Στις Βρυξέλλες υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τον Ερντογάν σχετικά με τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, και όχι μόνο.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
Ετσι, μπορεί στις αρχικές προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας να ήταν η μετάβαση του γεωτρύπανου στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου, όπως έλεγαν όλες οι πληροφορίες, αλλά τόσο η τουρκική κυβέρνηση όσο και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποχρεώθηκαν να ανακοινώσουν ότι το πεδίο της ερευνητικής αποστολής για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου υπάγεται στα όρια της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Και δεν υπάρχουν, τουλάχιστον προς το παρόν, ενδείξεις ότι το τουρκικό πλοίο θα κινηθεί εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχθηκε κριτική για αυτό από την αντιπολίτευση και έσπευσε να εξηγήσει ότι το γεωτρύπανο επιχειρεί εκεί όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Μιλώντας χθες σε τελετή για τα εγκαίνια νέων υδροηλεκτρικών σταθμών, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για ενόχληση της Αθήνας, αλλά και με μια δόση μετριοφροσύνης για τον ίδιο που περιορίζεται να «κάνει τη δουλειά του». «Τι κάναμε χθες, προχθές; Κατευοδώσαμε το πλοίο γεώτρησης “Αμπντουλχαμίντ Χαν” από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας. Αλλά η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ. “Ε, τι κάνει αυτός ο Ερντογάν;” είπε. Ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτα. Κάνει τη δουλειά του. Και αυτό το πλοίο είναι το πρώτο στον κόσμο. Είναι ένα γεωτρύπανο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Αγκυρας και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά το βέβαιο είναι ότι η άσκηση πιέσεων από τους Ευρωπαίους προς την Αγκυρα είναι αποτέλεσμα της διπλωματικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης.