Ελεύθερος Τύπος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Tο «βασιλικό νυφοπάζαρο» που έφερε τουριστική ανάπτυξη

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Από τους χειρότερα πληττόμενους κλάδους της παγκόσμιας περιπέτεια του κορωνοιού είναι αυτός της τουριστικής βιομηχανίας και της κρουαζιέρας, με τους πελάτες ν’ αναζητούν ασφαλή λιμάνια, και τους επιχειρηματίες ν’ αναζητούν πατέντες επιβίωσης.

Το ίδιο τραγικά με σήμερα είναι τα πράγματα στον τουρισμό στην μεταπολεμική Ελλάδα με τη χώρα μας ν’ απουσιάζει από τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η «σανίδα σωτηρίας» του κλάδου έρχεται από την απρόβλεπτη πλευρά.

Η σύζυγος του βασιλιά Παύλου της Ελλάδας, Φρειδερίκη προσπαθώντας να ενσωματωθεί στους ευρωπαϊκούς βασιλικούς οίκους, αλλά και να βρει τη μελλοντική νύφη της για τον 14χρονο τότε διάδοχο Κωνσταντίνο, έχει μια ενδιαφέρουσα ιδέα. Όταν ο εφοπλιστής και Εθνικός Ευεργέτης της εποχής Ευγένιος Ευγενίδης της ζητά την άδεια ώστε να δώσει το όνομά της στο υπερωκεάνιο «Ατλάντικ» που θα εκτελούσε το υπερατλαντικό ταξίδι Πειραιάς–Νέα Υόρκη, εκείνη αποδέχεται την πρόσκληση αλλά του ζητά να χρηματοδοτήσει την προώθηση του ελληνικού τουρισμού με μια κρουαζιέρα ανά την χώρα, με προσκεκλημένους δεκάδες πρώην και νυν βασιλιάδες και πρίγκιπες.

Αναμνηστική φωτογραφία των γαλαζοαίματων στην πρύμνη του κρουαζιερόπλοιου «Αγαμέμνων». Ξεχωρίζει στη μέση η μορφή του γηραιού πρίγκιπα Γεωργίου με λευκό τσιγκελωτό μουστάκι…

Η προσπάθειά της πετυχαίνει κατά το ήμισυ. Η κρουαζιέρα πραγματοποιείται τον Αύγουστο του 1954, σημειώνει μεγάλη επιτυχία αφού βασιλιάδες, βασίλισσες, πριγκίπισσες και πρίγκιπες απολαμβάνουν μια πολυήμερη, και εκτός πρωτοκόλλου, περιήγηση στην απολαυστική καλοκαιρινή μας χώρα, αλλά το βασιλικό «νυφοπάζαρο» δεν έχει αποτέλεσμα για το έφηβο Κωνσταντίνο… Αντίθετα, εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της ιδιαίτερης αυτής κρουαζιέρας που γνωρίζει παγκόσμια δημοσιότητα στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Ήδη, ελάχιστες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της επίμαχης κρουαζιέρας ο Τύπος μιλούσε για πολλούς ξένους εκατομμυριούχους που ζητούσαν από το εφοπλιστικό γραφείο του Μάρκου Νομικού να διαθέσει εκ νέου το «Αγαμέμνων», αυτή φορά για κρουαζιέρες μεγιστάνων :«Σύμφωνα με αλληλοδιασταυρουμένας πληροφορίας, ομάδες, Γάλλων, Ισπανών, Ιταλών, Γερμανών και Αμερικανών μεγιστάνων του πλούτου, εξεδήλωσαν την επιθυμίαν όπως κατά το προσεχές Πάσχα πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι εις την χώραν μας, επισκεπτόμενοι επί δύο ή τρεις εβδομάδας τα ωραιότερα και τουριστικότερα νησιά της Ελλάδος. Ήδη πλείστα ξένα και ελληνικά πρακτορεία ταξιδιών συζητούν μετά της ακτοπλοϊκής εταιρίας Νομικού επί των όρων της διαθέσεως του Αγαμέμνονος δια μιαν ανοιξιάτικη κρουαζιέραν εις τα θαυμάσια ελληνικά παράλια με μόνους επιβάτας τους πλουσιοτέρους ανθρώπους της Ευρώπης και της Αμερικής».

Γαλαζοαίματοι με χαλαρή διάθεση –γιατί όχι άλλωστε…- και καλοκαιρινό ντύσιμο εκτός πρωτοκόλλου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr