Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν, εφόσον δηλώνονταν, να οδηγήσουν σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε με τον τρόπο αυτό να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να υπάρχει επιπλέον διαθέσιμο ένα ποσό άνω των 7 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την παροχή υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στους πολίτες.
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ επεσήμανε ότι θα μπει φρένο στη φοροδιαφυγή μέσα από διασταυρώσεις στοιχείων, αλλά και με την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών POS με το σύστημα TAXIS. Παράλληλα, εξετάζονται αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών, όπου 7 στους 10 δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τα όρια του βασικού μισθού, αποκρύπτοντας πολλοί από αυτούς τα πραγματικά τους έσοδα. Επίσης, οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται πλέον χωρίς μετρητά, μέσω τραπεζικών συναλλαγών, προκειμένου να μην είναι δυνατή η χρήση «μαύρου» χρήματος και να μη στερείται το κράτος φορολογικά έσοδα.
Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης να μη φορτώνονται τα βάρη της φοροδιαφυγής οι συνεπείς φορολογούμενοι, αλλά επίσης θέμα σωστής λειτουργίας της αγοράς να κόβονται αποδείξεις σε όλες τις συναλλαγές και να μη διαφεύγουν φορολογικά έσοδα από το κράτος. Για αυτό και, πέραν των νομοθετικών παρεμβάσεων, θα πρέπει και οι έλεγχοι να ενταθούν, ώστε να αντιμετωπιστεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.