Η πρόταση αιφνιδιάζει τον Όθωνα αφού τη θεωρεί ουτοπική, αλλά δεν είναι εύκολο να γυρίσει την πλάτη στη γιγάντια οικονομική προσφορά, που φτάνει τις 400 χιλιάδες χρυσές λίρες (ή 1 εκατ. χρυσά φράγκα). Η απάντηση έρχεται μετά από τρεις μήνες με συμβιβαστική πρόταση αναβίωσης των αγώνων, με παράλληλη όμως δημιουργία μεγάλης βιοτεχνικής έκθεσης, σαν εκείνες που γίνονται τότε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ο Ζάππας πείθεται, κι έτσι με βασιλικό διάταγμα της 18ης Αυγούστου 1858 καθορίζεται ότι η διοργάνωση ονομάζεται, «Ολύμπια», διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια στην περιοχή του αρχαίου Παναθηναϊκού σταδίου περιλαμβάνοντας αθλητικούς αγώνες, και εκθέσεις γεωργικών, κτηνοτροφικών και βιομηχανικών προϊόντων.
Το επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης του 1859.
Πράγματι, τα πρώτα «Ολύμπια» διεξάγονται μεταξύ 15-29 Νοεμβρίου 1859, όχι όμως στο Παναθηναϊκό στάδιο, που παραμένει «χέρσος γη έχουσα το σχήμα μόνον Σταδίου», αλλά σε μια πρόχειρα δημιουργημένη κατασκευή που στήνεται ανάμεσα στις, σημερινές, πλατείες Ομονοίας, Κοτζιά και Κουμουνδούρου, που τότε είναι …χωράφια.
Στη διοργάνωση παίρνουν μέρος μόνο έλληνες υπήκοοι ή μέλη της ελληνικής διασποράς του εξωτερικού από όλες τις κοινωνικές τάξεις και τα επαγγέλματα, αλλά ουδείς αθλητής αφού ακόμα και η λέξη είναι άγνωστη στους περισσότερους.
Χελμός: 64 χρόνια από τη συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους με 14 θύματα
Εμπνευστής και χρηματοδότης της πρωτοπόρου αυτής διοργάνωσης είναι ο εθνικός ευεργέτης Ευάγγελος Ζάππας.
Δηλώσεις συμμετοχής μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν ευτράπελα με αθλητές ζητιάνους, κουτσαβάκια, τυφλούς που αιφνιδίως βλέπουν και αστυνομικούς που αφήνουν για λίγη ώρα την τήρηση της τάξης των αγώνων, τρέχουν σε αυτούς και επιστρέφουν στη φύλαξή τους…
Οι σχεδόν 20.000 χιλιάδες θεατές παρακολουθούν κάτι ανάμεσα σε πανηγύρι και τσίρκο, με αγωνίσματα όπως ο ακοντισμός προς ορισμένο στόχο, αναρρίχηση σε ιστό αλειμμένο με σαπούνι, ασκωλιασμός (ισορροπία πάνω σε ασκί γεμισμένο με κρασί…) κλπ.
Στη πρώτη αυτή διοργάνωση και στις τρεις που ακολουθούν (1870- 1875- 1888) οι αγώνες συνοδεύονταν από μεγάλες εκθέσεις στις οποίες παρουσιάζεται ένα πανόραμα της ελληνικής αγροτικής, κτηνοτροφικής και βιομηχανικής παραγωγής, ενώ υπάρχουν περίπτερα μουσικής, ζωγραφικής και γλυπτικής.
Ο «Νέος Αριστοφάνης» παρουσιάζει τον πρωθυπουργό Δεληγιάννη να λαμβάνει μέρος στα τελευταία Ολύμπια του 1888 αγωνιζόμενος στο αγώνισμα του πηδήματος των παλουκιών των ξένων πιστωτών στο οποίο ξεχωρίζουμε ως λαός…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr