Η χώρα, άλλωστε, προέρχεται από μια παρατεταμένη περίοδο εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς ο Αλ. Τσίπρας ήθελε με τη θέσπιση της απλής αναλογικής να εμποδίσει τη συγκρότηση κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν από τον ελληνικό λαό που έδωσε και νέα μεγάλη νίκη στο κυβερνών κόμμα και βύθισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17%. Οι σημερινές εκλογές είναι ιδιαίτερες για συγκεκριμένους λόγους.
ΠΡΩΤΟΝ, εκτός από τις δεκατρείς περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους, στους οποίους έχει δοθεί και κομματικό χρίσμα και υπάρχει ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον, στους περισσότερους δήμους της χώρας οι εκλογές γίνονται, κυρίως, με βάση τα κριτήρια της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας, τα οποία, προφανώς, ισχύουν και στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες. Ασφαλώς, υπάρχουν κομματικές προτιμήσεις δημάρχων, αλλά όμως το γεγονός ότι πολλές φορές εκλέγονται με ποσοστά υψηλότερα από τα κόμματα που υποστηρίζουν δείχνει ότι μπορούν να προσελκύσουν πολίτες με βάση τις επιδόσεις και τη συνέπεια στην υλοποίηση των προγραμμάτων τους.
Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ο ρόλος των περιφερειών στη συνολική ανάπτυξη της χώρας είναι σημαντικότερος από ποτέ. Στις περιφέρειες θα διατεθούν κονδύλια άνω των 8 δισ. ευρώ για έργα υποδομής και αναπτυξιακές δράσεις ύστερα από την επιτυχημένη διαπραγμάτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη για την κατανομή των πόρων στη χώρα μας. Η επιδίωξη Μητσοτάκη είναι να βαφτεί γαλάζιος ο χάρτης των 13 περιφερειών. Πράγμα το οποίο δεν είναι πολιτικός μεγαλοϊδεατισμός – άλλωστε, η Ν.Δ. κέρδισε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, πλην Ροδόπης, στις εθνικές εκλογές. Αλλά εντάσσεται σε έναν βασικό στόχο, που είναι να έχουν κοινό βηματισμό κεντρική εξουσία και Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές πολιτικές.
ΤΡΙΤΟΝ, η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και σήμερα στις κάλπες, προκύπτει και από το γεγονός ότι βασικός αντίπαλος των «γαλάζιων» υποψηφίων είναι «αντάρτες» από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς. Εχει ενδιαφέρον, επίσης, να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν και το πρώτο τεστ για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκη.
ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται ικανά στελέχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα έχουν όραμα και σχέδιο για τον τόπο τους και, κυρίως, θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις αξιοποιώντας με αποτελεσματικό τρόπο κοινοτικούς και εθνικούς πόρους και κονδύλια. Οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο.