Γράφει ο Πέτρος Κασφίκης
Μόλις την προηγούμενη Τρίτη, ο πρόεδρος καρατόμησε αιφνιδιαστικά τον υπουργό εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, με ένα απλό Tweet.
Η αβεβαιότητα έχει εγκατασταθεί για τα καλά στον Λευκό Οίκο που πλέον μοιάζει με κέντρο διερχομένων και το μεγάλο ερώτημα της κάθε εβδομάδας είναι ποιος πρόκειται να ακολουθήσει. Ας κάνουμε μία αναδρομή στο νέο τεύχος του ET Magazine στο EleftherosTypos.gr.
Σύμφωνα με τους αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα, το σίριαλ των αποχωρήσεων πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς έχει να κάνει με ένα ξεκαθάρισμα εσωτερικών λογαριασμών στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Και σε αυτό φυσικά έρχονται να προστεθούν και οι περιπτώσεις σκανδάλων και πολιτικών ατοπημάτων, οι οποίες άλλωστε δεν είναι και λίγες. Για να είμαστε και πιο συγκεκριμένοι, συνολικά σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που είχε διορίσει ο Τραμπ έχουν ήδη αποχωρήσει.
Πρόκειται για μια μάχη επιρροής που διεξάγεται ανάμεσα στους παραδοσιακούς «establishment» ρεπουμπλικάνους που χαρακτηρίζονται ως συστημικοί και επιθυμούν την διατήρηση του πολιτικού status quo και τους αντάρτες που συγκροτούν την λαϊκιστική πτέρυγα που ασπάζεται το πολιτικό δόγμα του «Πρώτα η Αμερική» που προωθεί ο πρόεδρος Τραμπ.
https://www.youtube.com/watch?v=75SEy1qu71I
Όπως πολύ σωστά σημειώνουν οι πολιτικοί παρατηρητές, η συγκεκριμένη μάχη αφορά την ίδια «την ψυχή του ρεπουμπλικανικού κόμματος», που πλέον βρίσκεται καθ οδόν προς μια ιδεολογικοπολιτική μεταμόρφωση που θα το καταστήσει πιο προσωποπαγές και θα το μετατρέψει στο «κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ».
Στην πρώτη φάση της διακυβέρνησης φάνηκε ότι η προεκλογική ρητορική δεν θα μετουσιωθεί σε κυβερνητική πολιτική, καθώς η συστημική πτέρυγα κέρδισε τον έλεγχο της περισσότερων νευραλγικών θέσεων του κρατικού μηχανισμού. Με το πέρασμα, όμως, του χρόνου έγινε όλο και περισσότερο φανερό ότι όποιος δεν συμμορφώνεται με το νέο πολιτικό δόγμα δεν θα μακροημερεύσει σε αυτή την κυβέρνηση.
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Ρεξ Τίλερσον
Τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα αντικαταστήσει ο νεοσυντηρητικός πρώην επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης του Τραμπ και έχει γίνει γνωστός για την σκληρή γραμμή του.
Γκάρι Κον
Ο Γκάρι Κον ήταν κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου που είχε παίξει ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία θεωρήθηκε ως η πρώτη νομοθετική επιτυχία της κυβέρνησης Τραμπ. Ο κ. Κον είχε εκφράσει δημόσια την αντίθεση του στην εξαγγελθέντα απόφαση του Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Όταν πλέον έγινε φανερό ότι από αυτή την μάχη δεν θα βγει νικητής, αποφάσισε να παραιτηθεί για ιδεολογικούς λόγους.
Χοπ Χικς
Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Λευκού Οίκου ήταν μια από τους πιο στενούς και έμπιστους συνεργάτες του προέδρου, καθώς βρισκόταν στο πλευρό του από την αρχή της πολιτικής του καριέρας. Η Χικς ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι προτίθεται να παραιτηθεί από την θέση της, μόλις μια μέρα μετά από την κατάθεση που έδωσε στην Επιτροπή για Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ρομπ Πόρτερ
Ο Πόρτερ ήταν ένας από τους ισχυρούς αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτηση του όταν ήρθαν στο φως αποκαλύψεις για την άσκηση ενδοοικογενειακής βίας. Ο Πόρτερ είχε καταφέρει να αναδειχθεί σε κεντρικό συντονιστή του Λευκού Οίκου για τα πολιτικά θέματα.
Τομ Πράις
Ο πρώην υπουργός Υγείας κατάφερε να προκαλέσει το κοινό αίσθημα και την καταδίκη ακόμα και του δικού του κόμματος. Όταν ήρθαν στο φως οι αποκαλύψεις για το πραγματικό κόστος των αεροπορικών του μετακινήσεων υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, καθώς υπολογίζεται ότι κόστισαν στους Αμερικανούς φορολογούμενος σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια.
Στιβ Μπάνον
Ο Μπάνον ήταν ένας από τους βασικούς ενορχηστρωτές της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, και θεωρούνταν ως ο κύριος αρχιτέκτονας του πολιτικού μηνύματος που διαμόρφωσε την εκλογική του βάση. Παρόλα αυτά, ύστερα από μια τεταμένη περίοδο ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων, ο Μπάνον είδε την θέση και τον ρόλο του να υποβαθμίζεται, με αποτέλεσμα να αποφασίσει και αυτός να αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.
Άντονι Σκαραμούτσι
Μόλις δύο εβδομάδες κράτησε το όνειρο του Λευκού Οίκου για τον Άντονι Σκαραμούτσι, ο οποίος τάραξε από νωρίς τα νερά με τον εκκεντρικό του χαρακτήρα και τις τοποθετήσεις που στρέφονταν ανοιχτά εναντίον άλλων μελών της κυβέρνησης Τραμπ. Έτσι, λοιπόν, ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, αποφάσισε να ζητήσει την άμεση απομάκρυνση του.
Ρέινς Πρίμπους
Μπορεί ο Σκαραμούτσι να μην μακροημέρευσε, αλλά σε αυτές τις δυο εβδομάδες πρόλαβε να «φάει» τον ελληνικής καταγωγής προσωπάρχη Ράινς Πρίμπους. Την ανακοίνωση της απομάκρυνσης του Πρίμπους την είχε κάνει πάλι ο ίδιος ο πρόεδρος μέσω ενός tweet. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Πρίμπους έφυγε μόλις μια εβδομάδα μετά την απομάκρυνση του Σον Σπάισερ, που ήταν ο στενότερος του σύμμαχος στον Λευκό Οίκο.
Σον Σπάισερ
Ο Σπάισερ είχε εξαρχής μια αμήχανη σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ. Παρόλο που συγκροτούσε ένα ισχυρό δίδυμο μαζί με τον Ράινς Πρίμπους, αποφάσισε να παραιτηθεί όταν διαφώνησε με την πρόσληψη του Σκαραμούτσι και οι αντιρρήσεις του δεν εισακούστηκαν.
Μάικλ Φλιν
Ο στρατηγός αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την θέση του προεδρικού συμβούλου εθνικής ασφαλείας σε λιγότερο από έναν μήνα. Όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια, ο Φλιν είχε παραπλανήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο για τις προεκλογικές επαφές που είχε με τους Ρώσους με αποτέλεσμα να εκτεθεί πολιτικά η κυβέρνηση και να φουντώσουν τα σενάρια συνωμοσίας. Ο Φλιν κρίθηκε ένοχος για ψευδορκία έναντι του FBI και παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης. Πλέον συνεργάζεται με την έρευνα που διεξάγει ο ειδικός σύμβουλος Ρομπερτ Μούλερ για την ρωσική ανάμειξη στις κάλπες του 2016.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]