Την ίδια στιγμή το υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας επικεντρώνεται στα ισχύοντα αναφορικά με το καθεστώς των νησιών μας του Aνατολικού Αιγαίου, αφού πέραν της προκλητικής και εμπρηστικής απαίτησης για μονομερή αποστρατιωτικοποίηση, η Αγκυρα έχει παρέμβει στα Ηνωμένα Εθνη αμφισβητώντας κυριαρχικά μας δικαιώματα και κλιμακωτά αναμένεται να διευρύνει το φάσμα των προκλήσεων μέσα στο 2022.
Ας μη λησμονούμε ότι στους επόμενους δεκαοκτώ μήνες η Τουρκία θα έχει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές (εκτός απρόοπτων εξελίξεων) ενώ για την πολιτικοστρατιωτική ηγεσία της το 2022 συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη Μικρασιατική Καταστροφή και εισερχόμαστε χρονικά στη διετία που στη γειτονική μας χώρα αναμένεται να εκπηγάζουν αρκετές προκλήσεις και περαιτέρω αλαζονική στάση αφού το 2023 θα γιορταστούν τα εκατό χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Επίσης, αυτή η διετία είναι συναρτησιακή με τη σύσταση του νεότερου τουρκικού κράτους. Και επειδή σε αρκετά γεωγραφικά μέτωπα που έχει επέμβει ο τουρκικός στρατός δεν αναμένονται βαριές ή υπολογίσιμες αλλαγές (π.χ. σε βόρειο Ιράκ, βόρεια Συρία, Λιβύη, Αφρική, νότιο Καύκασο) το πιο κρίσιμο και προβληματικό μέτωπο θα είναι το τόξο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις εσχατιές της Ανατολικής Μεσογείου, με επιμέρους «θερμά» υπομέτωπα την καθολική αμφισβήτηση της κατάστασης στα νησιά μας και την ουσιαστικοποίηση του πολυδιαφημιζόμενου θαλάσσιου χώρου της «Γαλάζιας Πατρίδας» (ήδη τα τελευταία δύο χρόνια οι Τούρκοι πραγματοποίησαν πληθώρα ναυτικών και αεροναυτικών ασκήσεων).
Τα τρία δεδομένα που δείχνουν κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών
1. Η Αγκυρα έχει τους τελευταίους μήνες πολλαπλασιάσει και θρασύτατα επαυξήσει την απειλή σε βάρος της κυριαρχίας και αμυντικής διάταξης των στρατιωτικών μας δυνάμεων επί των νησιών και συμπλεγμάτων που υπάγονται στην ΑΣΔΕΝ. Αυτό είναι πασιφανές από τις συνεχείς αναφορές του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, που θα έπρεπε να μας είχαν προβληματίσει περισσότερο. Επιπρόσθετα δεν κινούνται μόνο πάνω στις γνωστές «κορόνες», αλλά εντάσσουν στη συνολική αμφισβήτηση και παραπληροφόρηση ένα… πέρασμα χαρτών και κειμένων στα Ηνωμένα Εθνη.
Δηλαδή, εκατό χρόνια μετά τη Λωζάννη στέλνουν περισσότερο επιθετικά λεκτικά και γραπτά μηνύματα και επειδή η Μικρασιατική Καταστροφή και η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν χρονικά πολύ κοντά, με τα όσα παράλογα απαιτούν ενισχύουν την αμφισβήτηση κυριαρχικών δεδομένων. Στις διαχρονικές διεθνείς σχέσεις έχουν συμβεί πολλά χωρίς να έχουν λάβει χώρα πόλεμοι. Ας το προσέξουμε… Ο Τούρκοι έχουν πετύχει πολλά τα τελευταία χρόνια σε αρκετές περιοχές και όχι αποκλειστικά με συμβατικές ενέργειες, αλλά με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους.
2. Η Κύπρος είναι εμφανέστατα στρατιωτικά αδύναμη και ουσιαστικά περικυκλωμένη αφού το τουρκικό ναυτικό και τα υδρογραφικά-ερευνητικά-γεωτρητικά πλοία βρίσκονται παντού. Η υλοποίηση της «Γαλάζιας Πατρίδας», η ενίσχυση της εξοπλιστικής δυναμικής του ναυτικού της Αγκυρας που πλέει από τη Μαρμαρίδα μέχρι το Ισκεντερούν, η έντονη παρουσία των πλοίων της εγγύτατα της Λιβύης, η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε όλη την περιοχή (έχουν γίνει ένα από τα πιο επιτυχημένα εξαγωγικά προϊόντα σε Μέση Ανατολή, Αφρική, Ουκρανία, Ανατολική Ευρώπη, Καύκασο) θα πρέπει να μας βάλουν σε πολλές επιμέρους σκέψεις.
Οι Ρώσοι και τα οπλικά τους συστήματα (αντιαεροπορικά-αντιαρματικά) έχουν ήδη δεχθεί πλήγματα σε Λιβύη, Ουκρανία και Ιντλίμπ/δυτική Συρία από τα TB2 drones της Αγκυρας. Μέσα στο 2021, η Τουρκία προχώρησε και στην αγορά επιπρόσθετου αριθμού πλοίων για έρευνα-γεώτρηση. Και εμφανίζεται αρκετά ανεκτική απέναντι στους Αμερικανοκαταριανούς (του γνωστού κονσόρτσιουμ) στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ ενώ μένει να δούμε τις ενδεχόμενες αντιδράσεις της απέναντι σε κυοφορούμενες ευρωπαϊκές ερευνητικές δραστηριότητες.
Την ίδια χρονική περίοδο, η Τουρκία έχει διευρύνει τον κύκλο των απύθμενων προκλήσεων με το σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής Βαροσίων-Αμμοχώστου, όπου στοχεύει στην τουριστική και οικονομική εκμετάλλευση. Παρά τις γνωστές θεωρητικές και αναιμικές αντιδράσεις του ΟΗΕ και του αρμόδιου επίτροπου Ζοζέπ Μπορέλ της Ε.Ε., η Αγκυρα δεν πτοείται, ενώ ετσιθελικά εμμένει στη μη αποδοχή των έστω οριακά θετικών απόψεων και θέσεων για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, ενώ πέραν της απόρριψης, υποστηρίζει σθεναρά τη διχοτόμηση της νήσου, της σύστασης δυο ανεξάρτητων και ισότιμων οντοτήτων και επιδιώκει τη διεθνή αναγνώριση του κατοχικού ψευδοκράτους.
3. Περιφερειακά, μέσα στο 2021, η Τουρκία έκανε αρκετά βήματα προς διάφορες γεωγραφικές ζώνες με στόχο την ενίσχυση της διπλωματικής και στρατιωτικής επιρροής. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι πέραν της επικράτησης των Αζέρων επί των Αρμενίων, η Αγκυρα εκμεταλλεύεται την κατάσταση προχωρώντας σε αποκατάσταση των συγκοινωνιακών, οικονομικών, μεθοριακών και πολιτικοδιπλωματικών σχέσεων με το Ερεβάν.
Εξακολουθεί να διατηρεί αυξημένο αριθμό δυνάμεων της 2ης Στρατιάς και της στρατοχωροφυλακής μέσα στη βόρεια Συρία, προκαλώντας ασφυξία και φτώχεια σε κουρδικές πολιτοφυλακές και πληθυσμό. Στην Κωνσταντινούπολη προ ημερών διοργάνωσε την 3η Τουρκοαφρικανική διάσκεψη κορυφής με την ενεργό και υψηλόβαθμη συμμετοχή 39 κρατών και 6 περιφερειακών οργανισμών της ηπείρου. Δηλαδή, ακολουθεί Αμερικανούς και Κινέζους και προηγείται Γάλλων, Ρώσων και Ινδών και διατηρεί στρατιωτική δύναμη στο Κατάρ και στη Σομαλία.
Ενίσχυσε το λεγόμενο συμβούλιο των τουρκικής προέλευσης κρατών μέσω της ένταξης και συνεργασίας με τα κράτη της Κεντρικής Ασίας (πλην Τατζικιστάν) και την Ουγγαρία, με πολλές επιμέρους συνεργασίες σε διάφορους τομείς. Επιπλέον, προχώρησε σε εμβάθυνση συνεργασιών με τα κράτη του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία), συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ για επιτήρηση του εναερίου χώρου των βαλτικών δημοκρατιών, προχώρησε σε ενίσχυση των διμερών σχέσεων με Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ, Μαλαισία, με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, με την Αλγερία και άλλα κράτη.
Επίσης, στα δυτικά Βαλκάνια άνοιξε προξενεία στο Μαυροβούνιο, στη Σερβία (Νόβισαντ), στο Νόβι Παζάρ και στο Κόσοβο. Με προσωπικές κινήσεις/επισκέψεις των Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Ακάρ εμφανίζεται να υποστηρίζει ενεργά τις διεθνείς συμφωνίες του DAYTON για τη διατήρηση του αδύναμου βοσνιακού μορφώματος. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ προωθεί την τριμερή Ρουμανίας, Τουρκίας, Πολωνίας ενώ σε ό,τι φορά τον νότιο Καύκασο μία τριμερή με Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν.
Παρά τις προβληματικές διμερείς σχέσεις με τους Αμερικανούς και τους Γάλλους, τυγχάνει της ενεργού υποστήριξης του Βερολίνου, της Ρώμης, της Μαδρίτης και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, ενώ υποστηρίζει σε εξοπλιστικά-αεροναυτικά προγράμματα την Ουκρανία. Τέλος εμφανίζεται «νατοϊκότερη» στην Ατλαντική Συμμαχία ενώ η πρόσφατη στροφή προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ, γιατί παρόμοιες κινήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και σε ένα βαθμό με το Ισραήλ.
Ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο
Εν κατακλείδι, με δεδομένη την πολυδιάστατη διπλωματία προς διάφορες κατευθύνσεις (τα περί απομόνωσης είναι μυθεύματα και παραπλανητική θεωρητικολογία χωρίς εμπεριστατωμένη πληροφόρηση) εκτιμάται ότι η Αγκυρα θα ενεργοποιηθεί μέσα στα προσεχή δύο χρόνια κυρίως απέναντί μας και προς την Κύπρο.
Παρά τις πρόσφατες αρνητικές εμπειρίες με τα νομισματικά-συναλλαγματικά της, τις εσωτερικές αντιδράσεις μερίδας του πληθυσμού της, την προσπάθεια διατήρησης λεπτεπίλεπτων ισορροπιών (π.χ. μεταξύ Κιέβου και Μόσχας), η απειλητική συμπεριφορά της εμφανίζεται και θα διευρυνθεί κυρίως απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία.
Αυτό σημαίνει από πλευράς μας ότι θα πρέπει να υπάρχουν συνεχής ετοιμότητα, πολύ καλές πληροφορίες, περιθωριοποίηση της ασχετολογίας από ορισμένους ερασιτέχνες και «παπαγαλίζοντες», γιατί περίεργες, ιδιότυπες, υβριδικές και ασύμμετρες κινήσεις σε βάρος μας δεν αποκλείονται και είναι συνεχώς στο μυαλό των ιστορικών-γεωπολιτικών αναθεωρητών της Αγκυρας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Flurona: Τι ξέρουμε για το «κοκτέιλ» κορονοϊού και γρίπης – Το Τουίτερ το γλεντάει (για την ώρα τουλάχιστον)
- Κορονοϊός: Προειδοποίηση Τζανάκη για τα σχολεία – «Να παραταθούν οι διακοπές»
- Συντάξεις: Όλες οι αλλαγές που φέρνει το 2022 – Τα σημεία-κλειδιά του νόμου Βρούτση
- Γαλλία: Ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τι δήλωσε ο Μακρόν
- Πρωτοχρονιά 2022: Με ένα θέαμα γεμάτο φως και λάμψη καλωσόρισε η Αθήνα τη νέα χρονιά
- Με πυροτεχνήματα και μηνύματα ελπίδας υποδέχθηκε ο πλανήτης το 2022 [εικόνες & βίντεο]
- Κατώτατος μισθός: Τα 18 επιδόματα που αυξάνονται μαζί του [πίνακες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr