Γράφει ο Βαγγέλης Λημνιώτης
Ο Ιούλιος ήταν ένας από τους πιο ζεστούς μήνες που έζησε η χώρα στον 20ο και τον 21ο αιώνα. Ήταν επίσης και ο πιο θανατηφόρος. 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της υπερθέρμανσης του κλίματος. Ιδίως από το Τόκιο μέχρι το κατώτερο άκρο του νησιού τα πράγματα είναι ανυπόφορα. Κι αυτό εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων έχει την δική του σημασία. Ανοίγω μια παρένθεση που θα μας χρειαστεί πιο μετά.
Οι προβλέψεις μιλούν για ένα μέλλον όπου οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι εντελώς διαφορετικοί σε σχέση με αυτό που γνωρίζουμε. Όχι μόνο οι Χειμερινοί που ίσως δεν μπορούν να διεξαχθούν σε καμία περιοχή, αλλά και οι θερινοί. Η μακρινή πρόβλεψη λέει ότι το 2085 οι Θερινοί θα γίνονται με το που μπαίνει η Άνοιξη ή προς το τέλος του φθινοπώρου.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη λέει ότι ίσως και να μην είναι εφικτό να γίνουν. Ο καθηγητής Κερκ Σμιθ από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλι και η ομάδα του εξέτασαν σύμφωνα με την κλίμακα WBGT τα δεδομένα του πλανήτη σε 70 χρόνια από τώρα και κατέληξαν σε πολλά συμπεράσματα. Αρχικά, οι πόλεις που θα είναι κατάλληλες στο Βόρειο Ημισφαίριο για να φιλοξενήσουν τους αγώνες θα είναι μόλις 8 μεταξύ 543. Σύμφωνα με τα κριτήρια της ΔΟΕ, κάθε πόλη που αναλαμβάνει να διεξάγει τους αγώνες, θα πρέπει να έχει πληθυσμό πάνω από 600.000. Από τις 543 διαθέσιμες του παρόντος, μόνον 8 θα έχουν πιο υποφερτές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Αλλά και σε αυτές θα υπάρχει ένα 10% πιθανότητα να αναβληθούν αγωνίσματα όπως ο Μαραθώνιος.
Αγία Πετρούπολη, η Ρίγα της Λετονίας, το Μπισκέκ στο Καζακστάν, το Ουλάν Μπατόρ στη Μογγολία, το Βανκούβερ και το Καλγκάρι στον Καναδά και το Σαν Φρανσισκό είναι αυτές που θα πληρούν τα κριτήρια σύμφωνα με την κλίμακα. Αντιθέτως, Ρώμη, Μαδρίτη, Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, Βουδαπέστη και Τόκιο θα είναι ακατάλληλες. Όσον αφορά τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, αυτές θα έχουν αποκλειστεί από το πλάνο πολύ νωρίτερα. Το 2065 είναι κατά προσέγγιση το έτος που θα έχουν αγγίξει απαγορευτικές θερμοκρασίες όλες οι χώρες. Το ίδιο και η Μέση Ανατολή.
Κι όλα τα παραπάνω αφορούν μόνο το κλίμα. Δεν εξετάζεται καν αν θα αντέχουν αυτές οι πόλεις την οικονομική επένδυση για να φιλοξενηθούν εκεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Επιστρέφουμε και πάλι στο Τόκιο. Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας δείχνει να αντιμετωπίζει από τώρα ζητήματα που η έρευνα του Κερκ Σμιθ τοποθέτησε 60 και 70 χρόνια αργότερα.
Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει οι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξάγονται από τις 12-15 Αυγούστου μέχρι τις 28-30. Κάθε ημέρα αγώνων ξεκινούσε στις 9 τοπική ώρα και τελείωσε στις 9 το βράδυ, πάλι τοπική ώρα. Η υγρασία και η θερμοκρασία που θα πλήξουν την Ιαπωνία το καλοκαίρι του 2020 θα φέρουν αλλαγή σε αυτό.
Είναι αρκετά πιθανό να εξεταστεί μια χρονική μετατόπιση προς τις αρχές του καλοκαιριού ή έστω αρχές Ιουλίου. Από κει και πέρα το συνεχόμενο πρόγραμμα θα μεταβληθεί. Όχι σε όλα τα αγωνίσματα. Αλλά σε όλα αυτά που γίνονται σε ανοιχτό χώρο και απαιτούν ώρα. Τα 100 και τα 200 μέτρα δεν θα επηρεαστούν. Αλλά τα 10.000 και πάνω θα επηρεαστούν.
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Ο Μαραθώνιος Αντρών και Γυναικών είναι το πιο χαρακτηριστικό άθλημα. Χωρίς ακόμα να είναι δεδομένο ότι θα μπορεί να διεξαχθεί, το πλάνο μιλάει για διακεκομμένη διαδικασία. Ένα πρώτο κομμάτι της διαδρομής θα γίνει από τις 8-9 το πρωί μέχρι τις 11-12 το πολύ και μετά οι αθλητές θα πηγαίνουν σε σκιερό μέρος μέχρι τις 7 το απόγευμα. Τότε θα ξεκινάνε όλα από κει που είχαν μείνει και θα ολοκληρώνονται. Το τρίαθλο και η κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης θα τύχουν ίδιας αντιμετώπισης.
Για να μπορέσει να διασφαλίσει μια ομαλή λειτουργία των Αγώνων, η Ιαπωνία έχει ήδη βάλει μπρος ένα πλάνο που ονομάζει Towards Zero Emissions. Το οποίο αναφέρεται στις εκπομπές ρύπων και ιδίως διοξειδίου του άνθρακα. Το 2020 είναι το έτος που αρχίζει να ενεργοποιείται δραστικά η συμφωνία του Παρισιού και εκεί όπου τοποθέτησαν όλες οι χώρες την αρχή τους για μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα.
Φυσικά για μια πόλη 10 εκατομμυρίων που θα φιλοξενήσει τον πληθυσμό της επί 4 και 5 φορές, το Μηδέν είναι ανέφικτο. Η μείωση όμως σε σχέση με το Ρίο είναι δυνατή. Το προαναφερόμενο πλάνο είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που η Ιαπωνία θέλει να εφαρμόσει. Το Better Together θα είναι το μεγαλύτερο μήνυμα προς την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και το κλίμα. Θα δώσει τις μεγάλες απαντήσεις σε αμφισβητίες και μη.
Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους. Πρώτον, εμφύτευση δέντρων σε όλα τα σημεία που θα αποκλειστούν από οχήματα και θα αποτελέσουν αγωνιστικό στίβο. Δεύτερον, ανακύκλωση. Ήδη μια μεγάλη μερίδα πολιτών έχει ξεκινήσει να συμμετέχει στην κατασκευή μεταλλίων αποκλειστικά από υλικά πεταμένων ηλεκτρονικών συσκευών. Τρίτον, όχι άλλη κατασπατάληση φαγητού.
Σε όλα τα μέρη που συναθροίζονται αθλητές, σε όλο το Ολυμπιακό Χωριό, αλλά και σε μέρη με πολλούς τουρίστες, θα ενσωματωθούν οθόνες πληροφοριών που θα ενημερώνουν για την ακριβή ποσότητα που έχει ανάγκη ο κάθε οργανισμός. Έτσι, η κατασπατάληση τροφής θα ελαχιστοποιηθεί.
Το τέταρτο και ακόμα πιο μεγαλόπνοο πρότζεκτ τους είναι οι μετακινήσεις. Σε μια πόλη που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια πρόβλημα με το καυσαέριο, η παρουσία ακόμα 30 εκατομμυρίων ανθρώπων θα έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Σκεφτείτε 40 εκατομμύρια άνθρωποι να εκπέμπουν ατμοσφαιρικούς ρύπους από μία και μόνο πόλη. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιαπωνίας αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας με το υδρογόνο να έχει μπει στο κάδρο ως αντικαταστάτης των υπαρχόντων καυσίμων. Το υδρογόνο θα βρει εφαρμογή και σε πολλές βιομηχανικές διεργασίες.
Η συνολική εικόνα λέει πως η Ιαπωνία, το Τόκιο θα αποτελέσει μια τεράστια έκθεση πράσινης τεχνολογίας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 θα είναι η πιο εναργής δήλωση της παγκόσμιας κοινότητας ότι επιθυμεί να αλλάξει.
Εξάλλου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια διοργάνωση που αφήνουν μεγάλο κι αρνητικό αποτύπωμα σε κάθε πόλη που τους φιλοξενεί. Οικονομικά και ατμοσφαιρικά. Το πρώτο το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Το δεύτερο αφορά σε όλες τις νέες κατασκευές που απαιτούντα και γίνονται με επιβλαβή προς το περιβάλλον υλικά. Γι΄αυτό ανάμεσα στις σκέψεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι από το 2024 και μετά, να ανατίθενται οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε πόλεις που διαθέτουν τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος των υποδομών. Ίσως να είναι και δύο αυτές οι χώρες…
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]