Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Ο Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Kriter» που δημοσιεύτηκε χθες, αναφέρθηκε σε έναν χάρτη που σχεδίασε προ χρόνων το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και αποδίδει σχεδόν όλη την Ανατολική Μεσόγειο στην Ελλάδα, ενώ περιορίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα στον κόλπο της Αττάλειας. Η Ε.Ε. έχει πει ότι ο χάρτης, με το όνομα «Χάρτης της Σεβίλλης», δεν αποτελεί την επίσημη θέση της σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κλιμάκωση
Οι νέες δηλώσεις του γίνονται σε μια χρονική στιγμή που παρατηρείται περαιτέρω κλιμάκωση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης, Καστελλόριζου και Κύπρου, με τις υδρογραφικές έρευνες του υπό σημαία Μάλτας υδρογραφικού πλοίου «Nautical Geo».
Ερχόμενος στο θέμα των τουρκικών διασυνοριακών επιχειρήσεων της 2ης Στρατιάς από το 2016, υποστήριξε ότι πρέπει να σταματήσει η μεθοριακή δράση της τρομοκρατικής YPG, την οποία, όπως είπε, χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά συνδέεται με άλλα κουρδικά τρομοκρατικά δίκτυα.
Οσον αφορά στην παγκόσμια πολιτική και τάξη, ο Ερντογάν επανέλαβε τις επικρίσεις του σχετικά με την τρέχουσα σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς περιέγραψε τις απόψεις του στο πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο του «Ενας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός». Χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Οσον αφορά στην παγκόσμια πολιτική, υπάρχει μια διαφορετική εικόνα. Οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι η Δύση παύει να είναι ανώτερη και όλοι πλέον την αμφισβητούν. Ακόμα και η ίδια η Δύση έχει αρχίσει να το αποδέχεται!».
Θρασύτατος Τατάρ
Στο ίδιο μήκος προκλητικότητας και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, κατηγορώντας τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου ότι με τις υδρογραφικές και άλλες ερευνητικές-γεωτρητικές δραστηριότητες ενεργεί παράνομα και καλό θα ήταν να ακολουθήσει τα όσα επισημαίνει στις ανακοινώσεις της η Αγκυρα.
Στο μεταξύ, σε χθεσινή του συνέντευξη στην εκπομπή «Προκλήσεις» του ΡΙΚ, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η κατάσταση στη Μεγαλόνησο είναι σε πολύ επικίνδυνη στασιμότητα(!), εξηγώντας ότι μπορεί να προκύψει παγίωση των τετελεσμένων. «Κατέθεσα μια σειρά από προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, όπως την αποκέντρωση εξουσιών, για να ελαχιστοποιηθούν τα σημεία τριβής», ενώ επέκρινε τη συμπεριφορά του γ.γ./ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, λέγοντας ότι συμπεριφέρεται ως «επιτήδειος ουδέτερος»(!), ενώ με τις κινήσεις του δεν επιθυμεί να δυσαρεστήσει την τουρκική πλευρά.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου πρόσθεσε ότι πρότεινε την υιοθέτηση του κοινοβουλευτικού συστήματος με εκ περιτροπής πρωθυπουργία, έτσι ώστε να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στα κόμματα, αλλά και την επάνοδο στις πρόνοιες του Συντάγματος του 1960 με βάση τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τα ψηφίσματα του Σ.Α. και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ε.Ε.
Επιπλέον, μίλησε και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που υπέβαλε ως πρόταση για άρση του αδιεξόδου, όπως να τεθεί η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, με αντάλλαγμα να τεθεί υπό την ίδια διοίκηση και το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Να λειτουργήσει κανονικά ο λιμένας της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα την αποδοχή των πλοίων που φέρουν τη σημαία της Κύπρου στα τουρκικά λιμάνια, αλλά και επιπλέον προτάσεις στο ζήτημα των υδρογονανθράκων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, τονίζοντας ότι ανατρέπει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για τη «Γαλάζια Πατρίδα», προσθέτοντας: «Δεν αφορά άμεσα την Κύπρο, αλλά μια ισχυρή Ελλάδα είναι σημαντικό και για την Κύπρο». Συμπλήρωσε πάντως ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί μέσα από εμπόλεμες επιλογές.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις