Χαρακτηριστικά είπε ότι «υπάρχει όρος και στις δύο Συνθήκες για την αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα, θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θέμα κυριαρχίας τους», τόνισε, ανακοινώνοντας ότι η Αγκυρα έχει στείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ, με τις οποίες καταγγέλλει την Αθήνα για παραβίαση των Συνθηκών.
Τα νησιά που έδειξε στο χάρτη ο Τσαβούσογλου είναι τα εξής: Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Ψαρά, Σάμος, Πάτμος, Ικαρία, Λέρος, Κως, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελλόριζο, Ρόδος και Σύμη.
Συμβούλιο τέλος
Επίσης, ανακοίνωσε ότι, από πλευράς Αγκυρας, δεν υφίσταται πλέον το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, κάτι για το οποίο στέλνει επιστολή, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Kυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή (!) στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.
Ειρωνικά, μάλιστα, είπε για τους Ελληνες πολιτικούς ότι νιώθουν πως δεν μπορούν να ευχαριστήσουν το κοινό τους, αν δεν κάνουν επιθετικές παρατηρήσεις κατά της Τουρκίας τουλάχιστον 5-10 φορές την ημέρα!
Από τη δική του πλευρά, ο ακραίος εθνικιστής ηγέτης και σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν, ως και επικεφαλής του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προκάλεσε εκ νέου, λέγοντας ότι «τα Δωδεκάνησα είναι μια ανοιχτή πληγή για εμάς. Τα Δωδεκάνησα έχουν καταληφθεί άδικα. Σφετερίστηκαν άδικα τα Δωδεκάνησα από την Τουρκία και σήμερα βάζουν όπλα εκεί. Ακόμη και αν δούμε το πρόβλημα αυτό από τη στρατηγική σκοπιά της καλής γειτονίας, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Η κλεμμένη ιδιοκτησία πρέπει να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη της. Είτε οικειοθελώς είτε διά της βίας, θα απονεμηθεί Δικαιοσύνη».
Και συνέχισε τους εκρηκτικούς ισχυρισμούς υποστηρίζοντας ότι «εμείς δεν είμαστε κράτος ή έθνος που λυγίζει μπροστά σε τέτοιες απειλές. Οι απαιτήσεις της Ελλάδας για τα F-15 και F-16 δεν είναι πρόσκληση για ειρήνη, αλλά για πόλωση, και μια διαδικασία που θα οδηγήσει στα όπλα»!!
Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες και ανιστόρητες» τις θέσεις που για άλλη μία φορά εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Ε.Δ. ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ: Οι ασύμμετρες, υβριδικές απειλές
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Ευρύτερο προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσαν οι προχθεσινές αναφορές κύκλων περί ενδεχόμενων υβριδικής φύσης απειλών που πιθανότατα να εκδηλωθούν σε βάρος της χώρας μας, στοχεύοντας σε εσωτερική αστάθεια και τάσεις αποσταθεροποίησης στη διάρκεια των προσεχών θερινών μηνών.
Λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στα Ελληνοτουρκικά, στο φως της πρόσφατης εκρηκτικής συμπεριφοράς του Τούρκου προέδρου, αλλά και των συναφών απειλών, οι Ενοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν έντονα υπόψη την περίπτωση εμφάνισης μη γραμμικών, μη συμβατικών, ειδικών, ασύμμετρων και υβριδικών απειλών και κινδύνων από διάφορους εξωγενείς παράγοντες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά εσωτερικά ζητήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα, οι αρμόδιοι επιτελείς έχουν εξετάσει, αξιολογήσει και μελετήσει περιπτώσεις ασύμμετρων αποσταθεροποιητικών ενεργειών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι μαζικές κυβερνοεπιθέσεις σε κρατικές υποδομές, η αναβαθμισμένη οπλοποίηση του μεταναστευτικού, η έκδοση ταυτόχρονα πολλαπλών NAVTEX στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η επανεμφάνιση γεωτρητικών πλοίων νότια του συμπλέγματος Καστελλόριζου και Κυπριακής ΑΟΖ, τυχόν παρενοχλήσεις αεροσκαφών μας που πετούν στα ακριτικά νησιά, μια μαζική παρουσία διαφόρων «μέσων» σε μία φάση μεταναστευτικής έντασης, πρόκληση των ελληνικών αντιπροσωπειών σε διεθνείς οργανισμούς, τυχόν ενεργοποίηση ακραίων στελεχών της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη, αλλά και πρόκληση έντασης και κρίσης στο χώρο του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Υποσυμβατκές και «γκρίζες» προκλητικές κινήσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν, ενώ από πλευράς μας ενισχύονται και τα αποτρεπτικά μέσα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών ή άλλων μαζικών αποσταθεροποιητικών ενεργειών. Ο υπογράφων την τελευταία διετία έχει ασχοληθεί με άνω των 30 ενδεχόμενων ασύμμετρων περιπτώσεων από όλα τα αζιμούθια που θα μπορούσαν να εμφανιστούν, ενώ έχει επισημάνει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν πολύ με σύγχρονα μέσα και μεθόδους οι υπηρεσίες πληροφοριών και κρατικής ασφάλειας.
Το βλέμμα της Αθήνας σε άσκηση κοντά στη Σμύρνη
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη προγραμματισμένη πολυεθνική, διακλαδική άσκηση των τελευταίων χρόνων που διοργανώνει η Τουρκία στο Αιγαίο με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων, αποβατικών πλοίων, πυροβόλων, τεθωρακισμένων οχημάτων, ως και παρατηρητών από 37 κράτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία. Η άσκηση τελεί υπό την 4η Στρατιά του Αιγαίου που εδρεύει στη Σμύρνη (στρατηγός Αλί Σιβρί) και με την επωνυμία EFES 2022. Την άσκηση παρακολουθούν φέτος με αυξημένο ενδιαφέρον τα γενικά μας επιτελεία.
Η άσκηση άρχισε σε πρώτη φάση προ ημερών και ήταν άσκηση διοίκησης με τη συνδρομή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ τώρα έχει περάσει σε εκτέλεση επιμέρους ασκήσεων στη ζώνη του πεδίου βολής Doğanbey και θα ολοκληρωθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου. Στην άσκηση συμμετέχουν περίπου 1.000 ξένοι στρατιώτες, καθώς και περισσότεροι από 10 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας.
Ενώ στην άσκηση συμμετείχαν μόνο 8 χώρες το 2016 και 20 το 2018, στην EFES 2022, συμμετέχουν 37 χώρες, ορισμένες εκ των οποίων με παρατηρητές στρατιωτικούς, ναυτικούς, αεροπορικούς ακολούθους κρατών, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στην Αγκυρα. Στην άσκηση συμμετέχει ιταλική φρεγάτα ως και τορπιλάκατος (από τις εναπομείνασες) του Ναυτικού της Λιβύης.
Μερικές από τις χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση είναι οι: Ιταλία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Πακιστάν, Αλβανία, Καζακστάν, Κιργιστάν, ΗΠΑ και Γαλλία. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην άσκηση EFES για πρώτη φορά από το 2016, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία. Για το σκοπό αυτό μεταφέρθηκαν στη Σμύρνη τα USS Arlington (LPD-24) Amphibious Landing Craft και Air Cushion Landing Vehicles (Hovercraft)/αμφίβιο-αποβατικό πλοίο, ενώ μετά τη σχετική βελτίωση των σχέσεων Αγκυρας-Παρισιού, πέραν της γαλλικής φρεγάτας, σε βίντεο εμφανίζονται και Γάλλοι αλεξιπτωτιστές.