Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Ας μη λησμονούμε ότι εισερχόμαστε στη σκληρή διετία φθινόπωρο 2021-καλοκαίρι 2023, με τους διαδόχους του Αλπ Αρσλάν να προετοιμάζονται για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και τον ένα αιώνα από τη Συνθήκη της Λωζάννης και τη σύσταση του νέου τουρκικού κράτους. Προφανώς μέσα σε όλα αυτά εντάσσονται και οι προσεχείς εκλογές στη γειτονική χώρα όπου είναι μαθηματικά βέβαιο ότι για να επανεκλεγεί ο Ερντογάν θα ανάψουν τα αίματα σε Ανατολική Μεσόγειο (κυρίως) και Αιγαίο-Θράκη.
Τα πρώτα μηνύματα
Το πρόσφατο συμπόσιο της Σμύρνης από το πανεπιστήμιο της πολύπαθης πόλης, απλά μέσα από τα χείλη των Ερντογάν, Τσαβούσογλου, Ακάρ και του κατοχικού ηγέτη ΕρσίνΤατάρ, στέλνουν τα πρώτα μηνύματα. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι έκρυθμη και σε εξέλιξη είναι πολλά που δυστυχώς στη χώρα μας τα μελετάμε επιφανειακά, μέσω αόριστων και απαρχαιωμένων θέσεων και αντιλήψεων, ενώ οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Ενδεικτικά αναφέρω την πραγματοποίηση ή αναβολή των εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο στη Λιβύη, την ασταθή κατάσταση στην Τυνησία με το προεδροσυνταγματικό πραξικόπημα, τις προσπάθειες σύγκλισης Τουρκίας-Αιγύπτου, την ενιαιοποίηση των ισλαμιστικών φιλοτουρκικών μεραρχιών στη βόρεια Συρία, την υπό διαμόρφωση νέα πολιτική του Ιράν μετά την εκλογή του νέου προέδρου, την ένταση Αιθιοπίας-Σουδάν-Αιγύπτου για τα νερά και τα φράγματα του Νείλου, την αναβάθμιση της τρομοκρατίας στο Σαχέλ και ασφαλώς τις πολυδιάστατες επιπτώσεις των δραματικών εξελίξεων στο Αφγανιστάν.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ βρίσκονται εμπλεκόμενες σε πολλά μέτωπα, ενώ Πεκίνο και Μόσχα προχωρούν σε μετρημένες κινήσεις που προβληματίζουν…
- Η γνωστή και χιλιοειπωμένη θέση Ερντογάν ότι δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας προκαλεί εύλογες ανησυχίες. Μέχρι νεωτέρας δεν παρατηρείται κάποια εξορυκτική ενεργειακή δραστηριότητα από εταιρίες-κολοσσούς στα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ και αυτό αφήνει πολλά επιμέρους θέματα σε αοριστία ή και σε ευρύτερους προβληματισμούς… Πληροφορίες από την Αγκυρα αναφέρουν ότι δεν είναι μακριά η εκ νέου αποστολή υδρογραφικού σκάφους ή πλοίου-γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη Μερσίνα και στη Σελεύκεια είναι ελλιμενισμένα υδρογραφικά, έγιναν οι σχετικές τεχνικές εργασίες και τουλάχιστον ένα από αυτά αναμένει οδηγίες (κάποια άλλα βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα).
- Πολλά θα εξαρτηθούν από την τυχόν προσέγγιση του Καΐρου με την Αγκυρα. Η μεταξύ τους συγκλισιακή τάση έχει βελτιωθεί μετά τον δεύτερο γύρο των επαφών. Εδώ μέσα στο επόμενο εξάμηνο να αξιολογήσουμε αν θα αντέξει δυναμικά η στενή ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία. Γιατί τα στρατηγικά συμφέροντα των κρατών υπερτερούν των αόριστων κοινών διακλαδικών ασκήσεων και των τριμερών συνόδων των δημοσίων σχέσεων…
- Το θέμα της χαοτικής Λιβύης. Αν γίνουν οι εκλογές, τότε τι είδους κυβέρνηση θα υπάρξει στην Τρίπολη και τι θέση θα πάρει απέναντι σε συνολικά 18.000 μισθοφόρους από Σαχέλ/Υποσαχάριο Αφρική και τη Ρωσία; Και φυσικά τι θα γίνει με τον στρατό και το ναυτικό της Τουρκίας που είναι στη Μισράτα και την Αλ Χομς; Η στρατιωτική ηγεσία της Λιβύης είναι έντονα φιλοτουρκική σε συντριπτικό ποσοστό. Υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει η Τουρκία; Δύσκολο και θεωρείται ως δεδομένο ότι έχει PLAN B.
Αν αναβληθούν οι εκλογές, τι θα γίνει μέχρι να καθοριστεί κάποια νέα ημερομηνία; Ο Χαφτάρ θα συμμορφωθεί; Υπάρχει περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών και νέες εμφύλιες πολεμικές αντιπαραθέσεις; Τι γνωρίζει η Γερμανία και εγκαθίσταται με ισχυρότατη σύνθεση πρεσβείας στην Τρίπολη; Γιατί ο πολέμαρχος Χαφτάρ προχώρησε στην πρόσληψη δυο Αμερικανών συμβούλων για να του βελτιώσουν την άσχημη εικόνα του πέραν του Ατλαντικού; Αμείλικτα ερωτηματικά… Αν η Τρίπολη και οι πολιτοφυλακές της Μισράτα επικρατήσουν στις εκλογές, τότε η Βεγγάζη θα δεχθεί την ήττα. Και τέλος πάντων, γιατί ο γιος του δικτάτορα Καντάφι εγκαταστάθηκε προ τριών ημερών μόνιμα στην Τουρκία; Οι προσεχείς κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούν προσοχή.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
- Ασφαλώς στο Αφγανιστάν η επιστροφή του ταλιμπανισμού θα έχει επιπτώσεις σε όλα τα γεωγραφικά μέτωπα, από το Κανταχάρ μέχρι τη Βόρεια Αφρική. Η Αγκυρα σε διάφορες περιφερειακές ζώνες εμφανίζεται σχετικά ενισχυμένη. Είναι ικανή να πουλήσει ακριβά το τομάρι της. Προς τους Αμερικανούς, προς τους Ευρωπαίους ή και προς τους Ρώσους. Δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στην Τουρκία. Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παίζονται πολλά, που προσεχώς θα αποκαλύψουμε. Τουρκία και Ρωσία έχουν στρατιωτικές δυνάμεις μέσα στις νέες θερμές-παγωμένες διενέξεις, ενώ το Κατάρ κατέστη επικυρίαρχος βάση των ΗΠΑ.
Συμπερασματικά, εισερχόμαστε σε νέα επικίνδυνη περίοδο με πολλές και ανεξέλεγκτες παραμέτρους και η Ελλάδα καλείται να παρακολουθεί σφαιρικά τα γεγονότα γιατί οι διμερείς σχέσεις με την Αγκυρα θα δοκιμαστούν εκ νέου πάρα πολύ.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter