Γράφει η Ευανθία Καρρά
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε έναν σύμμαχο στις ταραγμένες για τις Ηνωμένες Πολιτείες εποχές όπου οι Αφροαμερικανοί θεωρούνταν απόκληροι της κοινωνίας. Ο Μάλκολμ Χ ήταν Αφροαμερικανός μουσουλμάνος ιερέας. Είχε δολοφονηθεί τρία χρόνια πριν τον Λούθερ Κινγκ, σε ηλικία και αυτός 39 ετών.
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μάλκολμ Χ δεν έχουν κοινό μόνο την ηλικία θανάτου τους. Κατά τη διάρκεια της ζωής διαμαρτύρονταν για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, ο καθένας όμως με διαφορετικό τρόπο. Ενώ ο Κινγκ θεωρούνταν ειρηνιστής, ο Μάλκολμ είχε υιοθετήσει πολλές φορές ακραίες θέσεις.
https://www.youtube.com/watch?v=wcRSOHmYq-k
Οι ζωές τους ήταν κατά κάποιο τρόπο παράλληλες. Εκτός από τα κοινά τους, οι δυο τους είχαν φωτογραφηθεί για μία και μοναδική φορά μαζί, όπως θα δείτε στο ET Magazine του EleftherosTypos.gr.
Στις 26 Μαρτίου 1964, έξω από το Καπιτώλιο, ένας φωτογράφος απαθανάτισε ένα ιστορικό στιγμιότυπο. Πρόκειται για τη μία και μοναδική λήψη όπου Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μάλκολμ Χ είναι μαζί:
Τότε είχαν και οι δύο συμμετάσχει σε συζήτηση της Γερουσίας για τον νόμο περί αστικών δικαιωμάτων του 1964. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ορόσημο το οποίο τελικά ψηφίστηκε και απαγόρευε τις διακρίσεις λόγω φυλής, θρησκείας, φύλου και εθνικότητας.
Ουσιαστικά, η 4η Ιουλίου που ο νόμος ψηφίστηκε ήταν η νίκη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Μάλκολμ Χ για όλα όσα είχαν αγωνιστεί αλλά και η αρχή των προκλήσεων για τη ζωή τους και όσα επρόκειτο να έρθουν.
Τότε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε πει στον Μάλκολμ Χ πως χάρηκε που τον είδε με τον δεύτερο να του απαντά αναλόγως.
Η φωτογραφία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Μάλκολμ Χ ήταν ένα σημείο καμπής στην ιστορία των ΗΠΑ αφού άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι Αφροαμερικανοί αντιμετώπιζαν τη ζωή τους και την παρουσία τους στη χώρα. Ήταν ένα σύμβολο ενότητας για όλους και έβαλε τους πάντες σε σκέψη για τα δικαιώματα των ανθρώπων.
Οι δύο ακτιβιστές συχνά είχαν διαφορετική αντιμετώπιση των πεπραγμένων. Μάλιστα, στην αρχή της διαδρομής τους διαφωνούσαν ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών. Ο Μάλκολμ Χ κριτίκαρε τον Κινγκ λέγοντας πως η παθητική αντίσταση που υποστήριζε έκανε «ανυπεράσπιστους» τους Αφροαμερικανούς μπροστά στη «λευκή κυριαρχία».
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλεγε πως ο Μάλκολμ Χ ήταν «ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να μιλήσει, Διαφωνώ κάθετα με πολλές από τις πολιτικές του θέσεις και την ευρύτερη φιλοσοφία του, τουλάχιστον μέχρι στιγμής και από αυτά που έχω δει».
Τελικά οι δύο αγωνιστές έγιναν πιο αρεστοί ο ένας στον άλλο: Ο Κινγκ έγινε πιο ριζοσπαστικός στις ιδέες του για την οικονομική απελευθέρωση των Αφροαμερικανών και ο Μάλκολμ Χ απαρνήθηκε τις ρατσιστικές θέσεις και σταμάτησε να μιλά για τη «μαύρη υπεροχή» και το Ισλάμ.
Για την ιστορική συνάντηση στο Λόφο του Καπιτωλίου, ο David Howard-Pitney γράφει στο βιβλίο του: «Τα τελευταία χρόνια της ζωής τους είχαν αρχίσει να αγαπιούνται. Ο Μάλκολμ έγινε πιο μοντέρνος και ο Κινγκ πιο μαχητικός».
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Μάλκολμ Χ διαμαρτύρονταν για τις ακραία ρατσιστικές συμπεριφορές που αντιμετώπιζαν οι Αφροαμερικανοί. Τότε δεν επιτρεπόταν να κάθονται στα λεωφορεία μαζί με τους λευκούς, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, τα παιδιά τους δεν μπορούσαν να εγγραφούν στα σχολεία κ.α.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις κατά τη διάρκεια της δράσης του συμπεριλαμβανομένου του Νόμπελ Ειρήνης. Με την ψυχραιμία που επεδείκνυε και τη μη προτροπή στη βία κατάφερε να κερδίσει χιλιάδες οπαδούς εμπνέοντας τους και εν τέλει οι δράσεις του είχαν αποτελέσματα για την καταπολέμηση των διακρίσεων. Πλέον στις ΗΠΑ, η 15η Ιανουαρίου, ημέρα γενεθλίων του, είναι εθνική εορτή.
Ο Μάλκολμ Χ ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ενώ το όραμα του ήταν κοινό με τον Κινγκ ο τρόπος δράσης του ήταν εντελώς διαφορετικός. Στις ομιλίες του είχε κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό και ρατσισμό προς τους Αμερικανούς που δεν ήταν έγχρωμοι ενώ ήταν φανατικός σιίτης μουσουλμάνος. Η στάση του άλλαξε μετά τη ρήξη με το Έθνος του Ισλάμ όταν έγινε σουνίτης. Ο Μάλκολμ Χ δολοφονήθηκε από τους πρώην συντρόφους του του Έθνους του Ισλάμ…