Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι η Επιτροπή έδωσε το Νόμπελ στον πρόεδρο της Κολομβίας αν και οι προσπάθειές του για ειρήνη έχουν πέσει στο κενό. Κι αυτό γιατί στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Κολομβία, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις συμφωνίες ειρήνης που συνήψε η κυβέρνηση Σάντος με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος που διαρκεί 52 χρόνια.
Τότε ο Σάντος είχε δηλώσει: «Δεν παραδίνομαι και θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη». Βάσει των αποτελεσμάτων το «όχι» επικράτησε με 50,22% επί του «ναι» που συγκέντρωσε 49,77%.
Announcement of the 2016 #NobelPrize in Peace https://t.co/pMBPquTF3S
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2016
Η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, λέει πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με το οποίο απορρίφθηκε η ειρηνευτική συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο πρόεδρος Σάντος και ο ηγέτης των ανταρτών των Farc, Τιμοσένκο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξαρση τις συγκρούσεις και του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Η επιτροπή ενθάρρυνε τους Σάντος και Τιμοσένκο να σεβαστούν τη συμφωνία και να «αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους συμμετέχοντας εποικοδομητικά στις επερχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες».
Η επιτροπή λέει πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν ήταν πως ο κολομβιανός λαός απέρριψε την ειρήνη, αλλά απέρριψε τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ο εκπρόσωπος της επιτροπής Νόμπελ, χειροκρότησε τον Πρόεδρο Σάντος λέγοντας πως θα παλέψει για την ειρήνη μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του.
«Η επιτροπή ελπίζει πως το βραβείο Νόμπελ θα του δώσει τη δύναμη να πετύχει σε αυτό το απαιτητικό έργο. Περαιτέρω, ελπίδα της επιτροπής είναι πως το ερχόμενο έτος ο κολομβιανός λαός θα δρέψει τους καρπούς της διαδικασίας συμφιλίωσης».
Ποιος είναι ο πρόεδρος Σάντος
Ο Χουάν Μανουέλ Σάντος Καλντερόν (γεννημένος στην Μπογκοτά της Κολομβίας, 10 Αυγούστου 1951) είναι Κολομβιανός δημοσιογράφος, οικονομολόγος, πολιτικός και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κολομβία. Ανήκει στην συντηρητική παράταξη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Εθνικής Ενότητας (Partido Social de Unidad Nacional), που ονομάζεται επίσης Άλβαρο Ουρίμπε ή Partido de «la U». Είναι ένας από τους ιδρυτές και ιστορικό στέλεχος του κόμματος.
Ανέλαβε πρόεδρος στις 7 Αυγούστου 2010, για τέσσερα χρόνια σύμφωνα με το κολομβιανό σύνταγμα, και μετά την ήττα που είχε ο προκάτοχός του και πρώην πρόεδρος της χώρας Αντάνας Μόκους κατά το πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Σάντος είχε προηγουμένως υπηρετήσει ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Υπουργός Εμπορίου και Υπουργός Οικονομικών.
Ο Σάντος προέρχεται από μια πλούσια και πολιτική οικογένεια της Κολομβίας. Ο θείος του Εδουάρδο Σάντος ήταν ο 20ός Πρόεδρος της χώρας από το 1938 έως το 1942, ενώ ένας μακρινός εξάδελφός του, ο Φρανσίσκο Σάντος Καλντερόν ήταν πρόεδρος της χώρας το 1882.
Συμπεριελήφθη στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012.
Επανεξελέγη πρόεδρος στις προεδρικές εκλογές του 2014 ενώ το 2016 βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, “για τις αποφασιστικές προσπάθειες του να φέρει τέλος στον άνω των 50 ετών εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 Κολομβιανούς και τον εκτοπισμό σχεδόν 6 εκατομμυρίων ανθρώπων.”
Σπούδασε στο ιδιωτικό κολέγιο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σαν Κάρλος. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας και είναι μέλος της Αδερφότητας Δέλτα Ύψιλον. Αποφοίτησε το 1973 με μπάτσελορ στα Οικονομικά και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εν συνεχεία παρακολούθησε μαθήματα στο London School of Economics και απέκτησε πτυχίο Μάστερ στην Οικονομική Ανάπτυξη το 1975 και Μάστερ Δημόσιας Διοίκησης από τη Σχολή Διοικήσεως Τζον Φ. Κένεντι του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 1981.
Υπηρέτησε ως υπουργός Διεθνούς Εμπορίου κατά τη διακυβέρνηση του προέδρου Σέσαρ Γκαβίρια από το 1991 ως το 1994 και υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας του Άντρες Παστράνα από το 2000 ως το 2002.
Το 1994 ίδρυσε το Ίδρυμα Ορθής Διοίκησης. Ο οργανισμός αυτός πρότεινε μεταξύ άλλων μια αποστρατιωτικοποημένη ζώνη και τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τους αριστεριστές αντάρτες του FARC.
Το 2000 διορίστηκε ως υπουργός Οικονομικών από τον πρόεδρο Άντρες Παστράνα.
Από τις 19 Ιουλίου 2006 ως τις 18 Μαΐου 2009 ήταν υπουργός Άμυνας. Στις 4 Νοεμβρίου 2008 ο Σάντος παραδέχτηκε ότι ο στρατός είχε διαπράξει εξωδικαστικές εκτελέσεις και υποσχέθηκε να επιλύσει το θέμα. Έπειτα από εσωτερική ΕΔΕ στους χώρους του στρατού 27 αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων και 3 στρατηγοί και 11 συνταγματάρχες, απολύθηκαν ως υπαίτιοι για διοικητικά σφάλματα και ατασθαλίες κατά την αναφορά θυμάτων του εχθρού. Έπειτα από τα γεγονότα, παραιτήθηκε ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Κολομβίας. Ως το Μάιο του 2009 είχαν καταδικαστεί συνολικά 67 στρατιώτες και είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 400, αναμένοντας τη δίκη τους.
Ρεκόρ στον αριθμό των υποψηφιοτήτων για το Nόμπελ Ειρήνης 2016
Αριθμό ρεκόρ με 376 υποψηφιότητες είχε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Όπως είχε ανακοινώσει η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ στις υποψηφιότητες περιλαμβάνονται 228 άτομα και 148 οργανισμοί. Η πενταμελής επιτροπή συνήθως δέχεται κάτι παραπάνω από 200 υποψηφιότητες, τις οποίες καταθέτουν κυβερνήσεις, νομοθέτες, καθηγητές πανεπιστημίων καθώς και κάτοχοι του βραβείου. Το προηγούμενο ρεκόρ με 278 υποψηφιότητες χρονολογείται από το 2014.
Φέτος ανάμεσα στους υποψήφιους, εκτός από τους νησιώτες της Λέσβου και τη Σουζαν Σαράντον για τη στάση τους στο προσφυγικό, περιλαμβάνονται ο Πάπας Φραγκίσκος, ένα θύμα βιασμού του Ισλαμικού Κράτους αλλά και η γυναικεία ομάδα ποδηλασίας του Αφγανιστάν