Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εφαρμόζει πολιτικές, οι οποίες δημιουργούν το απαραίτητο υπόβαθρο για την αύξηση των αποδοχών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί πως το 2027 ο κατώτατος μισθός θα έχει ανέλθει στα 950 ευρώ, από 650 που ήταν το 2019. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 46% σε μία οκταετία. Προφανώς και αυτή η αύξηση δεν επιλύει από μόνη της το πρόβλημα όταν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα έχουν πάνω-κάτω παρόμοια ποσοστιαία αύξηση.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, όμως, με την οικονομική της πολιτική δίνει τα κίνητρα στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων ακόμα περισσότερο. Οι μειώσεις φόρων και εισφορών, αλλά και οι επιδοτήσεις επενδύσεων με κοινοτικά κονδύλια για περαιτέρω επιχειρηματική ανάπτυξη, δημιουργούν ένα θετικό κλίμα τόσο για προσλήψεις όσο και για αναπροσαρμογή των αποδοχών.
Η εμβληματική μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη
ΗΔΗ Η ΑΝΕΡΓΙΑ έχει πέσει κάτω από το 10%, όταν το 2019 βρισκόταν στο 17,5%. Η μείωση της ανεργίας πιέζει σημαντικά τις επιχειρήσεις να δώσουν περισσότερα χρήματα, για να βρουν εργαζομένους. Με απλά λόγια, η σχέση προσφοράς – ζήτησης δουλεύει υπέρ των μισθωτών.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν υπογραφεί 138 επιχειρησιακές συμβάσεις, όταν για όλο το 2023 είχαν υπογραφεί 209. Παράλληλα, υπεγράφησαν 18 κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις. Κατά μέσο όρο οι αυξήσεις κινούνται σε ποσοστά 4% με 5% αντανακλώντας μια μέση γενική αύξηση μισθών σε αυτά τα επίπεδα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Για αυξήσεις μισθών της τάξης του 5% κάνει λόγο, άλλωστε, και η πρόσφατη έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος, πρόβλεψη που επιβεβαιώνεται από το περιεχόμενο των επιχειρησιακών συμβάσεων.
ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ επιχειρήσεις οι συμβάσεις προβλέπουν ετήσια αύξηση που φτάνει έως και το 11%, με αποτέλεσμα ο βασικός μισθός να ξεπερνάει, ήδη, τα 1.000 ευρώ, ενώ, αν κανείς προσθέσει επιδόματα γάμου, τέκνων, τριετίες, αλλά και συμπληρωματικές παροχές που δίνουν αρκετές εταιρίες, τότε οι μισθοί ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο.
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ επιχειρήσεις εμφανίζουν αυξημένα κέρδη τα τελευταία χρόνια. Αρα, οφείλουν να δώσουν ένα μέρισμα από την επιχειρηματική ανάπτυξη στο ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που, έτσι κι αλλιώς, αποτελεί την πιο σημαντική επένδυση. Μπορεί να μην έχουμε γίνει… Δανία, αλλά σίγουρα έχουμε αφήσει πίσω τις μνημονιακές εποχές. Οι επιχειρήσεις πρέπει να δίνουν όχι μόνο τα νόμιμα, αλλά να αμείβουν τους εργαζομένους με μισθούς που αναλογούν στη σημερινή πραγματικότητα. Και αυτό θα τους επιστραφεί μέσω περαιτέρω αύξησης των κερδών τους στα επόμενα χρόνια.