Γράφει ο Ανδρέας Ντίνης
Στο νέο τεύχος του EThe Magazine του EleftherosTypos.gr θα κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του κινητού από την πρώτη συσκευή μέχρι το σήμερα που δεν διαφέρει και πολύ από το τότε. Θα μου πείτε τι λέει ο άνθρωπος; Καθίστε αναπαυτικά και διαβάστε τι ακριβώς εννοώ.
Είμαστε σε μια εποχή που καλώς ή κακώς το κινητό έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι μας και είμαστε πάντα και παντού με αυτό. Προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες, είναι πολλές φορές εργαλείο δουλειάς και αποτελεί σταθερό σύντροφό στην ζωή μας.
Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες προσπάθειες των Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών. Όμως, ως ληξιαρχική πράξη γέννησής της θεωρείται η 3η Απριλίου 1973.
Ο δόκτωρ Μάρτιν Κούπερ της Motorola, περπατώντας σ’ ένα δρόμο της αμερικάνικης μεγαλούπολης ήξερε ότι έγραφε ιστορία. Στα δυο του χέρια κρατούσε μια συσκευή που έμοιαζε με φορητό ασύρματο. Είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό MotorolaDynaTAC. Σχημάτισε τον αριθμό του βασικού ανταγωνιστή του, Τζόελ ΄Ενγκελ, που δούλευε για λογαριασμό της Bell Labs.
«Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο» του είπε. «Παρότι δεν είχαμε τις καλύτερες των σχέσεων, μου συμπεριφέρθηκε πολύ ευγενικά», δήλωσε χρόνια αργότερα ο Κούπερ σε μια συνέντευξή του. Η Bell πήρε τη ρεβάνς το 1978, κατασκευάζοντας το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που ήταν αναγκαίο για την εξέλιξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κινητού.
Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 τα κινητά τηλέφωνα ήταν ογκώδη για να μεταφέρονται στην τσέπη κι έτσι ήταν εγκατεστημένα κυρίως σε αυτοκίνητα. Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης ήταν το μοντέλο της Μοτορόλα DynaTAC8000X. Υπήρξε η ναυαρχίδα των λεγόμενων κινητών πρώτης γενιάς (1G).
Στην αρχή της δεκαετίας του ’90 άρχισε η απογείωση των κινητών τηλεφώνων, με την ψηφιοποίηση δικτύων (GSM) και συσκευών. Τα κινητά έγιναν μικρότερα (100-200 γραμμάρια), χωρούσαν στην παλάμη και έμπαιναν έστω και με δυσκολία στην τσέπη του χρήστη τους.
Περάσαμε στα κινητά της δεύτερης γενιάς (2G), που παρείχαν και άλλες ευκολίες, όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και τη λήψη φωτογραφιών.
Στις αρχές του 21ου αιώνα ήλθαν τα κινητά τρίτης γενιάς (3G), με τις απεριόριστες δυνατότητες των πολυμέσων.
Σήμερα, η διείσδυση του κινητού τηλεφώνου στον πλανήτη αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, ιδίως στις φτωχές χώρες του πλανήτη, όπως η Αφρική. Οι ενεργές συσκευές ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια, με την τάση να είναι ανοδική.
Το πρώτο κινητό
Ο Μάρτιν Κούπερ, πρώην αντιπρόεδρος της Motorola παρουσίασε το 1973 το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο Motorola DynaTAC
To 1980 τα κινητά αρχίζουν να χωρούν σε έναν χαρτοφύλακα
Το 1989, εμφανίστηκε στην αγορά το πρώτο κινητό τηλέφωνο που θα χωρούσε σε μια τσέπη. Το MicroTAC της Motorola ήταν το πρώτο αναδιπλούμενο κινητό τηλέφωνο. Αυτό το τηλέφωνο αποτέλεσε την αφετηρία εμφάνισης ολοένα και μικρότερων συσκευών.
Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή
Το καλοκαίρι του 1992 ξεκινά η εποχή των ψηφιακών κινητών. Οι συσκευές εξελίσσονται ακόμα περισσότερο. Το Motorola 3200 είναι το πρώτο κινητό τηλέφωνο που υποστηρίζει το δίκτυο ασύρματης επικοινωνίας δεύτερης γενιάς (2G).
Η «επανάσταση» του μεγέθους το 1996
Το Startac της Motorola ήταν το πιο μικρό, το πιο ελαφρύ, και το πρώτο clamshell κινητό τηλέφωνο της αγοράς.
Τα πρώτα Smartphones
Το Nokia 7110 ήταν το 1999 το πρώτο κινητό με ασύρματο δίκτυο (WAP). Με τον τρόπο αυτό, οι χρήστες των κινητών απέκτησαν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ήταν μεν μία σύντομη έκδοση ενός κειμένου του διαδικτύου αλλά ένα επαναστατικό βήμα για το διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου. Ακολούθησαν παρόμοια μοντέλα που ενσωμάτωναν λειτουργίες κινητού, τηλεειδοποίησης και φαξ σε μία συσκευή.
Η «επανάσταση» στα κινητά
Το 2007 κάνει την εμφάνιση του το πρώτο iPhone από την Apple με οθόνη αφής σηματοδοτώντας την επανάσταση στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Δεν ήταν μεν το πρώτο smartphone, αλλά εκείνο που για πρώτη φορά προσέφερε μια φιλική προς τον χρήστη επιφάνεια. Αργότερα προσαρμόστηκε και στην τεχνολογία 3G που ήταν ήδη διαθέσιμη από το 2001. Ενώ σήμερα είναι ένας από τους δύο κολοσσούς που μαζί με την Sansung έχουν κατακτήσει την παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων.
Και τώρα φτάνουμε σε αυτό που σας είπα στην αρχή, ότι δηλαδή από το παρελθόν στο μέλλον και «πάλι στο παρελθόν».
Η Nokia, όπως είπαμε και παραπάνω, ήταν κάποτε μία από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που μεσουρανούσαν σε πωλήσεις, αλλά εδώ και πάνω από μία δεκαετία, έχει χάσει την παλιά της αίγλη, καθώς έμεινε πίσω στην εποχή των smartphones- και η εξαγορά του τμήματος κινητών τηλεφώνων της από τη Microsoft δεν βοήθησε στο να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος ετοιμάζει κάτι «νέο».
Το brand της Nokia στα κινητά επιστρέφει – αλλά όχι από την ίδια τη Nokia, μα από την Foxconn και την HMD Global, startup που δημιουργήθηκε από πρώην εργαζομένους της Nokia. Η εν λόγω εταιρεία πλήρωσε 350 εκατομμύρια δολάρια στη Microsoft και έκλεισε συμφωνία με τη Nokia για χρήση του brand της- και αυτή την εβδομάδα παρουσίασε τα δύο πρώτα της μοντέλα (για την ακρίβεια, δύο εκδόσεις του Nokia 150), τα οποία δεν είναι smartphones τελευταίας τεχνολογίας, που θα μπορούσαν να αναμετρηθούν με τους κολοσσούς της Apple και της Samsung, αλλά χαμηλού κόστους τηλέφωνα, τα οποία θα διαθέτουν βασικές λειτουργίες.
Το Nokia 150 and Nokia 150 Dual SIM θα κοστίζουν 26 δολάρια και θα είναι διαθέσιμα αρχικά σε Μέση Ανατολή, Ινδία, Ασία- Ειρηνικό, Αφρική και Ευρώπη, από τις αρχές του επόμενου έτους. Τα τηλέφωνα θα είναι πλήρως πλαστικά, με έγχρωμες οθόνες 2,4 ιντσών, κανονικά πληκτρολόγια και θα κυκλοφορούν σε άσπρο και μαύρο χρώμα. Δεν έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο Ίντερνετ, ούτε να «τρέχουν» εφαρμογές, αλλά περιλαμβάνουν ραδιόφωνο, ενώ, όσον αφορά στη μπαταρία τους, έχουν δυνατότητα ομιλίας επί 22 ώρες και μπορεί να αντέξουν χωρίς φόρτιση μέχρι και 31 ημέρες.