Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, αναφέρει επίσης:
«Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, εκτός από τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, τα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, όπως η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, συζητήθηκαν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η Ανατολική Μεσόγειος, οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Συρία, το Ιράκ και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.
Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο ηγετών στο Μπαλί στο περιθώριο της G20, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διαβουλεύσεις για τα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα. Δεσμεύτηκαν ότι ως δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε στρατηγικές προτεραιότητες και κοινά συμφέροντα.
Κατά τη συνάντηση, όπου τονίστηκε η σημασία της συνεχούς συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, μεταφέρθηκαν οι προσδοκίες της Τουρκίας για την άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Τονίστηκε ότι η παράταση και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία βάθυνε την κρίση σε παγκόσμια κλίμακα, ότι ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων να ξανατεθεί. Αναφέρθηκε ότι η Τουρκία συνεχίζει αποφασιστικά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της, που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κρατουμένων και της συμφωνίας σιτηρών.
Υπογραμμίστηκε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/PYD/YPG, που αποτελούν απειλή για την εθνική μας ασφάλεια, στοχοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ. Υπενθυμίστηκε ότι η Τουρκία, η οποία εκτέθηκε σε τρομοκρατικές επιθέσεις, έχει δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 της Σύμβασης του ΟΗΕ. Τονίστηκε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εξαλείψει κάθε είδους τρομοκρατικούς κινδύνους και απειλές.
Εκφράζοντας την ικανοποίηση για την πρόοδο που σημείωσαν η Φινλανδία και η Σουηδία, σημειώθηκε ότι όλες οι δεσμεύσεις της Τριμερούς Συμφωνίας θα πρέπει να εκπληρωθούν».
Ο τουρκικός Τύπος
Το σύνολο του τουρκικού Τύπου προχθές (εφημερίδες «Χουριέτ», «Ακσάμ», «Μιλιέτ», «Τουρκίγιε» κ.ά ) κινούνταν σε «πανηγυρικούς» τόνους και πρωτοσέλιδα σχετικά με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να αφαιρεθούν πλήρως από το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό τα άρθρα που έθεταν περιοριστικούς όρους στην πώληση F16 στην Αγκυρα. Αλλωστε ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποστηρίξει προσωπικά (όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν) την πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ANADOLU το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού NDAA (ύψους 857 δισ. δολ.), αυτό περιλαμβάνει την κατάργηση των σχετικών ρητρών που απαγόρευαν την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν παρουσιάσει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ αλλά και ο βουλευτής Κρις Πάππας.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Μενέντεζ: Δεν πρόκειται να εγκρίνω την πώληση F-16 στην Τουρκία όσο συνεχίζει τις παραβιάσεις
Ο νόμος NDAA (National Defense Authorization Act) για τον αμυντικό προϋπολογισμό δεν αποτελεί νίκη για την Τουρκία, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Contrary to some claims, the #NDAA is not a win for #Turkey. This is just one of many tools we have at our disposal in the Senate to deal with arms sales.
I’ll say it again.
As #SFRC Chairman, I will NOT approve F-16s for Turkey until Erdogan halts his abuses across the region. https://t.co/TmYCwsCap9— Senate Foreign Relations Committee (@SFRCdems) December 7, 2022
Επανέλαβε μάλιστα ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής δεν θα εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία όσο ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις παραβιάσεις στην περιοχή.
Η παρέμβαση Κογκρέσου και το παρασκήνιο για τα F16
Να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά επέλεξε το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο συμπεριέλαβε σχετική αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ.
«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.
Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται μια δήλωση νομοθετικής πρόθεσης από το Κογκρέσο προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού ο Λευκός Οίκος στείλει την επίσημη ειδοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 στο Κογκρέσο.
Η συγκεκριμένη αναφορά για τις υπερπτήσεις είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκησαν μήνες στο Κογκρέσο για την συμπερίληψη τροπολογίας στο κείμενο του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, στο τμήμα περί μεταφοράς των F16, το οποίο φέρει τον τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F-16», υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία θα απαγόρευε στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις. Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι στο κείμενο της Γερουσίας δεν υπάρχει παρόμοια τροπολογία και ως εκ τούτου στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται μια τέτοια πρόβλεψη.
Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τροπολογίες αποτελούσαν από την αρχή απλώς ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας και συνεπώς συνεχίζει να θεωρείται ο πολιτικός που κρατά τα κλειδιά των F-16. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.
Ειδήσεις σήμερα
Σέρρες: Τι λένε οι συγγενείς του 11χρονου μαθητή – Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες
Βουλή: Σήμερα η κόντρα των πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις – Τι θα πει ο Μητσοτάκης
Ενωμένη η ΝΔ στη μάχη των εκλογών – Τα βαρυσήμαντα μηνύματα Σαμαρά