Ησυχο καλοκαίρι
Λόγω αυτών και δεδομένων «παρεμβάσεων» των συμμάχων μας μέσω διπλωματικών και παραδιπλωματικών «διόδων» θα εξακολουθήσει να κινείται στο πλαίσιο του σχετικά «ήσυχου καλοκαιριού». Τα όσα άκουγα από απόστρατους στρατιωτικούς περί «περίσφιγξης» νήσων και νησιωτικών συμπλεγμάτων (!) και πολλαπλών προκλήσεων δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, οπότε ή χαρακτηρίζονταν από έλλειψη σοβαρών και αξιόπιστων πληροφοριών (αρκετά πιθανό και διαχρονικό) ή κινούνταν στον χώρο της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων».
Φυσικά, δεν αποκλείεται η αποστολή κάποιου υδρογραφικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά επί του παρόντος δεν δείχνει ότι τον ευνοεί μια περαιτέρω ένταση. Μπορεί κάποιοι Ευρασιανιστές απόστρατοι ναύαρχοι να είναι δυσαρεστημένοι με την απόφασή του και να ήθελαν να σταλεί αλλού το γεωτρύπανο, αλλά είναι οι πλέον ακραίοι και πολιτικά πρόσκεινται σε μικρότερα κόμματα και δεν τους έχει και ανάγκη. Οι αλλαγές στις θέσεις των αρχηγών των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Τουρκίας, και ιδιαίτερα η «στενή» σχέση που έχει οικοδομήσει με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων (για 5ο χρόνο), στρατηγό Γιασάρ Γκιουρέλ, είχαν επηρεάσει τις εκτιμήσεις μου ότι δεν θα προχωρήσει σε επιθετικού πλαισίου αποστολές σε «περίεργα νερά».
Επιπρόσθετα, η μη παρουσία του φέτος στις εκδηλώσεις-ντροπή για τα 48 χρόνια του Αττίλα-1 στα Κατεχόμενα, η υποστήριξη ειδικά των Τσαβούσογλου και Ακάρ στο ΝΑΤΟ (συνεχής αναφορά ότι η Αγκυρα συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της Συμμαχίας), η μη εκμετάλλευση της πραγματικά χαώδους κατάστασης στη Λιβύη (τώρα τα έχει με αρκετούς τοπικούς παράγοντες καλά σε Δυτική και Ανατολική Λιβύη), οι συμφωνίες με Ριάντ, Αμπου Ντάμπι, η βελτίωση των σχέσεων με Ισραήλ και Αρμενία έδειχναν την επιλογή για ένα «πιο ήσυχο μέρος» αποστολής του κολοσσιαίου γεωτρύπανου (μακριά από Καστελλόριζο, θαλασσοτεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, Τουρκολιβυκού Μνημονίου κ.λπ.) για το οποίο δεν γνωρίζουμε υδρογραφικές λεπτομέρειες από τις προ 2-3 χρόνων… βόλτες του «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» και του «Ορούτς Ρέις».
Προέχει η Ουκρανία
Η εμμονή ορισμένων ότι σίγουρα θα προκαλέσει ο εριστικός πρόεδρος της γειτονικής χώρας «θερμή αντιπαράθεση» δεν θα έλεγα ότι είναι πάντα καλός σύμβουλος. Αυτήν τη στιγμή προέχει η περίπτωση της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι «μία γροθιά» για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι αναθεωρητικές δυνάμεις Κίνα και Ρωσία σε Ευρώπη και Ινδο-Ειρηνικό απαιτούν συνεχή παρακολούθηση. Ευθύνονται για τον πόλεμο του αρχιερέα του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, ως και για τις κλιμακωτές εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Η κυβέρνηση της χώρας μας είναι σταθερά προσηλωμένη στη σωστή πλευρά της ιστορίας και ορισμένες θέσεις που ακούγονται ή ορισμένοι πλασάρουν σε εμφανίσεις τους (μεταξύ των οποίων και πολιτικοί) είναι ανερμάτιστες, επικίνδυνες, προβληματικές, ψυχωτικές και εκτός πραγματικότητας. Ασφαλώς, στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου υπάρχουν και εκεί παρεμφερή παραδείγματα (παρακολουθώ ορισμένους πραγματικά ανεκδιήγητους σχολιαστές σε τουρκικά τηλεπρογράμματα και διερωτώμαι για αυτούς αν βρίσκονται σε επαφή με την πραγματικότητα ή αν ήρθαν από κάποιους μακρινούς γαλαξίες).
Αχρείαστα τα φοβικά σενάρια
Την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν αιχμηρά μάς είπε ότι «κάνει τη δουλειά του» (στα εγκαίνια 34 υδροηλεκτρικών σταθμών) κοιτώντας προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Και, ασφαλώς, εμείς τη δική μας. Είναι πολύ δύσκολος και προκλητικός γείτονας, αλλά πρέπει να αναλύουμε ψύχραιμα, ήρεμα και με καλές πληροφορίες τις καταστάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες ενδυνάμωσης της πατρίδας μας περιφερειακά και διεθνώς. Θα έχουμε μέσα στους επόμενους μήνες κρίσεις και εντάσεις σε Ουκρανία, Ειρηνικό και Κόσοβο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ έβαλε το κρίσιμο θέμα της αναδιοργάνωσης της ΕΥΠ, που επί χρόνια γραπτώς και προφορικώς τονίζω. Είναι ώρα για περισυλλογή και σοβαρές ως και σε βάθος αναλύσεις με πληροφορίες από «βαθιά λαρύγγια» και επιβεβαιωμένες.
Τα φοβικά σενάρια και τα εμμονικά σύνδρομα δεν συνεισφέρουν στην άμυνα της χώρας. Καθαρό μυαλό και διευρυμένες σκέψεις χρειάζονται.
Στα πολύ θετικά της επόμενης ημέρας του γεωτρύπανου ήταν η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπου Πετρίδη, στο Ισραήλ και στις επαφές που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του και στρατηγό εν αποστρατεία, Μπένι Γκαντζ, συζήτησαν για τα επόμενα στάδια σε Μεσόγειο, Μέση Ανατολή κ.λπ., πολύ πέραν των ερντογανικών κινήσεων.