Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον ήταν επιτυχημένη, όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο, όπως προσπαθούν να την υποβαθμίσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί για πρώτη φορά οι ελληνικές θέσεις παρουσιάστηκαν με πειστικό τρόπο χωρίς μεμψιμοιρία και κακομοιριά, εκφράζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα στη γλώσσα που γνωρίζει και αντιλαμβάνεται η αμερικανική πολιτική σκηνή.
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ γεωστρατηγική κρίση, όπως αυτή που αποτυπώνεται από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη ως ένα όχημα προκειμένου να καταδικαστεί ο τουρκικός αναθεωρητισμός και παράλληλα να καταστεί σαφές ότι αν εξοπλιστεί μια χώρα που επιβουλεύεται τη γειτονική, αυτό μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα.
Επιτυχία που επιστρέφει στην κοινωνία
ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΧΕ ΠΡΑΞΕΙ ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της θητείας του και με το μεταναστευτικό ζήτημα, αναδεικνύοντας την εργαλειοποίηση του προβλήματος από την Αγκυρα και επιτυγχάνοντας να σταματήσει τις εισροές χιλιάδων μεταναστών μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη.
ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ της οικονομίας η ύφεση λόγω της πανδημίας κινητοποίησε την ελληνική πλευρά, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτέλεσε το πρώτο κοινό βήμα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση ενός ενιαίου προβλήματος. Ανάλογη απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την Ε.Ε. και για την ενεργειακή κρίση, όπως έχει ζητήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός, και παράλληλα, βεβαίως, να αξιοποιηθούν όλοι οι εθνικοί πόροι και να προωθηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και εμπόδια που θέτουν πολλές μικροομάδες συμφερόντων και διάφοροι τοπικισμοί.
Η ΕΛΛΑΔΑ με τη σημερινή κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει τη θέση της διεθνώς. Ασφαλώς, υπάρχουν προβλήματα, με σημαντικότερο τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν επιστρέψει σε διεθνές επίπεδο, όμως η οικονομία δείχνει σημάδια δυναμισμού και ισχυρές δυνατότητες για να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, στην εξωτερική πολιτική όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν παράγοντα σταθερότητας και αξιοπιστίας. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία κινείται με τη λογική ανατολίτικων παζαριών και προσπαθεί να εκβιάσει τη Δύση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ δύο νέων χωρών, Φινλανδίας και Σουηδίας, αλλά και σε σχέση με την Ελλάδα. Η σταθερότητα και η αξιοπιστία είναι πλεονεκτήματα και όχι μειονεκτήματα, όπως αφελώς υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της τυχοδιωκτικής διακυβέρνησής του το πρώτο εξάμηνο του 2015. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά αυτές για να ξεπεραστούν απαιτούν σταθερότητα, και πολιτική και οικονομική και διπλωματική.