Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Όλα ξεκίνησαν με το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο μετάδωσε πως οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, από Αμερικανούς αστυνομικούς έξω από το ξενοδοχείο Westing Grand Central στη Νέα Υόρκη όπου διέμενε ο Νίκος Παππάς μαζί με άλλα μέλη της ελληνικής αποστολής. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ, οι δύο δημοσιογράφοι, παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι «με περούκες» τον υπουργό Επικρατείας, όταν κίνησαν τις υποψίες της αστυνομίας, επειδή φωτογράφιζαν τα μέλη της ασφάλειας του πρωθυπουργού που είχαν φτάσει νωρίτερα.
«Και οι δύο αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, και σύμφωνα με πληροφορίες εναντίον τους πρόκειται να ασκηθεί δίωξη για πλαστογραφία», μετέδωσε το ΑΠΕ, με τους δημοσιογράφους να διαψεύδουν τις πληροφορίες για σύλληψή τους.
Το #perouka_gate και οι… διακλαδώσεις του
Το #perouka_gate όπως έγινε γνωστό στα social media είχε πολύ παρασκήνιο καθώς σε αυτό αποδείχθηκε πώς μία πληροφορία μπορεί να εμπλουτιστεί και για χάρη της δημοσιότητας εν τέλει να διαστρεβλωθεί συμπαρασύροντας έντυπα, τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα. Καταλήγοντας σε συμπεράσματα όπως ότι οι δημοσιογράφοι «συνελήφθησαν» και πως «πλαστογράφησαν την υπογραφή συνεργάτη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά».
Την ίδια ώρα τροφή σε κάθε είδους σενάριο έδωσε και η απάντηση της κυβερνητικής πλευράς στο περιστατικό με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά να μιλά με σκληρή γλώσσα, το επεισόδιο, βασιζόμενος στις αρχικές πληροφορίες του ΑΠΕ. «Είναι προφανές ότι η ευθύνη των δημοσιογράφων που αποφάσισαν να προβούν σε αυτή την αθλιότητα είναι τεράστια, όσο και αν προκαλεί θυμηδία. Η ευθύνη αυτών που τους έβαλαν να κάνουν ό,τι έκαναν είναι ακόμη μεγαλύτερη» είχε σχολιάσει ο κ. Παππάς.
Στην έκταση που πήραν τα γεγονότα συνέβαλε η εγκυρότητα του ΑΠΕ το οποίο κατά τεκμήριο οι δημοσιογράφοι εμπιστευόμαστε και κατ΄επέκταση υιοθετούμε σε πολλά ρεπορτάζ καθημερινά. Ωστόσο τα γεγονότα όπως προέκυψαν στην πορεία έρχονται να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό πλαίσιο το οποίο αφήνει μία διαφορετική επίγευση της πραγματικότητας.
Μόλις την Δευτέρα ο διευθυντής του ΑΠΕ, Μιχάλης Ψύλλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, για το #perouka_gate επανέλαβε πως το αρχικό τηλεγράφημα του Πρακτορείου στηριζόταν στην έκθεση της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ενώ δεν προχώρησε σε αποκαλύψεις για τις «περαιτέρω» πηγές του ΑΠΕ επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο.
Γεννώνται ωστόσο ερωτηματικά. Ακόμα και εάν ο όρος «σύλληψη» που χρησιμοποιήθηκε από το ΑΠΕ, διαδόθηκε και χρησιμοποίησαν εν τέλει όλα τα Μέσα είναι μεταφορικός, το Πρακτορείο δεν έχει δώσει απαντήσεις σχετικά με τις κατηγορίες για πλαστογραφία. Ξεπερνώντας κάθε κριτική για τον τρόπο με τον οποίοι οι δύο δημοσιογράφοι επέλεξαν να καλύψουν την επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά στην Νέα Υόρκη, απορίας άξιον είναι πώς για την «πλαστογραφία» δεν έχει ασκηθεί μία εβδομάδα μετά καμμία απολύτως δίωξη, ούτε από την αστυνομία και ούτε καν από τον φερόμενο ως θιγόμενο, συνεργάτη του κ. Παππά. Μία εξέλιξη που αφήνει έκθετο το ΑΠΕ.
Σημειώνεται πως το EleftherosTypos.gr είχε εξ αρχής κρατήσει αποστάσεις από τις φήμες για σύλληψη τονίζοντας με δημοσίευμά του από την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου πως «παρά τα όσα έχουν ειπωθεί, οι δύο δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν ποτέ, αντιθέτως τους έγινε ένας έλεγχος στοιχείων και εν τέλει αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι», βασιζόμενοι τόσο σε πληροφορίες μας από την Νέα Υόρκη όσο και στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ από όπου προέκυψε και η φράση «προσωρινά ελεύθεροι».
Η αναδίπλωση του ΑΠΕ για την «σύλληψη»
Στην αναφορά του NYPD που επικαλέστηκε το ΑΜΠΕ δεν γίνεται λόγος για «συλλήψεις, Ελλήνων δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον Νίκο Παππά, στην Νέα Υόρκη», ούτε για «πλαστογράφηση υπογραφής στενού συνεργάτη του Νίκου Παππά».
Αναλυτικά έγραψε:
Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιεύει την αναφορά της Αστυνομικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης (ΝΥPD) για τους δύο Έλληνες δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, στην Νέα Υόρκη.
Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιστατικό, στηρίχτηκε σε αυτήν την αναφορά της αμερικανικής αστυνομίας.
Η αναφορά της αστυνομίας της Νέας Υόρκης που συνοδεύεται και από φωτογραφίες των δύο Ελλήνων δημοσιογράφων, (“με τη θέλησή τους”, μάλιστα, όπως τονίζεται), σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «στις 17/9, περίπου στις 15:25 αστυνομικοί της ειδικής υπηρεσίας DSS απάντησαν σε κλήση που έλαβαν από την 42η οδό, που βρίσκεται μεταξύ της 2ης και 3ης λεωφόρου, καθώς ειδοποιήθηκαν από την ομάδα ασφαλείας του Έλληνα υπουργού Επικρατείας ότι χρειάζονται βοήθεια. Έπειτα από την άφιξη τους, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην εξακρίβωση των στοιχείων των παρακάτω ατόμων:
Όνομα: Αθανάσιος Δημάδης
Όνομα: Δημήτριος Σουλτογιάννης “
(σ.σ: Στην αναφορά καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία τους)
“Και τα δύο άτομα έγιναν αντιληπτά να συμπεριφέρονται ύποπτα, καθώς περιφέρονταν σε ένα εστιατόριο ξενοδοχείου. Η ελληνική ομάδα ασφαλείας και οι αστυνομικοί της υπηρεσίας DS πέρασαν από κοινού στον απέναντι δρόμο, σε μια καφετέρια, όπου διαπιστώθηκε ότι και οι δύο άνδρες φορούσαν περούκες. Οι ερευνητές της μονάδας μυστικών υπηρεσιών του τμήματος της Νέας Υόρκης, ενισχύοντας τους αστυνομικούς της DS, έφτασαν επίσης έπειτα από κλήση.
Και τα δύο άτομα ισχυρίστηκαν ότι εργάζονταν σε ελληνικούς τηλεοπτικούς και ειδησεογραφικούς σταθμούς, με ανάθεση να καλύψουν δημοσιογραφικά τους Έλληνες υπουργούς στην Νέα Υόρκη. Και οι δύο υποστήριξαν ότι είναι ξένοι ανταποκριτές. Και οι δύο άνδρες ανέφεραν ότι είχαν αγοράσει τις περούκες από ένα κατάστημα ρούχων που εξειδικεύεται στο ρουχισμό για το Χάλογουιν, ώστε να πλησιάσουν πιο κοντά στην ελληνική αποστολή χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, καθώς και οι δύο ήταν γνωστές φυσιογνωμίες στην Ελλάδα. Ο Σουλτογιάννης δήλωσε πως η πρόθεση τους ήταν να «πιάσουν» τον υπουργό Επικρατείας να ψωνίζει στην Νέα Υόρκη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση οικονομικής κρίσης…
Οι αστυνομικοί της υπηρεσίας προχώρησαν σε προφορικές επιπλήξεις και στον Δημάδη και στον Σουλτογιάννη να αποφύγουν να πλησιάσουν τον Έλληνα υπουργό, είτε άλλο μέλος της ελληνικής αποστολής»
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η αναφορά της αμερικανικής αστυνομίας, που ήταν και η πηγή του τηλεγραφήματος του ΑΠΕ ΜΠΕ από τη Νέα Υόρκη.
