Η καθιέρωση του «Ελληνικού Erasmus», δηλαδή της εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ ελληνικών ΑΕΙ, ώστε να γνωρίσουν και άλλα γνωστικά αντικείμενα, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους, συνιστά μια μεγάλη μεταρρύθμιση, όπως και η διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο, διάταξη η οποία αποσυνδέει πρακτικά τις φοιτητικές παρατάξεις από τα όργανα του πανεπιστημίου.
Ωρα να γκρεμιστούν παθογένειες στο ΕΣΥ
Στις βασικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται, επίσης, η ενίσχυση της αυτονομίας, της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας των πανεπιστημίων, η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων προς τα Ιδρύματα, η διεπιστημονικότητα, η κινητικότητα φοιτητών και ερευνητών, η ανάπτυξη συνεργασιών, η εξωστρέφεια και η παραγωγή γνώσης, έρευνας και καινοτομίας προς όφελος της κοινωνίας.
Οι ρυθμίσεις του νόμου-πλαισίου καθιστούν τη λειτουργία των πανεπιστημίων περισσότερο αποτελεσματική, με τη θεσμοθέτηση νέου συστήματος διοίκησης με εκλεγμένα αντιπροσωπευτικά όργανα, στα οποία θα μετέχουν και εξωτερικά μέλη από την ελληνική και παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τρόπος εκλογής και εξέλιξης των μελών ΔΕΠ καθίσταται πιο αξιοκρατικός και διαφανής, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και τερματίζοντας τη χρόνια παθογένεια προκήρυξης θέσεων με φωτογραφικά γνωστικά αντικείμενα και αδιαφανείς επιλογές, που πλήττει εδώ και δεκαετίες την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας.
Σημαντικό είναι ότι καθιερώνονται επαγγελματικά μεταπτυχιακά, σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, καθώς και βιομηχανικά διδακτορικά, προκειμένου οι σπουδές να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η Παιδεία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας χώρας και ο νέος νόμος-πλαίσιο διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία των πανεπιστημίων στη νέα εποχή.