Απ’ ό,τι φαίνεται, η συνάντηση αναδεικνύεται σε ιστορικό σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Τουρκία εξακολουθεί να αναζητεί τον βηματισμό της και μέχρι τότε προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις. Μεγάλη μερίδα των τουρκόφωνων ΜΜΕ της Θράκης και διαφόρων «φορέων», που αποτελούν «πιόνια» και «παπαγαλάκια» του προξενείου Κομοτηνής, αντέδρασαν έντονα στα όσα έγιναν στην τουρκική πρωτεύουσα, ειδικά στην απάντηση του Νίκου Δένδια περί μουσουλμανικής μειονότητας, όπως ρητά ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης.
Την ίδια ώρα, ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Μουράτ Ομέρογλου, συνεχίζει να διατηρεί χαμηλό προφίλ, κινώντας υπογείως τα νήματα, ενώ δημόσια φροντίζει να ενημερώνει τους χρήστες του Διαδικτύου για το πότε κάνει… ποδηλατάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κίνηση του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγγελου Συρίγου, να επισκεφτεί τον πρώτο ευκτήριο οίκο Αλεβιτών στην Ελλάδα φέρεται να εξόργισε τόσο το τουρκικό προξενείο όσο και τις ψευτομουφτείες και τα τουρκόφωνα ΜΜΕ. Το προξενείο προσπαθεί να περάσει στην κοινή γνώμη την εικόνα ότι όλοι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι ενωμένοι, αλλά βλέπει τον διαμελισμό της σε Πομάκους, Ρομά, Αλεβίτες και άλλους…
Αμηχανία
Η Αγκυρα φέρεται να έχει περάσει σε παθητική θέση στη Θράκη, ακολουθώντας τις εξελίξεις που χαράζει η ενεργητική ελληνική πολιτική. Η αμηχανία της δεν κρύβεται και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εντολή που έδωσε στον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του κρατικού καναλιού TRT, Ιμπραχίμ Ερέν, να αναρτήσει τρέιλερ της ταινίας-αφιερώματος στον πρώην μειονοτικό βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1995.
Μάλιστα ο Ερέν σχολίασε: «Ξεκινήσαμε τις εργασίες για την ταινία που αφηγείται τη ζωή του ηγέτη του αγώνα για τα δικαιώματα και την ελευθερία των “Τούρκων” της Δυτικής Θράκης, Αχμέτ Σαδίκ. Ο αγώνας του κατά της καταπιεστικής πολιτικής της Ελλάδας δεν θα λησμονηθεί ποτέ. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του».
Η ανάρτηση στο youtube έγινε στις 18 Απριλίου και εξέπληξε ακόμη και τη μειονότητα, καθώς κανείς δεν είχε αντιληφθεί ότι γυριζόταν ταινία για τον Σαδίκ. Το τρέιλερ έχει διάρκεια 01:52 και εμφανίζει ελάχιστες σκηνές, με τον Αχμέτ Σαδίκ να οδηγείται στο δικαστήριο, στις οποίες κοινό χαρακτηριστικό είναι η μουντή αίσθηση και η επιβολή των γκρι αποχρώσεων. Η Αγκυρα βιάστηκε να δημοσιοποιήσει το τρέιλερ καθώς η ταινία θα γυριστεί τον… Αύγουστο σε Κωνσταντινούπολη, Σκόπια και Βρυξέλλες και στην καλύτερη περίπτωση θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στα τέλη του 2022.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 1990 ο Αχμέτ Σαδίκ είχε καταδικαστεί για «διατάραξη κοινής ειρήνης» γιατί κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1989 δημοσίευσε στην εφημερίδα του («Guven») διακηρύξεις ότι είναι «τουρκική» η μειονότητα της Θράκης. Εξελέγη βουλευτής Ροδόπης στις εκλογές του Ιουνίου 1989 και Απριλίου 1990 και στις 24 Ιουλίου 1995 έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα έξω από το χωριό Σώστης, κοντά στην Κομοτηνή. Εκτοτε, η Αγκυρα τον έχει ηρωοποιήσει και μάλιστα έδωσε το όνομά του στον δρόμο μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.
Ο γιος του, Λεβέντ
Ολο αυτό το υπόβαθρο βοήθησε την οικογένεια Σαδίκ να αποκτήσει απευθείας πρόσβαση στην τουρκική πολιτική ηγεσία και τον γιο του εκλιπόντος Αχμέτ Σαδίκ, Λεβέντ, να εξελιχθεί σε μεγαλοεπιχειρηματία της Θράκης. Οι μπίζνες για τον Λεβέντ Σαδίκ πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, αξιοποιώντας φυσικά τις υψηλές γνωριμίες του με την «αυλή» του Ερντογάν. Μέσω της εταιρίας του ΥΑΚΑ έχει αναδειχθεί σε αποκλειστικό αγοραστή της παραγωγής βαμβακιού της Θράκης και έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά του και στα κεράσια. Πλέον, μέσω της Blue Farm, που ίδρυσε την Πρωταπριλιά του 2021, έχει βάλει πλώρη για πιλοτική καλλιέργεια… μύρτιλου στην περιοχή για την οποία μάλιστα αναμένεται να πάρει και σχετική επιδότηση. Μόνο που χρειαζόταν γη και έτσι στράφηκε στους μειονοτικούς δήμους της Ροδόπης και της Ξάνθης.
Ηδη, ο Δήμος Ιάσμου Ροδόπης ανταποκρίθηκε στο αίτημα, αφού πρώτα υπέκυψε στις αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν από το προξενείο και τον τοπικό ψευτομουφτή. Ετσι, 139 στρέμματα πέρασαν στην κατοχή του και αναζητά τους καλλιεργητές μύρτιλου. Προς το παρόν, ο Λεβέντ Σαδίκ, ο οποίος έχει εκλεγεί πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, έχει τα μάτια του στραμμένα στις μπίζνες και όχι στην πολιτική. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μελλοντική ενασχόλησή του με την κεντρική πολιτική σκηνή, όταν δηλαδή γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο οικονομικά, αν και σήμερα υπάρχουν φωνές που τον θεωρούν ως τον «σκιώδη» πρόεδρο του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας.
Θράκη – ΑΧΜΕΤ ΜΕΤΕ: Στα δικαστήρια, ξανά, ο ψευτομουφτής της Ξάνθης
Παρά τις ατελείωτες δικαστικές περιπέτειές του, ο ψευτομουφτής της Ξάνθης, Αχμέτ Μέτε, ο οποίος αποτελεί έναν από τους στενότατους «συνεργάτες» του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, συνεχίζει να δίνει «πύρινες» συνεντεύξεις, επιχειρώντας να αυτοπαρουσιαστεί ως… ήρωας της μειονότητας.
Πριν από ένα μήνα κλήθηκε και πάλι στα δικαστήρια της Ξάνθης για να δώσει κατάθεση αναφορικά με τα απαράδεκτα και τόσο προκλητικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Γλαύκη στις 14 Ιουλίου 2016. Ο Αχμέτ Μέτε ήταν ένας από τους «πρωταγωνιστές» των γεγονότων στην κηδεία του 19χρονου στρατιώτη Αχμέτ Κατουνλού. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μαζί με τους τότε μειονοτικούς βουλευτές και άλλους εγκάθετους του προξενείου, μπούκαραν (!) στο σπίτι του άτυχου στρατιώτη, έκλεψαν το φέρετρο και αφού αφαίρεσαν την ελληνική σημαία από πάνω του, το μετέφεραν στα νεκροταφεία συνοδεία τουρκικών ΜΜΕ προκειμένου να τελέσουν την κηδεία! «Ως μειονότητα, η κοινότητά μας έχει ανάγκη από ανθρώπους αξιόπιστους που θα ηγηθούν. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το πετύχουμε αυτό. Ακόμη κι αν στο τέλος της ιστορίας υπάρχει φυλακή ή θάνατος, εμείς δεν φοβόμαστε», είπε σε συνέντευξη στην τουρκόφωνη «Birlik», αμέσως μετά την κατάθεσή του.
ΕΥΚΤΗΡΙΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΛΕΒΙΤΩΝ: Η επίσκεψη Συρίγου ενόχλησε το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής
Αυτό που τάραξε το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής ήταν η λειτουργία του πρώτου ευκτήριου οίκου Αλεβιτών στην Ελλάδα, ο οποίος πήρε άδεια λειτουργίας προ ημερών. Είναι ξεκάθαρη η ενόχληση του προξενείου από την κίνηση της Ελλάδας να στηρίξει όλες τις ομάδες των μουσουλμάνων της Θράκης, δηλαδή Πομάκους, Ρομά και Αλεβίτες, αρπάζοντάς τους από τη σφικτή αγκαλιά της Αγκυρας που επιχειρεί να παρουσιάζει όλη τη μειονότητα ενωμένη υπό τη σκέπη του σουνιτικού Ισλάμ.
Οι Αλεβίτες είναι θρησκευτική και πολιτιστική κοινότητα με 3.000 μέλη στη Θράκη. Εχει ορισμένες ομοιότητες με το σιιτικό Ισλάμ αλλά θεωρείται ανεξάρτητη μουσουλμανική θρησκεία. Η λατρεία τους λαμβάνει χώρα περισσότερο σε ευκτήριους οίκους (cem evi) παρά σε τζαμιά. Στις τελετές τους έχουν μουσική και χορό υπό τους ήχους μπαγλαμά. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους μουσουλμάνους, που κάνουν τελετές στα αραβικά, χρησιμοποιούν κυρίως την τουρκική γλώσσα και λιγότερο τα κουρδικά. Επίσης δεν κάνουν προσκύνημα στη Μέκκα, δεν νηστεύουν στο Ραμαζάνι, ενώ οι γυναίκες δεν φορούν μαντίλα. Οι Αλεβίτες καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά στην καθημερινότητά τους, πράγμα που θεωρείται απαγορευμένο για τους περισσότερους άλλους μουσουλμάνους. Η κίνηση του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγγελου Συρίγου, να τον επισκεφτεί μπορεί να πέρασε στα «ψιλά» από τα ελληνικά ΜΜΕ, όμως βρέθηκε στο μικροσκόπιο του τουρκικού προξενείου, καθώς βλέπει να χάνει «κόμματα» από την -κατά τα άλλα- «μασίφ» μειονότητα…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr