Ηγετικός ρόλος
Μετά την ολοκλήρωση της επιτυχούς επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα οι Αμερικανοί επισημαίνουν τον ηγετικό ρόλο που επιτελεί η Ελλάδα (τις δυναμικές και πολυθεματικές πρωτοβουλίες των Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Δένδια) για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας, καθώς και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα (δηλαδή περιοχές που εμφανίζουν πολλά προβλήματα και κατά καιρούς αποσταθεροποιητικές τάσεις).
Ο Αντονι Μπλίνκεν πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη για την ψηφοφορία καταδίκης της Ρωσίας για την ήδη ενός χρόνου εισβολή στην Ουκρανία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς στόχους μας για ειρήνη και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια και όχι μόνο… Ευχαρίστησε, επίσης, την Ελλάδα για τη στρατιωτική και την ανθρωπιστική υποστήριξή της στην Ουκρανία (ήμασταν από τις πρώτες χώρες που στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας κινητοποιηθήκαμε). Αναφέρθηκε ότι είχε εμπεριστατωμένη συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και επιβεβαιώθηκε η δυνατή εταιρική σχέση, ενώ έγινε μνεία της έμπρακτης και συμμετοχικής παρουσίας της Ελλάδας σε αποστολές και ασκήσεις του ΝΑΤΟ.
Η αμερικανική πλευρά δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς στην αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας (βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Λιτόχωρο, Λάρισα κ.λπ.), ενώ, μεταξύ άλλων, τονίστηκε η αναβαθμισμένη γεωστρατηγική αξία που έχει αποκτήσει η ακριτική Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο της ενίσχυσης και της προώθησης συμμαχικών στρατιωτικών μονάδων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ (από το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, προς Ορμένιο-Σβίλενγκραντ, Γκναφ Ιγνατίεβο, Βάρνα, Κωστάντζα και ρουμανο-ουκρανικά σύνορα).
Κατά την έναρξη του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, ο Αντονι Μπλίνκεν τόνισε τις κοινές μας αξίες και σημείωσε το βάθος και το εύρος της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και τους πολύ στενούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες. Υπογράμμισε τη σημασία της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ως το θεμέλιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο λειτουργεί ως στρατηγικός κόμβος σε ενίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία με έμφαση τη στρατιωτική υποστήριξη στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Επιπρόσθετα, η αμερικανική πλευρά επεσήμανε τον ρόλο που επιτελεί η Ελλάδα στο μείζον σχέδιο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας ως και στη διεύρυνση των επαφών μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών των δύο χωρών αλλά και σε θέματα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά, που οπωσδήποτε θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τις επόμενες γενιές. Ειδική αναφορά γίνεται στην ιδιαίτερα θερμή διαπροσωπική σχέση των δύο υπ. Εξωτερικών, που συναντώνται συχνά στις Συνόδους του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου/ΝΑΤΟ. Πέραν των διμερών ζητημάτων συζήτησαν την κατάσταση στη γειτονική Τουρκία στο φως των συνεχών καταστροφικών σεισμών που έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα.
Στο τραπέζι η έξτρα βοήθεια προς την Ουκρανία
Σχετικά με την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας -προς το παρόν- δεν διευρύνεται, αλλά μετά τις εκλογές είναι πιθανή η επανεξέταση της ελληνικής αμυντικής συνδρομής στο Κίεβο. Ο υπογράφων εκτιμά ότι θα μπορούσαμε να διαθέσουμε το αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα (ρωσικής προέλευσης) S-300 στην Ουκρανία και να το αντικαταστήσουμε στο Ηράκλειο Κρήτης με το αμερικανικό σύστημα Patriot-3. Αλλωστε, οι ΗΠΑ δεν βλέπουν θετικά τη χρονική παράταση της παρουσίας ρωσικών όπλων σε μια στρατηγικής σημασίας ζώνη από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, μέσα στο 2023 πιθανότατα να εξεταστεί και η περίπτωση αποστολής αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, τη στιγμή που 11 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν τέτοια άρματα μάχης (γερμανικής προέλευσης) έχουν συγκροτήσει συνασπισμό αρματικού δυναμικού.
Ειδήσεις σήμερα
Μάτι: 10 μαρτυρίες από μια τραγωδία που «καίει» τους ζωντανούς
Σύνταξη με διαγραφές οφειλών για επαγγελματικές και αγρότες
Εκλογές 2023: Η στρατηγική του Μαξίμου για τις κάλπες