Δεν θυμόμαστε, ωστόσο, να έδειχνε την ίδια ευαισθησία και επιμονή ο ΣΥΡΙΖΑ και το 2018, μετά την τραγωδία στο Μάτι, όταν ο αρμόδιος, τότε, υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Τόσκας, δεν μπορούσε να βρει ούτε ένα επιχειρησιακό λάθος.
Ωρα να γκρεμιστούν παθογένειες στο ΕΣΥ
Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ κριτικής και υποκρισίας. Ο Γ. Οικονόμου δεν κρύφτηκε ούτε πίσω από δικαιολογίες ούτε δήλωσε πως τα βρήκε όλα σωστά. Αντιθέτως, μίλησε για τεράστια επιχειρησιακά λάθη και για τραγική αποτυχία στον τομέα της αποτροπής.
Αν ο αρμόδιος υπουργός υποστήριζε ότι η Ελληνική Αστυνομία λειτούργησε σωστά ή αν είχε επιχειρησιακή αρμοδιότητα, τότε όντως θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί την αμέσως επόμενη στιγμή. Ευθύνες σαφώς υπάρχουν και θα πρέπει να καταλογιστούν. Για αυτό και είχαμε ήδη τις πρώτες παραιτήσεις αξιωματικών της Αστυνομίας, ενώ μετά την έρευνα που έχει διαταχθεί θα υπάρξουν και νέες απομακρύνσεις, που θα πάρουν ενδεχομένως τη μορφή έκτακτων κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ.
Ο υπουργός δεν είναι αξιωματικός προκειμένου να εκπονεί ή να υλοποιεί επιχειρησιακά σχέδια. Αυτό είναι αρμοδιότητα της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι κυβερνήσεις έχουν πάντα την πολιτική ευθύνη για όσα σημειώνονται, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας. Ομως είναι ξεκάθαρα υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, να ζητούν παραιτήσεις, όταν γνωρίζουν ότι η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να έχει επιχειρησιακή αρμοδιότητα. Ο Γ. Οικονόμου, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι υπουργοί, θα κριθούν από τις πράξεις τους και από το πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα ευθύνης τους.