Ως εκ τούτου την οφειλόμενη απάντηση προς κάθε ενδιαφερόμενο δεν χρειάζεται να τη δώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού τη δίνει η αστυνομία της Νέας Υόρκης. Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη των τηλεγραφημάτων που δημοσιεύονται στο Πρακτορείο φέρει ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ ΜΠΕ.
Η άμεση αντίδραση των δημοσιογράφων και πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι
Ο Θάνος Δημάδης
Ο γνωστός δημοσιογράφος του ALPHA, έδωσε τη δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν, παραδεχόμενος ωστόσο ότι μεταμφιέστηκε, δημοσιεύοντας μάλιστα φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
«Εδώ βλέπετε την άλλη εκδοχή μου χωρίς κουστούμι και γραβάτα εν ώρα δουλειάς!
Η ελληνική αποστολή βρέθηκε το ΣΚ στη Νέα Υόρκη περιμένοντας τον Πρωθυπουργό. Το Σάββατο το πρωί ήταν προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους από τον κ. Παππά, η οποία δεν έγινε ποτέ. Δύο ολόκληρα 24ωρα με τον Υπουργό Επικρατείας στο Μαχνάταν, κι εμείς οι δημοσιογράφοι χωρίς είδηση. Η είδηση όμως βγαίνει και στο πεζοδρόμιο και δεν έχει πολιτικές αποχρώσεις γιατί η εξουσία πάντα ελέγχεται. Αυτό έχω μάθει από τα τόσα ρεπορτάζ με κάμερα στα πιο άδυτα σημεία, από τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών ακινήτων μέχρι την ιστορία του Στρος Καν.
Έτσι κι άρχισε ένα οδοιπορικό για το ποιος, που και γιατΤι πιο φυσιολογικό αυτό για κάθε δημοσιογράφο; Αν και τα γέλια ήταν μέχρι δακρύων κάθε φορά που κοιταζόμασταν με τις περούκες, η καταγραφή της είδησης για έναν δημοσιογράφο πολιτικού ρεπορτάζ μάλιστα είναι το παν, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα ολόκληρο ΣΚ κυβερνητικό κλιμάκιο μετακινείται στη Νέα Υόρκη με λευκό πρόγραμμα. Για μένα το ρεπορτάζ δεν είναι να μού δώσουν γραμμένη μία είδηση ή να την αντιγράψω από κάπου.
Το ρεπορτάζ έχει λίγες επιτυχίες και πολλές αποτυχίες… Και εχθές μάς καταλάβαν γιατί προφανώς τώρα που ξαναβλέπω τη φωτογραφία η περούκα ήταν ό,τι πιο αποτυχημένο μπορούσα να είχε επιλέξει από στυλ και χρώμα. Η διασταύρωση των στοιχείων μας έξω από το ξενοδοχείο του κ. Παππάς έγινε χθες από τις αμερικανικές αρχές. Αλλά από χθες μέχρι σήμερα το ρεπορτάζ συνεχίζεται».
Ο Δημήτρης Σουλτογιάννης
Ο Δημήτρης Σουλτογιάννης, ανταποκριτής του Star στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαψεύδει τις πληροφορίες περί σύλληψής του έξω από το ξενοδοχείο Westing Grand Central στη Νέα Υόρκη και χλευάζει τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα ότι παρακολουθούσε τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά φορώντας περούκα.
«Είναι τουλάχιστον αστεία τα δημοσιεύματα περί συλλήψεως μου στο Μανχάταν, απλά και μόνο επειδή έκανα αυτοβούλως το δημοσιογραφικό μου καθήκον. Στα πλαίσια της κάλυψης του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, οι ανταποκριτές ενημερωθήκαμε για την -κατά δύο ημέρες νωρίτερα- άφιξη του υπουργού Eπικρατείας Νίκου Παππά.
Πράγματι βρεθήκαμε με τον συνάδελφο Θάνο Δημάδη από τον Alpha στο ξενοδοχείο που διαμένει για να πληροφορηθούμε την ατζέντα των δραστηριοτήτων του στη Νέα Υόρκη. Αυτό όπως φαίνεται ενόχλησε την προσωπική του φρουρά η οποία και κάλεσε τις μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Έκαναν μια απλή εξακρίβωση στοιχείων. Φυσικά δεν υπήρξε καμία παρανομία και αφού εξακρίβωσαν ότι είμαι ένας νομοταγής Αμερικανός Πολίτης αποχώρησαν χωρίς να μας ενοχλήσουν. Δεν θα μπω στην διαδικασία να σχολιάσω τα περί μεταμφιέσεων και πλαστοπροσωπίας.
Αν ένα καπέλο τζόκεϊ και γυαλιά ηλίου θεωρούνται μεταμφίεση τότε και στις απόκριες έτσι θα κυκλοφορώ!! Είναι λυπηρό που βρέθηκαν συνάδελφοι να στείλουν τέτοια είδηση στην Ελλάδα εστιάζοντας στην δήθεν σύλληψη μου και όχι στο γεγονός ότι ο κ. Παππάς βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στο Μανχάταν με… »λευκή ατζέντα»… προφανώς η φωτογραφική μου μηχανή ενόχλησε περισσότερο!».
Η αντίδραση από Εφημερίδα των Συντακτών, periodista.gr, ALPHA, STAR
Η ΕΦ.ΣΥΝ. ανέφερε στην ανακοίνωσή της:
Η «Εφ.Συν.» θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει τους αναγνώστες της ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις ενέργειες του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψή του.
Η εφημερίδα μας δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα σχέδια και τις κινήσεις του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, ο οποίος ενήργησε αποκλειστικά με την ιδιότητα του ανταποκριτή τηλεοπτικού σταθμού ή άλλου μέσου, και βέβαια δεν επρόκειτο ποτέ να αναθέσει τέτοιου είδους «αποστολή» σε δημοσιογράφο που συνεργάζεται μαζί της.
Η ερευνητική δημοσιογραφία την οποία ασκεί, εκτός των άλλων, η «Εφ.Συν.» δεν έχει καμία σχέση με γελοίες μεταμφιέσεις και πλαστογραφίες, οι οποίες δύσκολα μπορούν να συγκαλύψουν τις ολοφάνερες πολιτικές σκοπιμότητες που βρίσκονται πίσω από τέτοιες «επιχειρήσεις».
Είναι σαφής λοιπόν η πλήρης αποδοκιμασία τους από την «Εφ.Συν.».
Το periodista.gr έγραψε σε ανάρτησή του με τίτλο «Ο Θάνος Δημάδης, το Periodista.gr, το καρναβάλι στη Νέα Υόρκη και τα καρναβάλια της Αθήνας»
Σύντομα και απλά.
Χθες στη Νέα Υόρκη δύο δημοσιογράφοι του Star και του Alpha, πλαστογράφησαν την υπογραφή συνεργάτη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο ξενοδοχείο Westing Grand Central και τον χρέωσαν συνελήφθησαν από τις αμερικανικές αρχές
Οι δύο δημοσιογράφοι, Θάνος Δημάδης του ALPHA και Δημήτρης Σουλτογιάννης του STAR, παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Ο Θάνος Δημάδης, ο οποίος συνεργάζεται με σειρά ΜΜΕ, από τον Alpha, μέχρι το thetoc και την Εφημερίδα των Συντακτών, ξεκίνησε να αρθρογραφεί ελεύθερα στο Periodista. gr τον περασμένο Ιούλιο. Χθες, μετά το συμβάν στις ΗΠΑ επικοινωνήσαμε με τον δημοσιογράφο, μιλήσαμε μαζί του και συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα να μην συνεχιστεί η συνεργασία με το Periodista.gr. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Το Periodista.gr διαφωνεί με τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν από τους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. Γενικά διαφωνούμε με τις πρακτικές παπαράτσι και δεν θεωρούμε ότι οι περούκες είναι εξοπλισμός για ανταποκριτές στις ΗΠΑ. Κυρίως, όμως, στη μάχη που δίνει αυτή τη στιγμή, αυτή η κυβέρνηση, στη μάχη κατά της διαπλοκής, στη μάχη για ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, στη μάχη ενάντια στα δομημένα συμφέροντα είμαστε κάθετα στο πλευρό της και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν σκιές σε σχέση με τον δικό μας ρόλο, ειδικά όταν οι ολιγάρχες των μίντια έχουν εξαπολύσει με κάθε τρόπο επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, της διαφάνειας και της δημοκρατίας.
Για την υπόθεση πρέπει εκτός από τους δύο δημοσιογράφους να απαντήσουν και οι ιδιοκτησίες του Alpha και του Star.
To periodista.gr ενημερώνει τους αναγνώστες του λοιπόν, ότι ουδεμία σχέση έχει με τις ενέργειες του συνεργάτη του, δεν είχε ενημερωθεί ποτέ για τις προθέσεις του και δεν εγκρίνει, ούτε αναγνωρίζει φυσικά, πρακτικές μασκαρέματος και πλαστογραφίας που υποκρύπτουν σκοπιμότητες, τις οποίες πρέπει να αναζητήσει κανείς στους τηλεοπτικούς σταθμούς της διαπλοκής.
Πάμε παρακάτω.
Βγήκαν από χθες το βράδυ από το λαγούμι τους οι γνωστές κόνιδες της Δεξιάς, οι καρπαζοεισπράκτορες των αποστατικών μορφωμάτων και διάφορα καρναβάλια που τα γνωρίζουμε πολύ καλά για να μας κατηγορήσουν ότι εξαφανίσαμε τα άρθρα του Θάνου Δημάδη από το Periodista.gr. Δεν σκέφτηκαν ή δεν θέλησαν να σκεφτούν οι… Τιτάνες της σκέψης ότι κανένα άρθρο δεν εξαφανίστηκε. Απλά αφαιρέθηκε η στήλη που είχε δημιουργηθεί για να υποδέχεται να άρθρα του Θάνου Δημάδη. Και πως θα εμφανίζονται τα άρθρα, αφού αφαιρέθηκε η στήλη; Το Periodista.gr είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν με άλλους αρθρογράφους. Όταν σταμάτησε η συνεργασία, οι στήλες τους αφαιρέθηκαν και τα άρθρα τους δεν εμφανίζονται πια. Για όποιον θα θέλει, όμως, είναι στη διάθεσή του.
Τα υπόλοιπα θα τα πούμε σύντομα…
ΥΓ: Κάποιοι «φίλοι» που στις μεγάλες μάχες κρύβονται, την στιγμή που το periodista.gr δίνει καθημερινά μάχη στην πρώτη γραμμή ας είναι πιο προσεκτικοί σε όσα γράφουν γιατί γνωριζόμαστε πολύ καλά. Μα πάρα πολύ καλά…
Η on air ανακοίνωση από την Πόπη Τσαπανίδου
Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR προέβη σε διακοπή της συνεργασίας του με τον Δημήτρη Σουλτογιάννη, με ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε η Πόπη Τσαπανίδου στην εκπομπή της. Όπως μεταδόθηκε, το Star αναμένει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.
Εξηγήσεις από τον Δημάδη ζήτησε ο ALPHA
«O Alpha, σε καμία περίπτωση, δεν υιοθετεί αυτές τις μορφές δημοσιογραφίας και γι’ αυτό ουδέποτε δόθηκε εντολή στον Θάνο Δημάδη να προβεί σε όσες ενέργειες φέρεται ο ίδιος, από δημοσιεύματα, να έχει τελέσει. Ο Alpha αναμένει τις εξηγήσεις του δημοσιογράφου και ως τότε τον έχει καλέσει να απέχει από τα καθήκοντά του».
Η οργισμένη και προειδοποιητική ανάρτηση του Θάνου Δημάδη
Ο δημοσιογράφος του ALPHA στις 23 Σεπτεμβρίου με μία ανάρτησή του στο Facebook απευθύνθηκε στους εν Ελλάδι δημοσιογράφους καλώντας τους να πάψουν να αναμεταδίδουν ανακρίβειες βασιζόμενες στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ.
«Απευθυνόμενος στον εγχώριο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται να κάνουν το ρεπορτάζ στα κυριακάτικα φύλλα τους με αφορμή το ψευδέστατο δελτίο τύπου του ΑΠΕ με τίτλο “Για πλαστογραφία συνελήφθησαν δύο Έλληνες δημοσιογράφοι στη Νέα Υόρκη”, τους ΠΑΡΑΚΑΛΩ και ΕΦΙΣΤΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ τους για τα εξής:
1. να ΜΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ και να ΜΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ τα ΑΙΣΧΡΑ ΨΕΥΔΗ που μου πρόσαψε ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ με το δελτίο τύπου που έγραψε για δήθεν “σύλληψη από τις αμερικανικές αρχές” και ΔΗΘΕΝ απόδοση από την αμερικανική αστυνομία ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ κατηγοριών για “πλαστογραφία” και “πλαστοπροσωπία”, χωρίς τίποτα να είναι αλήθεια.
2. να ΜΗΝ ΠΡΟΒΟΥΝ στην περαιτέρω αναπαραγωγή των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν κατά την διάρκεια της εξακρίβωσης των δημοσιογραφικών μας στοιχείων και οι οποίες διέρρευσαν σκοπίμως σε επιλεγμένους Έλληνες δημοσιογράφους που τις δημοσιοποίησαν μάλιστα ως αποκλειστικές στα σάιτς τους, ακριβώς την ώρα που το ΑΠΕ έβγαζε το ψευδέστατο δελτίο τύπου του δικού του δημοσιογράφου. Για την διαρροή του φωτογραφικού υλικού εν είδη αποκλειστικών ντοκουμέντων είναι ενήμερες οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές καθώς αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Αμερική θα είχαν “κοπεί κεφάλια”.
3. να ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ να παρουσιάσουν στον Τύπο του ΣΚ, ως τοποθετήσεις, απόψεις, δηλώσεις μου ή ο,τιδήποτε άλλο, τίποτα πέραν των όσων ήδη δηλώνω δημόσια μέσω της επίσημης και προσωπικής σελίδας μου στο Facebook ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
Οι ΨΕΥΤΙΚΕΣ συλλήψεις δήθεν από το FBI και την αστυνομία της Νέας Υόρκης, για ΔΗΘΕΝ κράτηση από τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας, για ΔΗΘΕΝ επί ημερών έρευνες των αστυνομικών αρχών της Νέας Υόρκης για ΔΗΘΕΝ έκδοση πορίσματός τους, και για ΔΗΘΕΝ απόδωση κατηγοριών περί πλαστογραφίας, πλαστοπροσωπείας, παραπλάνησης αρχών ή ακόμα και απέλασης από την Αμερικανική Δικαιοσύνη, είναι ΠΟΛΛΑ, ΧΟΝΤΡΑ και ΜΕΓΑΛΑ ΛΑΘΗ όσων με πρωτεργάτη τον δημοσιογράφο του ΑΠΕ και σε συνεννόηση με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, έστησαν όλο το παιχνίδι. Στόρι που δυστυχώς μετ᾽ ευκολίας και άμεσα υιοθέτησε η ΕΣΗΕΑ. Θεωρεί ότι η δεοντολογία θίγεται από μία περούκα που φοράει ένας δημοσιογράφος για το ρεπορτάζ, αλλά η ΕΣΗΕΑ και η Εφημερίδα των Συντακτών που εργαζόμουν, δεν θεωρούν ότι θίγουν την δεοντολογία υιοθετώντας και νομιμοποιώντας την ΨΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ του ΑΠΕ, ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΝ εξακριβώσουν ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ.
Επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαίωματός μου και παρακαλώ για τον σεβασμό των παραπάνω συστάσεων.
Θάνος Δημάδης
Δημοσιογράφος
ΥΓ. Με ένα screenshot για να θυμόμαστε τις στιγμές δημοσιογραφικού αίσχους και διασποράς ψευδών ειδήσεων από τον δημοσιογράφο του ΑΠΕ.»
Νωρίτερα με προηγούμενη ανάρτησή του επιχείρησε να αποκαλύψει τα «Τα αναληθή στοιχεία του δελτίου τύπου του δημοσιογράφου του ΑΠΕ».
ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΟΥ ΔΗΜΑΔΗ
Νέα Υόρκη 21 Σεπτεμβρίου 2016
Την Κυριακή το βράδυ και 24 ώρες ακριβώς μετά από ένα γεγονός διασταύρωσης στοιχείων, ο πληρωνόμενος από το ελληνικό δημόσιο δημοσιογράφος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, δίνει την “είδηση” περί δήθεν σύλληψης των δύο δημοσιογράφων του ALPHA και του Star στη Νέα Υόρκη. Η “σύλληψη” με όλα τα συμπαραμαρτούντα που αυτή συνυποδηλώνει στο δελτίο τύπου του ΑΠΕ, είναι η κομβική λέξη με την οποία επιχειρείται να με απαξιώσουν ως δημοσιογράφο-ανταποκριτή, να με εξευτελίσουν με την αρωγή του εγχώριου δημοσιογραφικού συστήματος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυβέρνησης και να ανακόψουν την οποιαδήποτε δημοσιογραφική μου λειτουργία.
Η ετεροχρονισμένη “ανταπόκριση” του ΑΠΕ συνοδεύεται και με σχετική δήλωση του Υπουργού Επικρατείας -την μοναδική σε όλο το Σαββατοκύριακο- στην ανταποκρίτρια της ΕΡT, επίσης μισθοδοτούμενη από το ελληνικό δημόσιο, για να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ. Οι δημοσιογράφοι στα δημόσια μέσα ενημέρωσης του ΑΠΕ και της ΕΡΤ, φτιάχνουν ένα γαϊτανάκι μιας πολύ καλοστημἐνης προπαγάνδας που την ονομάσαν ανταπόκριση του ΑΠΕ με στόχο να εκβιάσουν την σιωπή μου, πλήττοντας την αξιοπιστία μου, με συνέπεια να με αποκλείσουν από την Εφημερίδα των Συντακτών και το Periodista.gr, και κυρίως να μην προβώ σε κανένα ρεπορτάζ καθ᾽όλη την διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Επικρατείας κ. Παππά και του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στη Νέα Υόρκη.
Τα αναληθή στοιχεία του δελτίου τύπου του δημοσιογράφου του ΑΠΕ και της αναπαραγωγής αυτού είναι:
1. Όπως ψευδώς μετέδωσε το ΑΠΕ, η “σύλληψη” δεν έγινε ποτέ. Αντιθέτως την στιγμή που έξω από το ξενοδοχείο ετοιμαζόμασταν να συνεχίσουμε το ρεπορτάζ μας για το ενδεχόμενο παρασκηνιακών συναντήσεων του Υπουργού Επικρατείας, ζητήθηκε η εξακρίβωση στοιχείων καθ᾽υπόδειξη της Ασφάλειας του Υπουργού για να ελεγχθεί ο ρόλος μας, η σκοπιμότητά μας και ο τρόπος του ρεπορτάζ. Κατόπιν της εξακρίβωσης των στοιχείων μας, αναγνωρίστηκε το δημοσιογραφικό μας δικαίωμα για το ρεπορτάζ του τι κάνει ο Έλληνας Υπουργός και η Ελληνική αποστολή κατά την διάρκεια της αντιπροσώπευσής τους όλο το Σαββατοκύριακό στη Νέα Υόρκη και ποιες θα είναι οι πιθανές συναντήσεις τους, εφόσον δεν μας κοινοποιήθηκε κανένα πρόγραμμα του Υπουργού για το Σαββατοκύριακο.
Όσο για τους συντηρητικούς καλοθελητές της όλης ιστορίας και τους δημιουργούς ειδήσεων μόνο μέσα από δελτία τύπου, ας γνωρίζουν ότι την αλήθεια ενός ρεπορτάζ την κατακτάς ακόμα κι αν χρειαστεί να ντυθείς φασίστας για να κάνεις ρεπορτάζ για φασίστες ή να ντυθείς σερβιτόρος για να δεις ποιόν συναντάει και γιατί η κυβερνητική αποστολή σε ένα εστιατόριο.
2. Σε αντίθεση με ότι ψευδώς μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ, δεδομένου του εύρους των δυνατοτήτων που μας δίνει η ελευθερία της δημοσιογραφικής μας ταυτότητας, θα ήταν άσκοπο να την αποποιηθούμε και να δηλώσουμε ότι είμαστε μέλη της ελληνικής αποστολής. Διότι τότε όντως θα υπήρχε θέμα αληθινής σύλληψης. Το δελτίο τύπου του δημοσιογράφου του ΑΠΕ είναι διπλά ψευδές αφού μπροστά σε όλο αυτό το σκηνικό ήταν και οι εκπρόσωποι της ελληνικής αποστολής επιβεβαιώνοντας την δημοσιογραφική μας ταυτότητα.
3. Σημειωτέον, όταν μπαίνεις στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Έλληνας Υπουργός και πολλές άλλες ξένες αντιπροσωπείες, είσαι υποχρεωμένος να μπεις με την δημοσιογραφική σου ταυτότητά. Όλα τα υπόλοιπα είναι βολικές περιγραφές σε ένα διαπλεκόμενο δελτίο τύπου του ΑΠΕ. Όταν διαπίστωσαν ότι δεν επιτελέσθη ο εκφοβισμός του Σαββάτου μέσω του ελέγχου των στοιχείων μας, τότε βγάζουν δελτίο τύπου ετεροχρονισμένο κατά 24 ώρες στην υποψία και μόνον ότι εμείς έχουμε στα χέρια μας ρεπορτάζ των συναντήσεων του κ. Παππά. Αλίμονο αν το ΑΠΕ δίνει τις ειδήσεις 24 ώρες μετά παρόλο που είναι παρόν στα γεγονότα.
4. Όσον αφορά στα λεγόμενά του κ. Χριστοφορίδη, που είναι και συνάδελφος αλλά και φίλος, και μου προσάπτει ότι ετοίμαζα στημένο σκηνικό περί χαβιάρι, οφείλω να διευκρινίσω ότι άλλο είναι να κάνεις ρεπορτάζ και άλλο να κάνεις δίκην προθέσεων με βάση τα δικά σου κριτήρια και υποψίες ρίχοντας επιπλέον αίμα στην αρένα του εξευτελισμού. Επισυνάπτω δημοσίως την απόδειξη πληρωμής των 14 δολαρίων λίγη ώρα μετά την παραγγελία γεγονός το οποίο σκοπίμως και με δόλο απέκρυψε ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ στο δελτίο τύπου ώστε σε συνδυασμό με την εμφατική χρήση της λέξης “σύλληψη” και τα ψέματα περί χαβιάρι, να επιχειρηθεί ο διασυρμός και ο εξευτελισμός μου.
Είναι ώρα να διευκρινιστεί στην Ελλάδα του σήμερα ότι πλέον τα ρεπορτάζ γίνονται όχι από τις ειδήσεις που δίνουν στους δημοσιογράφους οι συνεργάτες Υπουργών, ούτε από τις ανακοινώσεις του ΑΠΕ, ούτε από μαζώξεις και συζητήσεις σε ταβέρνες. Τα ρεπορτάζ γίνονται για να μάθεις και να συλλέξεις ντοκουμέντα ποιος συναντάει ποιον και για ποιον λόγο και τι άτυποι συσχετισμοί κυβερνητικών αποστολών διακυβεύουν το μέλλον εννέα εκατομμυρίων Ελλήνων.
Η ηθική μου τάξη μέχρι σήμερα στο δημοσιογραφικό στερέωμα δεν θα αφήσω να πληγεί από εξευτελιστικά και ψευδή δημοσιεύματα με βασιζόμενα σε ψευδείς εντυπώσεις που δημιούργησε το δελτίο τύπου του ΑΠΕ, και με εκβιαστικές ενέργειες που θέλουν να εξαγοράσουν την σιωπή μου δια του αποκλεισμού. Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου.
Θάνος Δημάδης
Δημοσιογράφος»
*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter