Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Σε μία εποχή με πολλές συμβατικές και μη συγκρούσεις και εντάσεις σε διάφορα μέτωπα (και τα πλείστα εξ αυτών εγγύτατα της χώρας μας), όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, εκσυγχρονισμός παλαιοτέρων, διακλαδική σύγκλιση και συνεργασία, κατανόηση των νέων πεδίων μάχης, ως και καθολική αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Τα μονοθέσια και διθέσια γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη που προσγειώθηκαν χθες στην Τανάγρα (μετά από ευρύτερη, ενισχυμένη, πολυεπίπεδη εκπαίδευση μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες και όχι μόνο) θα ενισχύσουν σημαντικά την ετοιμότητα της Ελλάδος, ενώ όταν μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα συμπληρωθούν τα παραγγελθέντα 24 (συνολικά) προφανώς η πολλαπλασιαστική μας αεροπορική δυναμική θα αναβαθμιστεί καταλυτικά. Επιπρόσθετα και άλλοι πιλότοι μας θα εκπαιδευτούν στους προσεχείς μήνες, πέραν εκείνων που ήταν επί μήνες στη Γαλλία και συμμετείχαν σε ταχύρρυθμη και ουσιαστική εκπαίδευση.
1: Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη φέρουν υψηλού επιπέδου οπλικά συστήματα και μπορούν να πραγματοποιήσουν με επιτυχία πολλές και ειδικές αποστολές (π.χ. αναγνώριση, εγγύς αεροπορική υποστήριξη, αεροναυτική συνεργασία κ.λπ.), ενώ το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA είναι από τα κορυφαία στον κόσμο. Επίσης π.χ. έχουν ατρακτίδιο ηλεκτρονικής έρευνας/κατάδειξης στόχων TALIOS. Δεν υπεισέρχομαι εδώ σε ανάλυση των πολύ σημαντικών οπλικών συστημάτων λόγω χώρου, αλλά ειδικά και συνολικά τα επιμέρους οπλικά συστήματα αποτελούν υπολογίσιμους πολλαπλασιαστές ισχύος και ο κάθε αντίπαλος καλείται να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις νέες αεροεξοπλιστικές δυνατότητες της χώρας μας.
2: Τα RAFALE θα προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερο βάθος, ως και κάλυψη (πάντοτε στο πλαίσιο του εφικτού) στην Κύπρο. Επειδή η Τουρκία διαθέτει αρκετά /Αδάνων πολεμικά αεροδρόμια από το Ντάλαμαν (έναντι Δωδεκανήσου) προς Ικόνιο και από εκεί μέχρι τη βάση του Ιντσιρλίκ/Αδάνων, προφανώς έναντι της αδύναμης κυπριακής αμυντικής διάταξης και δυνατοτήτων σαρωτικά υπερτερεί. Ομως τα 6 RAFALE, και σταδιακά τα 24, θα καλύπτουν πολλά από τα υπάρχοντα κενά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προφανώς δεν θα επιλύσουν όλα τα θέματα και τα προβλήματά μας στον αεροπορικό και διακλαδικό σχεδιασμό, αλλά η τουρκική Αεροπορία με τις τωρινές δυνατότητές της θα αντιμετωπίσει πολλές δυσχέρειες (βέβαια εκκρεμεί και η περίπτωση του τι αεροσκάφος 5ης γενιάς θα αγοράσει, ενώ έχει αρχίσει και η κατασκευή του δικού της TFX). Η όλη υπόθεση απαιτεί προσοχή γιατί, παρά τις υφιστάμενες κυρώσεις (ειδικά των ΗΠΑ) στην Αγκυρα, η εν εξελίξει σταδιακή βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων κρύβει αρκετές εκπλήξεις… Αν και δεν είναι ενεργό το προ δύο δεκαετιών Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου, τα RAFALE -σε μία περίοδο πολύ αχαρτογράφητων εξελίξεων, συνεπικουρούμενης και της τουρκικής απόπειρας επίτευξης μίας μορφής περιφερειακής υπερδυναμοποίησης (μέσω στρατιωτικών εκστρατειών της, ως και του απύθμενου ερντογανικού αναθεωρητισμού)- θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της άμυνας του Ελληνισμού. Τα συγκεκριμένα RAFALE έχουν και σχετική μάχιμη παρουσία σε μέτωπα ασύμμετρων και μη γραμμικών επιχειρήσεων, όπως στο Νότιο Αφγανιστάν, αλλά και σε επιλεκτικές αποστολές κατά τρομοκρατικών δικτύων στη Δυτική Αφρική και ειδικά στο Μάλι.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
3: Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι λόγω της κλιμακωτής ένταξης των αεροσκαφών στον αεροπορικό μας στόλο θα σταματήσουν οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου από την Τουρκία ή η παράβαση των κανόνων που προβλέπει το FIR Αθηνών. Η τακτική των τουρκικών προκλήσεων από το 1975 δεν αλλάζει, όμως μέσω των νέων αεροσκαφών σίγουρα θα προβληματίζονται, και ανάλογα και με τα δικά τους (υπάρχοντα ή νέα αεροσκάφη) θα αξιολογήσουν και εκτιμήσουν ανάλογα. Οι πιλότοι μας είναι από τους ικανότερους στον κόσμο, και αυτό συνδράμει στη δυναμική της ευρύτερης αναβάθμισης της παρουσίας, αντίδρασης κ.λπ. Ασφαλώς θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά και να έχουμε αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες για την πενταετή συνεργασία και τις αεροπορικές ασκήσεις με αεροσκάφη τέτοιου τύπου του Εμιράτου του Κατάρ, που θα πραγματοποιούν πολλές αποστολές συνεκπαίδευσης με την τουρκική Αεροπορία. Αρα θα πληροφορούνται πολλά και θα μαθαίνουν για τα RAFALE… Είναι θέμα και η συνεκπαίδευση Τούρκων και Καταριανών πιλότων και θα πρέπει να μας απασχολεί.
4: Επίσης, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη στο παρόν και στο μέλλον η τυχόν ενεργοποίηση του ρωσικού αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-400 TRIUMF των Τούρκων, γιατί διαθέτει υπολογίσιμες δυνατότητες διευρυμένου φάσματος αεράμυνας. Φυσικά δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθεί και αντιδράσει η Αγκυρα αφού σχετίζεται με τα αμερικανο-τουρκικά. Επιπρόσθετα οι Τούρκοι έχουν περάσει σε μία άλλη φάση με τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών/drones. Δεν μπορεί να απογειώνονται τέτοιου υψηλού επιπέδου σύγχρονα αεροσκάφη μας για την αντιμετώπιση των drones (για λόγους επιχειρησιακούς οικονομικούς κ.ά.). Είναι λεπτεπίλεπτα ζητήματα και λεπτομέρειες που έχουν επιπτώσεις και προεκτάσεις… Πολλά πράγματα αλλάζουν καθημερινά, ενώ οι νέες τεχνολογίες/τεχνητή νοημοσύνη, σύγχρονα αεροπορικά δόγματα, LESSONS LEARNED από πρόσφατες επιχειρήσεις και πολέμους προσθέτουν πλεονεκτήματα και προκλήσεις.
Συμπερασματικά, τα RAFALE συνδράμουν σε καταλυτικές, πολλαπλές και ενισχυτικές δυνατότητες στον αεροπορικό μας στόλο και πολυδιαστατικοποιούν τον αεροπορικό βραχίονα του συνόλου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Οι καταθέσεις των τριών ανδρών που εμπλέκονται – «Μου είπε να πάμε στο δωμάτιο να συνεχίσουμε» [βίντεο]
- Αργυρούπολη: Στην ανακρίτρια ο 46χρονος που κατηγορείται για τον άγριο ξυλοδαρμό της συντρόφου του
- Νέα φορολοταρία: Αλλάζουν όλα – Θα μοιράζονται από 1.000 έως 50.000 ευρώ το μήνα και 100.000 τα Χριστούγεννα
- Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Καταθέτει ξανά την Παρασκευή η 24χρονη Γεωργία – Στην Ελβετία οι τοξικολογικές της εξετάσεις, έρευνα και στην Κύπρο [βίντεο]
- Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία «Ελπίδα» – Χιόνια από την Αττική μέχρι και τα νησιά του Αιγαίου το Σαββατοκύριακο [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr