Ο Σινιρλιόγλου καταγγέλλει τη χώρα μας ότι δεν μπορεί να απαιτεί κυριαρχικά δικαιώματα, γιατί το ισχύον καθεστώς δεν είναι αποδεκτό.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Η προ εβδομάδας επιστολή του είδε προχθές το φως της δημοσιότητας και ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται σήμερα στα Κατεχόμενα για τις εκδηλώσεις σχετικά με την 47η επέτειο της πρώτης επιδρομής του Αττίλα στη Μεγαλόνησο. Ο Τούρκος πρέσβης στον ΟΗΕ έχει πολλές φορές καταφύγει σε επιστολές προς τον γ.γ. για αρκετά θέματα σχετικά με το εύρος των χωρικών μας υδάτων, το εύρος του εναερίου χώρου, το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019, τις θαλάσσιες ζώνες κ.ά. Η Αθήνα έχει αντικρούσει τις ανεδαφικές θέσεις της Αγκυρας, ενώ πέραν των νόμιμα κατοχυρωμένων θέσεών της τονίζεται ότι λόγω ορατής εξ ανατολών απειλής διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα της αυτοάμυνας βάσει του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη.
Απάντηση
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στην προκλητικές θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη σχετικά με τις απαιτήσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, επεσήμανε:
«Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και επιδιώκει να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού προκειμένου να καλύψει τις δικές της διαρκείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.
Ως γνωστόν, έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της (casus belli), παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κατέχει παράνομα εδάφη άλλων κρατών, αποσταθεροποιεί άλλες χώρες διατηρώντας στρατό και μισθοφόρους σε αυτές.
Τη στιγμή που έχει έναν από τους μεγαλύτερους αποβατικούς στόλους στραμμένο στα ελληνικά νησιά, ζητάει, χωρίς συστολή, από την Ελλάδα, χώρα απολύτως προσηλωμένη στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, να παραιτηθεί από το στοιχειώδες δικαίωμα της αυτοάμυνας.
Οι προκλητικές, όσο και αβάσιμες μονομερείς αιτιάσεις της αποτελούν μια ακόμα προσπάθεια κάλυψης της καθημερινής παραβατικής της συμπεριφοράς, καθώς και των σχεδιαζόμενων παράνομων ενεργειών της.
Η Ελλάδα θα απαντήσει σε όσα αναφέρονται στην επιστολή, με γνώμονα την προστασία των αναφαίρετων δικαιωμάτων της στη βάση πάντα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».
Η 4η Στρατιά
Η Αγκυρα μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 προχώρησε στη σύσταση της 4ης Στρατιάς του Αιγαίου/Διακλαδική Διοίκηση με έδρα το προάστιο Ναρντιλερέ της Σμύρνης και στην οποία (παρά τα λεγόμενα περί αποκλειστικά εκπαιδευτικών δυνάμεων) έχουν ενταχθεί αμφίβιες δυνάμεις/πεζοναύτες (επιπέδου ταξιαρχίας)/Ειδικές Δυνάμεις κ.ά., που εδρεύουν μεταξύ άλλων στη Φώκαια, στο Αδραμύτιο, στο Ντενιζλί, στην Αττάλεια, στη Μανίσα κ.α. Επίσης στην 4η Στρατιά (επικεφαλής ο στρατηγός Αλι Σιβρί) ανήκουν και οι δυνάμεις που εισέβαλαν το 1974 στην Κύπρο, ήτοι η 28η Μεραρχία στην Κερύνεια, η 39η στη Μόρφου και η 14η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία σε κατεχόμενη περιοχή της Λευκωσίας.
Ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο πρέσβης Σινιρλιόγλου και ο εκ των «πατέρων» του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, ναύαρχος ε.α. Τσιχάτ Γιαϊγτζί είναι οι κύριοι Τούρκοι υψηλόβαθμοι παράγοντες που σταθερά προκαλούν τη χώρα μας με τα θέματα των στρατιωτικοποιημένων νήσων και του εύρους του εθνικού μας εναερίου χώρου.
Ένταση στο Αιγαίο: Πήραν φόρα οι Τούρκοι - Επτά παραβάσεις στο FIR Αθηνών από τα μαχητικά τους
Στα Κατεχόμενα
Στο μεταξύ, αύριο αναμένονται με ενδιαφέρον οι ομιλίες του Τούρκου προέδρου στο «Κοινοβούλιο» των Κατεχομένων, καθώς και στην Αμμόχωστο (θα είναι από σήμερα στη λεγόμενη «ΤΔΒΚ»). Το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σε ετοιμότητα, αν και σχετικά με τις αντιδράσεις του Νίκου Αναστασιάδη έχουν γραφεί και ακουστεί επικριτικά σχόλια για έλλειψη απαντήσεων-στρατηγικής απέναντι στις νέες τουρκικές προκλήσεις, καθώς και για μη σωστή εκτίμηση της χειροτερεύουσας κατάστασης. Επίσης, διάφορα Σωματεία Αμμοχωστιανών έχουν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις που αφορούν το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και τις επικείμενες επιπτώσεις.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα εξαγγείλει ο Ερντογάν, αλλά Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν ότι θα εμμείνει στα δύο ανεξάρτητα κράτη απορρίπτοντας τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, θα επαναλάβει τα περί περιφερειακής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο (με έμφαση τον ορυκτό πλούτο και τα ενεργειακά) – χωρίς να αποκλείει προσεχώς νέες υδρογραφικές έρευνες και πιθανές γεωτρήσεις-, τα ανοίγματα στα Βαρώσια, καθώς κα την περαιτέρω ενίσχυση των αεροναυτικών δυνατοτήτων των Κατεχομένων (με drones κ.ά.). Είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι έχουν κάποιες στατιστικές για ορισμένα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά δεν προσεγγίζουν καν αυτά που εντόπισαν στη Μαύρη Θάλασσα την περίοδο 2019-2021.
Εκπλήξεις…
Μέχρι αυτή την ώρα τηρείται «σιγή ιχθύος» από τον Ερντογάν και την πολυπληθή ακολουθία του, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν «εκπλήξεις» σε θέματα ενέργειας, ασφάλειας και μετατροπής των Βαρωσίων σε «Κυανή Ακτή» ή Ιμπιζα(!) της Ανατολικής Μεσογείου (τη χρονική στιγμή μάλιστα που καταρρέει ακόμα περισσότερο ο Λίβανος).
Στην τελευταία ομιλία του πάντως προχθές επικεντρώθηκε στη Λιβύη, για την οποία είπε ότι χάρη στην τουρκική επέμβαση διεσώθη, ενώ έκανε μνεία των νέων οπλικών συστημάτων (εγχώριας παραγωγής) «που αλλάζουν τα πεδία μάχης, κάτι που φάνηκε σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και νότιο Καύκασο».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter