“Αύριο πηγαίνουμε στην Ελλάδα, και μετά θα επισκεφθούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονες μας”, είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίσκεψη του στην Αθήνα.
#SONDAKİKA
Yunanistan ile yeni dönemBaşkan Recep Tayyip Erdoğan: Yarın Yunanistan’a gidiyorum, ilişkileri geliştireceğiz. pic.twitter.com/RocbPKfyqR
— A Haber (@ahaber) December 6, 2023
Από το «Mitsotakis γιοκ» στο «Φίλε Κυριάκο» – Το μήνυμα Ερντογάν λίγες ώρες πριν την επίσκεψη
Για όλα τα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μιλάει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», είκοσι τέσσερις ώρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, τονίζοντας ότι προσβλέπει σε «μια νέα σελίδα» στη βάση της «αρχής “win-win”».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τις δηλώσεις του έδειξε ότι το κλίμα έχει αλλάξει και ανήκει στο παρελθόν (σ.σ. θα δούμε για πόσο) η επιθετική ρητορική της Τουρκίας αλλά παράλληλα στέλνει μηνύματα σχετικά με την πιθανότητα προσφυγής στη Χάγη λέγοντας ότι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλα θέματα πλην της υφαλοκρηπίδας που είναι για την Ελλάδα η μοναδική διαφορά που μπορεί να λυθεί στα διεθνή δικαστήρια. Επίσης «απολογείται» για το θα έρθουμε μια νύχτα λέγοντας ότι αυτό το μήνυμα που έγινε σύνθημα στα χείλη όλων, δεν αφορούσε την Ελλάδα αλλά τρομοκρατικά στοιχεία!
«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», αναφέρει ο κ. Ερντογάν ότι θα πει στον Ελληνα πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης».
Αναφερόμενος στο κατά πόσον είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο, ο κ. Ερντογάν, διατυπώνει τη θέση ότι σε μία πιθανή προσφυγή πρέπει να συμπεριληφθούν περισσότερα θέματα. «Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Οταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω», επισημαίνει.
Ο κ. Ερντογάν λέει επίσης ότι η δήλωσή του «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας» και υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά, και οι εικονογραφίες δεν θα μειωθούν και θα προστατευθούν».
Μαξίμου: Τα ζητήματα που αποτελούν “κόκκινες γραμμές” με την Τουρκία δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση
Με καθαρή και οριοθετημένη ατζέντα, η οποία δεν αγγίζει τις «κόκκινες γραμμές», η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποδεχθεί στις 7 Δεκεμβρίου τον Τ. Ερντογάν μαζί με πολυπληθή τουρκική αποστολή, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Η συνάντηση συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχαν Κ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν τον Ιούλιο στο Βίλνιους, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Στους 4 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τότε, έχει γίνει σειρά προπαρασκευαστικών επαφών, ώστε η συνάντηση να έχει θετικά αποτελέσματα και να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο. Η εκτίμηση που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι ο Τ. Ερντογάν όχι μόνο έχει ανάγκη την επανασύνδεση με τη Δύση μετά τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή, αλλά και θέλει να υπάρξει αποτέλεσμα. Με αυτή του τη θέληση ερμηνεύονται και οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για «καζάν-καζάν», δηλαδή αμοιβαία επωφελείς εξελίξεις. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, «είναι έτοιμη για όλα», δεδομένου και του απρόβλεπτου χαρακτήρα του Τ. Ερντογάν.
Είναι σημαντικό οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις και κάθε επιμέρους επεισόδιο του διαλόγου να μας οδηγεί σε σταθερά βήματα μπροστά, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινακής, απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα και στις προσδοκίες που έχει η ελληνική κυβέρνηση, σε τηλεοπτική του συνέντευξή σήμερα στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.
«Η αμυντική πολιτική της χώρας, όλα αυτά τα ζητήματα, που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση, δεν είναι στη συζήτηση» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, εξηγώντας πως «Η διαφορά μας είναι μία. Ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Όμως υπάρχουν μια σειρά από σοβαρά θέματα, σημαντικά ζητήματα τα οποία και είναι σημαντικό να συζητούνται. Και γενικότερα ο διάλογος, ως μια διαδικασία που προσπαθούμε να θωρακίσουμε και είναι καθήκον και των δύο πλευρών να τον προστατεύουν, είναι σημαντικός. Γιατί; Το είπα και χθες, το επαναλαμβάνω, το έχει πει σ’ όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός. Διαφωνίες υπάρχουν και θα υπάρχουν σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Σημαντικό είναι οι διαφωνίες αυτές να μην παράγουν κρίσεις και κάθε επιμέρους επεισόδιο του διαλόγου, όπως είναι μια πολύ σημαντική ημέρα η μεθαυριανή, η 7η Δεκεμβρίου, να μας οδηγεί σε σταθερά βήματα μπροστά. Το ξαναλέω, όμως, εμείς δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πρωί της Τετάρτης.
«Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτον, το ότι σεβόμαστε ως χώρα το διεθνές δίκαιο και θέλουμε να υπάρχει πλήρης σεβασμός από όλους το δείχνουμε στην πράξη. Εμείς έχουμε κυρώσει, για παράδειγμα, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία δεν το έχει κάνει από το 1982. Το δεύτερο είναι ότι για να πάνε δύο κράτη στη διεθνή δικαιοδοσία πρέπει έχει υπογραφεί συνυποσχετικό, και από τα δύο κράτη, το οποίο θα ορίζει ποιο είναι το θέμα, ποια είναι η διαφορά η οποία θα συζητηθεί στο δικαστήριο και θα επιλυθεί. Εμείς λέμε ξεκάθαρα και διαχρονικά ότι υπάρχει μία διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά άρα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε τίποτα άλλο. Μια είναι η διαφορά. Αυτή είναι η ελληνική θέση, την έχει διατυπώσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανειλημμένως με κάθε σαφήνεια, είναι ξεκάθαρο, είναι διαχρονικό και το επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα. Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνεκμετάλλευσης. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης στον ΑΝΤ1.
Ειδικά όσον αφορά τις αναφορές του προέδρου της Τουρκίας για ευκαιρίες συνεργασίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι «η εκμετάλλευση είναι κάτι το οποίο είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κάθε χώρας, δεν μπαίνει σε καμία περίπτωση ούτε στη συζήτηση, ούτε στη διαπραγμάτευση και αυτό το οποίο επαναλαμβάνω ξανά για να απαντήσω στο τελικό ερώτημά σας είναι ότι εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντική και η αυριανή ημέρα, άλλη μια σημαντική ημέρα που μπορούμε να κάνουμε βήματα στο να συζητάμε και οι πολλές διαφωνίες που έχουμε να μην παράγουν κρίσεις».
Ερωτηθείς αν οι δηλώσεις αυτές δυσκολεύουν το κλίμα ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «εμείς δεν συζητάμε, δεν βάζουμε στη διαπραγμάτευση- και το έχουμε αποδείξει στην πράξη οχυρώνοντας και ισχυροποιώντας τη χώρα- τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε καμία περίπτωση. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, είναι δεδομένες οι διαφωνίες όμως είναι πολύ σημαντικότερο να βρισκόμαστε σε μια φάση διαλόγου, επειδή άκουγα και την προηγηθείσα συζήτηση που κάνατε, και αποδεικνύεται αυτό στην πράξη επωφελές για τη χώρα μας. Υπό την προϋπόθεση να συνεχίσει να έχει μια Κυβέρνηση -όπως έχει- η οποία την θωρακίζει αμυντικά και δεν δέχεται καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Όπως είπε για τη συνάντηση της Πέμπτης «έχει και τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών, του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, έχει και συναντήσεις μεταξύ των υπουργών και έχει και τη διευρυμένη συνάντηση, παρουσία και των δύο ηγετών. Δηλαδή είναι μια σειρά από επιμέρους σημαντικές συναντήσεις με σημαντικότερη, προφανώς, τη συνάντηση των δύο ηγετών. Είναι ένα μέρος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες, η οποία έχει μέσα τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα. Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο της ευρύτερης αυτής διαδικασίας είναι και η επίλυση συνολικά, όχι αύριο, της μίας διαφοράς. Προσοχή, δεν είμαστε αυτή τη στιγμή εκεί».
Όσο για το αν θα υπάρξει αντίδραση αν επαναλάβει ο κ. Ερντογάν όσα λέει στη συνέντευξη, ο Παύλος Μαρινάκης χρησιμοποίησε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός μετά την ακύρωση της συνάντησής του με τον βρετανό πρωθυπουργό «όποιος δεν φοβάται για επιχειρήματά του και τα θέτει με σαφήνεια, δεν έχει να φοβηθεί τον διάλογο. Εμείς οτιδήποτε τεθεί, οποτεδήποτε τίθεται, απαντάμε με τις θέσεις μας, οι οποίες είναι καθαρές».
Αν, δε, ο Τούρκος πρόεδρος πει «πάμε στη Χάγη να συζητήσουμε όλα τα θέματα», η απάντηση που θα πάρει κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα είναι «αυτή που έχει δώσει σε όλες τις ευκαιρίες που έχουν δοθεί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Υπάρχει μόνο μία διαφορά. Μόνο με αυτή την διαφορά μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, εμείς σαν Κράτος που έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε την επίλυση. Αλλά είναι μία η διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας και καμία άλλη. Είναι σαφές, ξεκάθαρο και μη διαπραγματεύσιμο».
«Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε ερμηνείες ή να μπαίνουμε σε μια διαδικασία να προσπαθούμε να βρούμε τι κρύβεται πίσω από μια δήλωση. Εμείς θέλουμε κάθε φάση του διαλόγου να ενισχύει τη διαδικασία αυτή και, βέβαια, να ενισχύει και τη χώρα μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μέσα από όλες τις διεθνείς επαφές, μια από τις πολύ σημαντικές διμερείς συσκέψεις και επαφές με τον γείτονά μας, την Τουρκία. Εμείς θεωρούμε ότι όλο αυτό που συμβαίνει αυτούς τους μήνες, είναι σημαντικό για την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρότερη όλο αυτό το χρονικό διάστημα και έχει μπει σε μία φάση που μπορεί να συζητάει και τις διαφορές. Το ξαναλέω: Η φράση – κλειδί είναι ότι οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και από εκεί και πέρα, προφανώς, ούτε αφελείς είμαστε, ούτε έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης, όπως το έχω πει πολλές φορές κι εγώ, από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» πρόσθεσε ακόμα ο Παύλος Μαρινάκης και τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να θωρακίσει τον διάλογο και, όπως είπε, «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι χωρίς να είμαστε αφελείς».
Ξεκάθαρο μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Οι διεθνείς συμβάσεις έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου
Επίσκεψη στη φρεγάτα «Κουντουριώτης», στα ανοιχτά του λιμένος Πειραιά, πραγματοποίησε ο Νίκος Δένδιας, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ι. Δρυμούση.
Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν παραλείπει να στείλει μήνυμα στη γείτονα Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή όσα είπε σε συνέντευξή του περί αλληλένδετων προβλημάτων «που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα» και «όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».
«Το Αρχιπέλαγος ήταν ιστορικά η κοιτίδα του Ελληνισμού. Και η συνθήκη της Λωζάνης μαζί με τις συνθήκες του Μοντρέ, των Παρισίων και την UNCLOS, την διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου. Υφίσταται βεβαίως ζήτημα υφαλοκρηπίδας το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί» ήταν η σαφή τοποθέτηση του κυρίου Δένδια.
Αναλυτικά η τοποθέτησή του
«Γιορτάζουμε σήμερα τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού και όλων των ναυτικών μας. Τιμάμε επίσης την επέτειο των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών πολέμων. Τις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου οι οποίες εδραίωσαν την εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο.
Το Αρχιπέλαγος ήταν ιστορικά η κοιτίδα του Ελληνισμού. Και η συνθήκη της Λωζάνης μαζί με τις συνθήκες του Μοντρέ, των Παρισίων και την UNCLOS, την διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου. Υφίσταται βεβαίως ζήτημα υφαλοκρηπίδας το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί.
Κυρίες και κύριοι, οι καιροί ου μενετοί. Οι προκλήσεις που ο 21ος αιώνας μας έφερε οδηγούν στην ανάγκη να δούμε πέρα και από την ήδη σημαντική ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Πέρα από ότι έχουμε κατορθώσει, χρειάζεται μια καθαρή ματιά να δούμε τι αντιμετωπίζουμε, τι δυνατότητες απαιτούνται, ποιο είναι το νέο τεχνολογικό υπόβαθρο, ποιος είναι ο βέλτιστος συνδυασμός. Υπάρχει, όπως πάντα στη ζωή, η ανάγκη βαθιάς μεταρρύθμισης. Να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό τις νέες τεχνολογίες. Να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα από τις σύγχρονες συγκρούσεις με τις αναγκαίες πάντα προσαρμογές στο δικό μας περιβάλλον στη δική μας πραγματικότητα.
Γιατί η σημασία του Πολεμικού Ναυτικού για την ασφάλεια της πατρίδας μας είναι αυταπόδεικτη. Η καθέλκυση της Φρεγάτας ΚΙΜΩΝ στην οποία είχα την τιμή να παρευρεθώ στη Γαλλία είναι απόδειξη όπως και οι επόμενες καθελκύσεις φρεγατών τελευταίας τεχνολογίας της ανταπόκρισης της πατρίδας μας στις προκλήσεις των καιρών.
Κυρτές πλώρες για πρώτη φορά μετά το ΑΒΕΡΩΦ επιστρέφουν στις θάλασσές μας. Η Ελλάδα συνεχίζει την παράδοσή της ως ναυτική δύναμη. Στις μέρες μας το Πολεμικό μας Ναυτικό προβάλει την αποτρεπτική του δυνατότητα. Προβάλει τη δυνατότητα προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Η συμμετοχή μας σε τρεις διαφορετικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει τον διευρυμένο ρόλο της πατρίδας μας στην επίτευξη της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας. Και σε αυτή την κατεύθυνση το Πολεμικό μας Ναυτικό θα συνεχίσει να προβάλει τις σημαντικές του δυνατότητες».
Ανάλυση DW: Γιατί ο Ερντογάν χρειάζεται την Ελλάδα – Η παραδοχή του Τούρκου προέδρου για τον Μητσοτάκη
Η βελτίωση του πολιτικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μόνο ως “ριζοσπαστική” μπορεί να χαρακτηριστεί. Ενόψει της συνάντησης κορυφής της Πέμπτης, δεν περνά σχεδόν μέρα χωρίς δηλώσεις από κορυφαίους πολιτικούς των δύο πλευρών που να τονίζουν τη νέα ποιότητα των σχέσεων. Ενώ πριν από λίγο καιρό κυριαρχούσαν στη ρητορική αμοιβαίες κατηγορίες, ακόμη και ανοιχτή εχθρότητα, τώρα γινόμαστε μάρτυρες ενός ειρηνικού κλίματος, στο οποίο η κοινή γνώμη πρέπει ακόμη να συνηθίσει. Σημασία έχει ότι δεν βιώνουμε απλώς μια νέα πολιτική ορολογία. Πιο σημαντική πολιτικά είναι η νέα ηρεμία στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, η οποία αποτελεί απτή απόδειξη ότι η Άγκυρα έχει προσαρμόσει την στρατηγική της.
Ευνοϊκοί οιωνοί, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς με τον Ερντογάν
Επομένως, υφίστανται οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη συνάντηση κορυφής στην Αθήνα. Οι ειδικοί αναμένουν με ενδιαφέρον τις λεπτομέρειες των διμερών συμφωνιών που σκοπεύουν να υπογράψουν οι υπουργοί των δύο χωρών με κοινή επιδίωξη έναν κοινό στόχο: την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των γειτονικών χωρών. Προκαλεί ωστόσο αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί εκ των προτέρων την εντύπωση ότι οι προσδοκίες της είναι χαμηλές. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι ο επισκέπτης από την Άγκυρα έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι είναι απρόβλεπτος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν δυσάρεστες εκπλήξεις με τονΤαγίπ Ερντογάν. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο προσέλκυσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις του Ερντογάν για το Ισραήλ και τη Χαμάς, απαράδεκτες για πολλούς στη Δύση, ιδίως στη Γερμανία, κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης. Επί της ουσίας, όμως, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Τούρκος πρόεδρος – πίσω από κλειστές πόρτες – κατέληξαν σε πολιτικά σημαντικές συμφωνίες σε θέματα, όπως η θρησκευτική εκπαίδευση της τουρκικής κοινότητας και το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο γίνεται όλο και περισσότερο κυρίαρχο θέμα.
Το δίδαγμα για την Αθήνα από τις συνομιλίες του Ερντογάν με τον Σολτς είναι ότι πολλά δείχνουν ότι ο Τούρκος ηγέτης ενδιαφέρεται αυτή την περίοδο για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση. Αποτελεί μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι η ηρεμία στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Άγκυρα προκειμένου να σημειώσει πρόοδο στις σχέσεις της με την Ευρώπη. Αυτήν την πολιτικά σημαντική σύνδεση μεταξύ των τουρκικών σχέσεων με την ΕΕ και των ελληνοτουρκικών σχέσεων τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις πρόσφατα στην έκθεσή της για τις σχέσεις με την Τουρκία. “Η απερίφραστη δέσμευση στις σχέσεις καλής γειτονίας, στις διεθνείς συμφωνίες και στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η παραίτηση από μονομερή μέτρα που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ, παραμένει βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας”, γράφει η Επιτροπή στην έκθεσή της, η οποία θα συζητηθεί από τους αρχηγούς κυβερνήσεων στα μέσα του μήνα.
Ο Ερντογάν βλέπει την Ελλάδα ως εκπρόσωπο της ΕΕ
Μια πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση της ΕΕ υπέρ των θέσεων της Ελλάδας δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς. Η στάση αυτή των Βρυξελλών αποτελεί αγκάθι για την Άγκυρα. Εξηγεί γιατί ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα απαιτήσει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα να επιλυθούν διμερώς και χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Όμως ο Ερντογάν γνωρίζει φυσικά πολύ καλά ότι αυτή είναι μια μάλλον μη ρεαλιστική θέση. Πολλά από τα θέματα που θα διαπραγματευτεί ο Τούρκος πρόεδρος με τον Μητσοτάκη έχουν επιπτώσεις που εκτείνονται πέρα από τα σύνορα των δύο χωρών. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για το μεταναστευτικό, το οποίο θα αποτελέσει βασικό θέμα στην Αθήνα. “Θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ” με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δήλωσε ο Ερντογάν κατά την πτήση επιστροφής του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτές τις ημέρες. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη παραδοχή ότι ο Ερντογάν θεωρεί τον Έλληνα πρωθυπουργό ως εκπρόσωπο ολόκληρης της ΕΕ. Η δήλωση αυτή, η οποία έτυχε ελάχιστης δημόσιας προσοχής, είναι μια ακόμη απόδειξη της πολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδας.
Οι δυτικές κυβερνήσεις χαιρετίζουν την ελληνοτουρκική προσέγγιση χωρίς εξαίρεση. Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε το Βερολίνο: “Το βλέπουμε αυτό με ιδιαίτερο ενθουσιασμό”, σημείωσε ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα. Πριν από ένα χρόνο, το Βερολίνο με στοχευμένη διπλωματική διαμεσολάβηση επανέφερε την Ελλάδα και την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από μια περίοδο μεγάλης έντασης. Η σταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ένα βασικό στόχο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής. Και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι συνθήκες για ουσιαστική πρόοδο στις σχέσεις αυτές δεν ήταν τόσο ευνοϊκές όσο είναι σήμερα. Αυτό συνιστά ένα σημάδι ελπίδας σε μια περιοχή που απειλεί να βυθιστεί στο χάος.
Βασικό θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
Βασικό θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ είναι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα. Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θα συζητήσουν τον οδικό χάρτη για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ», ενώ αναφέρουν ότι «ο Ερντογάν ήδη είχε δηλώσει πως οι σχέσεις των δύο χωρών επηρεάζονται αρνητικά από τις ΗΠΑ».
Το τηλεοπτικό δίκτυο HABER GLOBAL μετέδωσε: «Συνεχίζεται η διπλωματική δράση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιήσει άλλη μια σημαντική επίσκεψη. Θα ταξιδέψει στην γειτονική Ελλάδα και θα έχει επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Επίσης θα υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια στην ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το οποίο θα συνεδριάσει μετά απο 7 χρόνια υπο την προεδρία των δυο ηγετών.
Στις συνομιλίες θα τεθεί και ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί σχετικά με τα θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Επίσης αναμένεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει τα προβλήματα της ‘τουρκικής μεινότητας’ που ζει στη δυτική Θράκη».
Το δίκτυο A HABER μετέδωσε: «Θα πραγματοποιηθεί άλλη μια σημαντική επίσκεψη κι αυτή θα είναι στην Αθήνα. Έτσι, θα είναι η δεύτερη σημαντική επίσκεψη του προέδρου. Πριν από την επίσκεψη ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι τις σχέσεις μας επηρεάζονται αρνητικά από τις ΗΠΑ».
Το πρόγραμμα του Ερντογάν στην Αθήνα
Ο Τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την Τουρκία στις 11 το πρωί της Πέμπτης με τρία αεροσκάφη. Θα μεταφέρουν τον ίδιο, τους συνεργάτες του αλλά και τα αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινηθεί.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΩΡΑ 11.00
ΑΦΙΞΗ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Τον κ. Ερντογάν θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης.
ΩΡΑ 11.30
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ – Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας θα διαρκέσει περίπου τρία τέταρτα, και κατόπιν θα κατευθυνθεί στο γειτονικό Μέγαρο Μαξίμου.
ΩΡΑ 11.30 ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Την ώρα που ο κ. Ερντογάν συναντά την κ. Σακελλαροπούλου 10 Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με επτά Τούρκους ομολόγους τους. Θα συζητήσουν όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν, αλλά οι δυο υπουργοί Άμυνας θα έχουν χωριστή συνάντηση.
ΩΡΑ 11.30
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΔEΝΔΙΑ – ΓΙΑΣΑΡ ΓΚΙΟΥΛΕΡ ΣΤΗ ΛΑΕΔ
Οι κ. Δένδιας και Γκιουλέρ θα συναντηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης.
ΩΡΑ 12.15
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ – Χ. ΦΙΝΤΑΝ ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΡΑ – ΤΣ. ΚΙΛΙΤΣ (Μαξίμου)
Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Μαξίμου θα βρίσκονται εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών η κ. Μάρια Μπούρα και ο κ. Τσαγατάι Κιλίτς, οι δυο διπλωματικοί σύμβουλοι των δυο ηγετών όπως έγινες στο Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη.
ΩΡΑ 13.00
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Δεν θα γίνουν ερωτήσεις μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών. Εκείνη την ώρα θα έχουν φτάσει στο Μαξίμου και όλοι οι υπουργοί από το ΥΠΕΞ και τη ΛΑΕΔ, οπότε θα ξεκινήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
13.30
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κατά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου, οπότε και θα γευματίσουν οι δυο ηγέτες και τα κυβερνητικά στελέχη, θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα.
ΥΠΟΓΡΑΦΗ 10 – 20 ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ – ΚΟΙΝΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΝ
Οι συμφωνίες θα υπογραφούν μεταξύ τω δύο κρατών, αλλά και οργανισμών των δύο κρατών. Αφορούν:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό έχουν «κλειδώσει» τα διμερή ζητήματα όπως η ανταλλαγή αξιωματικών στη Λέσβο και στη Σμύρνη μεταξύ ελληνικού και τουρκικού λιμενικού, είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση, η βίζα προς τους Τούρκους πολίτες για να παραμένουν έως επτά ημέρες στα ελληνικά νησιά, και αυτή η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, καθώς χρειάζεται το κοινοτικό «πράσινο φως». Αρμόδια πηγή έλεγε δε, ότι γίνεται προσπάθεια για «κάτι ακόμα καλύτερο» στο μεταναστευτικό.
16.00
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ειδήσεις σήμερα
Σοκαριστικές μαρτυρίες: Οι τρομοκράτες της Χαμάς βίαζαν ομαδικά θύματα στο φεστιβάλ