Οι καταστροφικές πυρκαγιές ξεκίνησαν πολύ νωρίς φέτος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, των ισχυρών ανέμων και της ξηρασίας που ευνοεί τη μετάδοση της πύρινης λαίλαπας, ενώ διεθνείς επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα είναι η πιο επικίνδυνη τη φετινή θερινή περίοδο από την άποψη των μετεωρολογικών συνθηκών.
Είναι σαφές ότι θα πρέπει να επιμείνουμε στην πρόληψη. Δήμοι, περιφέρειες και δασικές υπηρεσίες είναι αναγκαίο να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα και για τον καθαρισμό των περιοχών, αλλά και να συντονίσουν τους μηχανισμούς τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Ενα απέραντο φρενοκομείο
Δεν υπάρχει βεβαίως αμφιβολία ότι θα έχουμε και φέτος φωτιές στην πατρίδα μας. Κι αυτό καθώς, όσο σύγχρονο κι αν είναι ένα κράτος, τα φυσικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, καταιγίδες ή χιονοπτώσεις, είναι συνήθη σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, ακόμα και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Αυτό που επιβάλλεται να γίνει, όμως, είναι να περιοριστούν οι απώλειες του δασικού πλούτου και να μην κινδυνεύσουν σπίτια και ανθρώπινες ζωές, με συντονισμό των συναρμόδιων Αρχών, καθορισμό αρμοδιοτήτων ώστε να γνωρίζουμε ποιος έχει την ευθύνη καθαρισμού των περιοχών, και βεβαίως κάθε πολίτης οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς η ανθρώπινη αμέλεια παραμένει η βασικότερη αιτία των πυρκαγιών.
Χρειάζεται πρόληψη για να περιοριστούν οι ζημιές. Οι θερμοκρασίες θα είναι και φέτος υψηλές, όλοι οι φορείς θα πρέπει να συντονιστούν και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, όπως και τα εναέρια μέσα, που φέτος είναι περισσότερα, προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε δύσκολες συνθήκες.