Ο κ. Μπελέρης σημείωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει οδηγήσει στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού από την ελληνική Κυβέρνηση, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ για ενίσχυση των ευρωπαϊκών εργαλείων πρόληψης».
Εν συνεχεία, υπογράμμισε ότι «οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, χρειάζονται οικονομική στήριξη, ώστε να χρηματοδοτήσουν μελέτες και έργα για την καλύτερη προετοιμασία των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών της Ευρώπης, με σκοπό να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις ακραίων φυσικών συνθηκών».
Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ κάλεσε τη Επιτροπή και όλους τους συναδέλφους του να ενισχύσουν και να απλοποιήσουν στον σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου το Ταμείο Αλληλεγγύης, ώστε να μπορούν να αποζημιώνονται άμεσα οι πληγείσες περιοχές. Και προσέθεσε πως «πρόβλεψη πρέπει να υπάρχει και για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας που, επίσης, εισπράττει τους κραδασμούς τέτοιων φαινομένων».
«Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα και να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον με σιγουριά», κατέληξε χαρακτηριστικά
Η παρέμβαση του κ. Μπελέρη
Ολόκληρη η ομιλία:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Τα νησιά των Κυκλάδων, πλήττονται από ένα ακόμα έντονο φυσικό φαινόμενο. Η σεισμική δραστηριότητα έχει οδηγήσει στην ορθή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού από την ελληνική Κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα όμως, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ για ενίσχυση των ευρωπαϊκών εργαλείων πρόληψης.
Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, χρειάζονται οικονομική στήριξη, ώστε να χρηματοδοτήσουν μελέτες και έργα για την καλύτερη προετοιμασία των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών της Ευρώπης, με σκοπό να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις ακραίων φυσικών συνθηκών.
Καλώ τη Επιτροπή και όλους τους συναδέλφους, στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου να ενισχύσουμε και να απλοποιήσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης, ώστε να μπορούν να αποζημιώνονται άμεσα οι πληγείσες περιοχές. Πρόβλεψη πρέπει να υπάρχει και για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας που επίσης εισπράττει τους κραδασμούς τέτοιων φαινομένων.
Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα και να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον με σιγουριά»