Μια σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, την οποία προανήγγειλε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, αφορά τη νομοθετική ρύθμιση για την άρση των εμποδίων σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, η οποία αναμένεται να εισέλθει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση για να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα, ώστε όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία από όπου κι αν κατοικούν. Παράλληλα, ξεκινά και η συζήτηση με τα κόμματα, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, με δεδομένο ότι απαιτούνται 200 ψήφοι.
Αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους
Εξάλλου, τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» όλες τις αλλαγές που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις και ανέπτυξαν οι υπουργοί στις ομιλίες τους, με βασικούς στόχους την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την προσέλκυση νέων κεφαλαίων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση των εισοδημάτων, τη μεταρρύθμιση του κράτους, την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τη βελτίωση της καθημερινότητας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν ακούσαμε την παραμικρή εναλλακτική πρόταση. Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν με τα ίδια επιχειρήματα, σαν να μη μεσολάβησαν οι κάλπες και η διπλή εκλογική του συντριβή. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ανώριμο και θα δοκιμαστεί στην πράξη αν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, ενώ τα μικρότερα κόμματα έμειναν σε κριτική, ευχολόγια ή ακόμα και σε θεωρίες συνωμοσίας, όπως αυτή για τις νέες ταυτότητες.
Οι πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που είναι το ίδιο δεσμευτική με αυτήν που έλαβε από τους βουλευτές. Πρέπει, επομένως, να «τρέξουν» γρήγορα οι αλλαγές, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για μία ημέρα χαμένη, όπως είπε ο πρωθυπουργός.