει εχθρούς των πολωνικών οικογενειών όσους είναι στην κοινότητα των LGBTQ+ και ο Μπάιντεν του επιτέθηκε μέσω Twitter.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr