Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αλβανική πρωτεύουσα, ο υπουργός Εσωτερικών Μπλένταρ Κούτσι (εκ των πιο στενών συμβούλων του Εντι Ράμα) επισκέφθηκε την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε επαφές με τους υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικών, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ στην εταιρία Μπαϊράκ, ως και στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία, του έγιναν παρουσιάσεις του οπλισμένου με πυραυλικά συστήματα και ιδιαίτερα εξελιγμένου ΜΕΑ.
Εκπαίδευση
Η όλη αγορά των drones αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 8 και 8,5 εκατ. δολ., ενώ Τούρκοι ειδικοί θα βρίσκονται στην Αλβανία από τα τέλη Σεπτεμβρίου για την εκπαίδευση των Αλβανών χειριστών. Πρόσφατα, τριμελής αντιπροσωπεία Τούρκων χειριστών από κοινού με τον ακόλουθο Αμυνας της Τουρκίας επισκέφθηκαν τα Τίρανα, το Φιέρι και την Κουτσόβε, που φέρονται ως υποψήφιες βάσεις των αλβανικών ΜΕΑ. Στην Κουτσόβε εδώ και σχεδόν δύο χρόνια κατασκευάζεται ειδική βάση του ΝΑΤΟ που θα διαδραματίζει σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.
Μέχρι στιγμής μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τουρκία έχουν προμηθευτεί το Κατάρ, η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και η Λιβύη. Πέραν της Πολωνίας, η οποία θα παραλάβει τα πρώτα έξι μέσα στο 2021, υποψήφια κράτη για αγορά είναι η Λετονία, η Λιθουανία, το Καζακστάν ,η Κένυα, η Κιργισία (στην οποία βρίσκεται χθες και σήμερα σε επίσημη επίσκεψη ο Ακάρ), η Τυνησία, η Μαλαισία και η Αλγερία.
Πλεονεκτήματα
Τα συγκεκριμένα drones, αλλά και τα «Ακιντσί», που εστιάζονται κυρίως (επί του παρόντος) σε εναέρια παρακολούθηση, επιτήρηση, αναγνώριση, συλλογή πληροφοριών, έχουν επηρεάσει μέχρι σήμερα πολύ θετικά τη στρατιωτική εμπλοκή της Αγκυρας στα μέτωπα επιχειρήσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον Νότιο Καύκασο, στη Βόρεια Συρία (δυτικά και ανατολικά του Ευφράτη), καθώς και στη Δυτική Λιβύη το 2020.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Η Τουρκία, βάσει διεθνών αναλύσεων, εκτιμήσεων-εκθέσεων διεθνών ινστιτούτων/δεξαμενών σκέψης, ανήκει στα τέσσερα πιο ισχυρά κράτη παγκοσμίως στο χώρο των κατασκευαστών ΜΕΑ. Πάντως, αίσθηση έχει προκαλέσει έκθεση κορυφαίας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης που φέρει τις ΗΠΑ να έχουν «ωθήσει» κράτη-μέλη του NATO (και ειδικά την Πολωνία) να αποκτήσουν τουρκικής προέλευσης ΜΕΑ (αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί). Πάντως, οι υπουργοί Αμυνας της Βρετανίας και της Γερμανίας τα συστήνουν ανεπιφύλακτα.
Φεύγουν από Αφγανιστάν
Τέλος, αποχώρησε χθες από το Αφγανιστάν το σύνολο των ιταλικών και γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί εκεί επί σχεδόν 20 χρόνια. Οι 1.100 Γερμανοί αποχώρησαν από το Βόρειο Αφγανιστάν (μέσω Γεωργίας) και οι 723 Ιταλοί από το Δυτικό (επαρχία Χεράτ), στα σύνορα με το Ιράν. Πάντως, Γερμανοί και Ιταλοί δεν απέκλεισαν μια μικρότερη, στοχευμένη παρουσία από επίλεκτες δυνάμεις στην πρωτεύουσα Καμπούλ και σε υποστήριξη της προσεχούς αποστολής της ανάλυσης της διοίκησης του αεροδρομίου από την Τουρκία.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter