Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Μεταξύ άλλων, ένα από τα θέματα που θίγεται είναι η αρχικά θετική εισήγηση ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα» και μεταξύ άλλων προτείνεται να συμπεριληφθούν και εκείνα τα αεροσκάφη που «κατασκευάστηκαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πολυεθνικό αεροπορικό πρόγραμμα λόγω της προμήθειας του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικού συστήματος S-400».
Σε διάφορα δημοσιεύματα γνωστά τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για σκανδαλώδη απόφαση. «Τουρκικά F-35 ενδέχεται στο μέλλον να δοθούν στην Ελλάδα» επικαλούμενα το άρθρο 7 της Αμυντικής Συνεργασίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής εφημερίδας «Μιλιέτ» που γράφει ότι «γίνονται κάποια βήματα παράδοσης τουρκικών F-35 στην Ελλάδα» και επισημαίνεται ότι είναι πρόταση του Μενέντεζ που υποστηρίζει ένθερμα την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το αμυντικό νομοσχέδιο είχε κάνει ήδη σημαντικά βήματα, καθώς είχε κατατεθεί και εγκριθεί από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Παρ’ όλα αυτά, στόχος του Ρόμπερτ Μενέντεζ ήταν να καταφέρει να το εντάξει στο πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια πολύ πιο χρονοβόρα νομοθετική διαδικασία.
Πλέον το πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού αναμένεται ότι θα ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Γερουσίας πιθανότατα σε 1-2 εβδομάδες. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η πάντοτε λαμβάνουσα χώρα διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων όπου μέσα από αυτή τη διαδικασία θα συγκλίνουν οι εκδοχές των δύο σωμάτων σε ένα ενιαίο τελικό κείμενο, το οποίο τελικά θα γίνει νόμος του κράτους των ΗΠΑ.
Εμφαση δίνεται σε ενδεχόμενα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδος, στη στρατηγική σημασία (ονομαστικά) των βάσεων της Σούδας στην Κρήτη, ως και της Αλεξανδρούπολης κ.ά.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την Αμυντική Συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας:
Το νομοσχέδιο επιδιώκει να κινηθεί πάνω στον γνωστό νόμο East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 (Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ) και επιδιώκεται η επέκτασή του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο το Αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικά οπλικά συστήματα. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο European Recapitalization Incentive Program.
Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα μας για την τετραετή περίοδο μεταξύ 2022 και 2026 και προτείνει -ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας μας- την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, ενώ υποστηρίζει την παροχή δανείων στη χώρα μας, τα οποία θα είναι σε συνάρτηση των μελλοντικών εξοπλιστικών μας προγραμμάτων.
Τα επόμενα βήματα στην Αμυντική Συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον:
* Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.
* Η μορφή συνεργασίας 3+1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του.
* Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να εμβαθύνει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό Ναυτικό.
*Η ναυτική συνεργασία με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και την Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
* Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν, αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.
* Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.
* Η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (United States Development Finance Corporation) θα πρέπει να υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και την ευημερία της Ελλάδας.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Σοκ με 105 θανάτους, 7.287 νέα κρούσματα και 608 διασωληνωμένους
- Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή: Καταβολή μπόνους σε υγειονομικούς και έκτακτου βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία
- Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Πώς θα κινηθεί και που θα χτυπήσει η κακοκαιρία
- Κορονοϊός – μέτρα: Αγωνία δύο εβδομάδων να επιδράσουν τα μέτρα στη μείωση της διασποράς – Ποιο είναι το plan B εάν δεν αποδώσουν
- Συγκλονιστικός ο Γιάννης Καλλιάνος: Ξέσπασε σε λυγμούς on air μιλώντας για την περιπέτεια τον γονιό του με τον κορονοϊό [βίντεο]
- Απογραφή 2021: Πώς θα κάνετε αυτοαπογραφή – Τα 16 βήματα για την συμπλήρωση της φόρμας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr