Η κατάσταση στη Λιβύη στο εσωτερικό παραμένει οριακή, δεν υπάρχουν προοπτικές. Έχουν μάλλον συρρικνωθεί οι προοπτικές μιας ειρηνικής μετάβασης στην επόμενη μέρα με μία ενιαία Λιβύη», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής, αναφορικά με την αιφνιδιαστική αναβίωση του έκνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για τη χρήση ΑΟΖ.
«Η Τουρκία βλέποντας ότι επί της ουσίας ο εμφύλιος πόλεμος έχει ξαναρχίσει έστω και σε χαμηλότερη ένταση από αυτή που είχαμε γνωρίσει πριν από δύο χρόνια, προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και να περιχαρακώσει τη θέση που της έχει εξασφαλίσει η παρουσία της η στρατιωτική στο έδαφος. Είναι είναι ένα παζάρι. Η Τουρκία αγοράζει αυτή τη συμφωνία και εγγυάται την επιβίωση της παρούσας κυβέρνησης. Το επόμενο βήμα: Εάν θα έπρεπε οπωσδήποτε να φανταστούμε το επόμενο διάστημα – είναι να ξεκινήσει από θαλάσσιες περιοχές, ζώνες τις οποίες οι οποίες είναι λιγότερο αμφισβητούμενες από την πλευρά της Ελλάδας. Δηλαδή να είναι όλο όσο και όσο πιο νότια γίνεται» πρόσθεσε ακόμη ο ίδιος.
«Η κλιμάκωση δεν άρχισε με την ομιλία όπως θέλει να θυμίζει στους Αμερικανούς ο κ. Ερντογάν – άρχισε με την ομιλία του πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη. Άρχισε με τη συμφωνία την Αμυντική Αμερικής – Ελλάδος και την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης. Είχε ενοχλήσει πάρα πολύ την Τουρκία ότι η Αλεξανδρούπολη θεωρείται στις ΗΠΑ “η Σούδα του Βορρά”», τόνισε από την πλευρά του ο εκτελέστικός Διευθυντής της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Έντι Ζεμενίδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.
«Η Τουρκία πριν από δέκα χρόνια ερχόταν στην Αμερική και έλεγε “έχουμε την καλύτερη εξωτερική πολιτική. Δεν έχουμε πρόβλημα με κανένα γείτονα”. Τώρα δεν έχουν κανένα γείτονα που να τα έχουν καλά μαζί του» είπε ακόμη.
«Δεν υπάρχει μία μια κουλτούρα αποστασιοποίησης από τη Δύση. Αυτό που θέλει η Τουρκία, το τουρκικό καθεστώς, το καθεστώς Ερντογάν, είναι μια Τουρκία η οποία είναι στρατηγικά αυτόνομη εντός του ΝΑΤΟ, αλλά με τα ίδια περιθώρια κινήσεων που έχουν παραδείγματος χάρη, μεγάλες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία. Αυτό ακριβώς δείχνει ότι η Τουρκία κυριαρχείται από μια αυταπάτη μεγάλης περιφερειακής δύναμης. Και όσο συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, τόσο αυτά τα διλήμματα θα οξύνονται για την ίδια την Άγκυρα. Άρα δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα φύγει από το ΝΑΤΟ, αλλά το ότι θα περιθωριοποιείται όσο τα πράγματα στη διεθνή πολιτική, είναι τόσο εύθραυστα -αυτό είναι γεγονός- τόσο θα μειώνεται η αξιοπιστία της. Αλλά θα ήταν αυτοκτονικό για την Τουρκία» επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Υφαντής.
«Τώρα να ζητήσουμε και κυρώσεις εναντίον της Λιβύης ή τουλάχιστον όσων Λίβυων συνεργάζονται με τους Τούρκους» σημείωσε ακολούθως, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζεμενίδης.
Ειδήσεις σήμερα
Στεγαστικό πρόγραμμα: Σπίτια με δόσεις από 4,8 έως 23 ευρώ την ημέρα – Τα ψιλά γράμματα
Γιατί υπάρχει έλλειψη γιατρών στο ΕΣΥ – Δεν αποτελεί μόνο ελληνικό «φαινόμενο»
Νέα επικίνδυνα «παιχνίδια» Ερντογάν – Βαθαίνουν το ρήγμα οι νέες τουρκολιβυκές προκλήσεις