Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επενδυτικό προορισμό και, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει τις δυνατότητες να προσελκύσει επενδύσεις, ακόμα και σε απαιτητικά πεδία τεχνολογιών αιχμής, όπως είναι η βιοτεχνολογία. Θα πρέπει όμως να απλοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες και να δημιουργηθούν κίνητρα ώστε να γίνουν επενδύσεις που θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια στη χώρα μας.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Τα τελευταία χρόνια, από το 2019 και μετά, η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική μείωσης των φόρων, ενώ έχει βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον. Εμβληματικά έργα που καρκινοβατούσαν βρίσκονται πλέον σε φάση κατασκευής, ενώ μεγάλοι ξένοι όμιλοι έχουν επιλέξει την Ελλάδα για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε νέους τομείς, όπως είναι η ψηφιακή οικονομία και οι υψηλής εξειδίκευσης τεχνολογίες που μπορούν να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό μας και να προσφέρουν ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Ταυτόχρονα όμως και οι ελληνικές επιχειρήσεις, μικρότερες και μεσαίες, έχουν ευκαιρίες μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον να συντάξουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια και να τύχουν χρηματοδότησης, λέξη που ήταν απαγορευμένη τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, η σημαντική μείωση της ανεργίας είναι αποτέλεσμα αυτής της επενδυτικής πολιτικής.
Η Ελλάδα κάθε χρόνο πλέον καταγράφει ρεκόρ ξένων επενδύσεων και η εξέλιξη αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αντίβαρο στη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα. Κάθε νέα επένδυση που έρχεται λειτουργεί και ως θύλακας ασφαλείας. Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει επενδυτικό προορισμό στην ευρύτερη περιοχή που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και θα πρέπει να προετοιμαστούν τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Πρέπει να μπουν τώρα τα θεμέλια ώστε η Ελλάδα να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική στον τομέα αυτόν.