Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ασφαλώς και έχουν το αναφαίρετο ατομικό δικαίωμα της προσφυγής στο να διεκδικήσουν τυχόν επιστροφή των περιουσιών τους ή έστω κάποιες αποζημιώσεις για αυτές, αλλά ποτέ δεν μπορεί να είσαι βέβαιος, ή έστω σε μεγάλο βαθμό σίγουρος, ότι οι γραφειοκρατικές υποθέσεις και τερτίπια των Τούρκων θα έχουνε γρήγορη και θετική κατάληξη, ενώ είναι πάρα πολύ πιθανό να καθυστερήσουν και να απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να έχουν αίσιο τέλος. Ας μη λησμονούμε ότι οι Τούρκοι είναι πολύ πιθανό να επιδιώξουν ανταλλαγές περιουσιών με δικούς τους που είχαν κάποια σπίτια ή εκτάσεις τότε και ήσαν στην περιοχή των ελεύθερων εδαφών της μαρτυρικής Μεγαλονήσου.
Αιτήσεις
Σύμφωνα με τελευταίες σχετικά πληροφορίες που έχω από την Κύπρο, μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για τα Βαρώσια και υπό λογικές συνθήκες θα εξεταστούν σε κάποια χρονική στιγμή από τη λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας φθάνουν τις 350 και είναι περιπτώσεις ατόμων αλλά και οικογενειών που στην εκπληκτικού κάλλους περιοχή των Βαρωσίων είχαν την περίοδο από το 1960 μέχρι το 1974 ξενοδοχεία, σπίτια, κέντρα διασκέδασης, δωμάτια προς ενοικίαση κ.ά. Παρακάτω αναφέρω και αποκαλύπτω επικείμενες ενέργειες των Τούρκων που απαιτούν από εμάς προσοχή, ανάλυση και καλό δίκτυο πληροφοριών:
1 Την όλη υπόθεση του μερικού ανοίγματος στο 3,5% της περίκλειστης περιοχής θα πρέπει να τη δούμε και από την οπτική γωνία της διεθνούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, η Αγκυρα από κοινού με τα Κατεχόμενα προτίθεται να προχωρήσει στην πραγματοποίηση μιας τριήμερης/τετραήμερης διάρκειας διεθνούς διάσκεψης για προβολή αυτών που έχει κατά νου να πράξει. Οι ίδιες πηγές μού ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να λάβει χώρα μέσα στο φθινόπωρο (Οκτώβριο-Νοέμβριο) και πρόκειται να καλέσουν επιχειρηματικούς παράγοντες από τη Βρετανία, διάφορα ισλαμικά κράτη, γνωστές ισλαμικές τράπεζες, διεθνή κέντρα τουριστικής προώθησης, «δεξαμενές» εγκεφάλων, προσωπικότητες με διεθνολογικό κύρος, ειδικούς σε τουριστικές αξιοποιήσεις κ.ά.
Η διεθνής διάσκεψη φέρεται να λαμβάνει χώρα στην Αττάλεια, αλλά να συμπεριλαμβάνει και μίας ημέρας επίσκεψη στις περιοχές των Κατεχομένων. Οι παμπόνηροι Τούρκοι, πλασάροντας την Αττάλεια ή τη Σελεύκεια, στοχεύουν να βρούνε θέματα και ονόματα κύκλων επιμέρους εργασιών με έμφαση την ασφάλεια και την άμυνα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ηδη έχουν αρχίσει επαφές με γνωστά ινστιτούτα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω), ενώ το πάμπλουτο Εμιράτο του Κατάρ θα καλύψει οικονομικά ένα υπολογίσιμο μέρος των σχετικών εξόδων. Συνεπώς, μέσα στους προσεχείς μήνες οι Τούρκοι θα αναπτυχθούν περί τα διεθνολογικά της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα συμπεριλάβουν τα Βαρώσια στο πλαίσιο της ευρύτερης αξίας και σπουδαιότητας της επαρχίας Αμμόχωστου. Οι ίδιες πηγές μού ανέφεραν πως στο συνολικό project επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή 2-3 πολύ γνωστών τουρκικών πανεπιστημίων.
2 Η περίπτωση της ανάπτυξης των επανδρωμένων αεροσκαφών/ ΜΕΑ-drones στην κατεχόμενη Κύπρο. Η Τουρκία -άσχετα αν δεν έκανε αναφορά στις 20 Ιουλίου ο Ερντογάν στην ομιλία του για τη βάση των ΜΕΑ στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου- στοχεύει μέσω αυτού σε πολλά, ενώ ο αρχηγός των αεροπορικών δυνάμεων πτέραρχος Χασάν Κουτσουκαγιούζ έχει πολλές φορές επισημάνει για το ρόλο των ΜΕΑ από τη Μαρμαρίδα μέχρι το Ισκεντερούν και από εκεί μέχρι το Σουέζ. Σε μελέτη του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορικών Δυνάμεων, από το Τεκιρντάκ στην Ανατολική Θράκη προς βόρεια (Μαύρη Θάλασσα) μέχρι νότια στο Ντάλαμαν/Μαρμαρίδα έναντι Δωδεκανήσου και από εκεί μέχρι το Λευκόνοικο, θα παρακολουθούμε και ενεργούμε με ΜΕΑ.
Ο Ερσίν Τατάρ αποκάλυψε πως τα τουρκικά drones θα φθάνουν μέχρι τις παραλίες της Αιγύπτου, ενώ μεγάλη είναι η ανησυχία ισραηλινών κύκλων για τα τουρκικά ΜΕΑ. Σε πρόσφατη κλειστή ενημέρωση ανώτατων αεροπορικών παραγόντων και άλλων στη βάση Νεβατίμ στην Ανατολική Μεσόγειο και στις «νέες τάσεις και πολέμους του μέλλοντος» αναφερθήκαν ο αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) αντιστράτηγος Κοχάβι και ο αρχηγός των Αεροπορικών Δυνάμεων (IAF) υποπτέραρχος Αμικαμ Νόρκιν. Και η περίπτωση του Λευκόνοικου ήταν μεταξύ αυτών που καταρχήν συζητήθηκαν. Προφανώς, πολλά θα κριθούν στο μέλλον από τις σχέσεις της Τουρκίας με το Κάιρο και το Τελ Αβίβ.
Εχει ιδιαίτερη σημασία τι αποκάλυψε πρόσφατα ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνομιλία που είχε με εκπροσώπους του Τύπου του ψευδοκράτους παρόντος του αρχηγού της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης, αντιστρατήγoυ Σεζάι Οζτούρκ, στο θέμα της αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο. Ο Ερσίν Τατάρ τόνισε τα εξής: «Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρειάζονται 6 με 7 ώρες, από το σημείο που βρίσκονται στην Τουρκία, για να φθάσουν στον Νότο (σ.σ.: στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές). Ομως, τα ΙΗΑ και τα SΙHA, που έχουν εγκατασταθεί στο Λευκόνοικο, θα μπορούν να απογειώνονται και να επιθεωρούν το τι γίνεται στην περιοχή, που εκτείνεται μέχρι τη Νότια Κύπρο ή την Αίγυπτο, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η βάση του Λευκονοίκου χρησιμοποιείται για τη δική μας άμυνα».
Στην περίπτωση της βάσης Λευκονοίκου επικεντρώνεται και μια αρκετά πρόσφατη (αρχές Αυγούστου) ανάλυση του Ινστιτούτου Μελετών για την Εθνική Ασφάλεια (INSS), των αναλυτών Γκαλία Λίντενστραους και Ρέμι Ντάνιελ, του κορυφαίου Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Στην ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη ανάλυση (που είναι στη διάθεση του υπογράφοντος), με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, γίνεται μνεία τόσο στο θέμα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια, ενώ θίγεται και το θέμα της βάσης στο Λευκόνοικο, επισημαίνοντας ότι είναι μείζον θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από την ισραηλινή πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι, αν και το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι πολύ σημαντικό, «δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει την προσοχή το ζήτημα της στρατιωτικής βάσης για τα ΜΕΑ την οποία η Αγκυρα κατασκευάζει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, αλλά παράλληλα και τα σχέδια της Τουρκίας για να κτιστεί μια ναυτική βάση βόρεια της Αμμόχωστου που αναλογικά θα έχει ευρύτερες προεκτάσεις».
Μέσα από την ισραηλινή ανάλυση στέλνεται το μήνυμα προς την Ιερουσαλήμ ότι οι κινήσεις της Αγκυρας δεν είναι τυχαίες, ειδικά στο θέμα των ΜΕΑ, όπου διαθέτουν καινοτόμες τεχνολογίες που έχουν δοκιμαστεί σε πρόσφατα πεδία μαχών.
Τώρα, γιατί σε αυτή την τελευταία επίσκεψη στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν δεν μετέβη στο Λευκόνοικο, έχουν ακουστεί διάφορα. Στρατιωτικοί κύκλοι στην Αγκυρα εκτιμούν ότι προσεχώς θα αιφνιδιάσει, ενώ προς το παρόν είναι επικεντρωμένος στην ανάπτυξη της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στον διεθνή αερολιμένα «Χαμίτ Καρζαΐ» στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ (με υποστήριξη των Αμερικανών και νατοϊκών παραγόντων). Πάντως, βάσει των νέων τουρκικών σχεδίων η Αγκυρα επιδιώκει τα drones να σταθμεύουν μόνιμα στα Κατεχόμενα.
Τα ΜΕΑ Bayraktar έχουν δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Ιράκ, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στη Συρία. Είναι από τα πιο σημαντικά -προς το παρόν στη διεθνή αγορά- και εξάγονται σε χώρες όπως η Πολωνία, η Αλβανία, το Κατάρ, η Ουκρανία και, προσεχώς, κράτη της Βαλτικής. Εχουν ενεργήσει στην περιοχή του Εβρου, στο Αιγαίο και, ειδικότερα, στο σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλόριζου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Χρειάζονται ΕΛΛΗΝΙΚΑ «ΜΑΤΙΑ» ΠΑΝΤΟΥ…
Συμπερασματικά, πέραν των πολιτικών, περιουσιακών, οικονομικών και άλλων προεκτάσεων των συνεχών τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο, καλό θα ήταν να παρακολουθούμε την κατάσταση στο Κυπριακό, διεθνολογικά (με δυνατές πληροφορίες) ως και βάσει των υπό διαμόρφωση νέων σχεδίων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter