Οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιτάσσουν πλέον την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Και η κατασκευή τέτοιων μεγάλων έργων είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας όσο και για τη γενικότερη γεωπολιτική αναβάθμιση της περιοχής. Η Αλεξανδρούπολη μπαίνει στο επίκεντρο των επενδυτικών σχεδίων και αυτό είναι απολύτως επωφελές εθνικά, ενώ συνολικά η Θράκη με τα διάφορα έργα μετατρέπεται και σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο.
Ασφαλίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών
Είναι σημαντικό ότι στην τελετή παρευρέθησαν και οι επικεφαλής τριών χωρών, Σερβίας, Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς επίσης κορυφαίοι ξένοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει σημαντικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο από την κυβέρνηση Μπάιντεν ως υφυπουργός.
Η παρουσία των εκπροσώπων των χωρών, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σηματοδοτεί τη σύμπνοια, αλλά και την ευρωπαϊκή τους σύμπλευση, γιατί πια η βαλκανική χερσόνησος μπορεί να έχει τη δική της θέση στη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ηπείρου μας. Κι αυτό, καθώς η συνεργασία αυτή στέλνει ένα διπλό σήμα: Πρώτον, ότι σύντομα θα μπορέσουμε να υποκαταστήσουμε το αέριο από ρωσικές πηγές και, δεύτερον, ότι ταυτόχρονα οι χώρες θα είναι έτοιμες να αναλάβουν έναν νέο κομβικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη.
Είναι μια μεγάλη επένδυση με τεράστια εθνική σημασία που αναβαθμίζει την ενεργειακή και γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, και παράλληλα συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική.