Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ο Καλίν εκ νέου επανέρχεται σε κατά καιρούς προτάσεις που έχει κάνει η Αγκυρα προς την πλευρά των Αμερικανών με επίκεντρο το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, την επικρατούσα ομιχλώδη κατάσταση στη Βορειοανατολική Συρία με τις κουρδικές πολιτοφυλακές κ.ά., ενώ αποδεικνύεται ότι παντοιοτρόπως η Αγκυρα επιδιώκει βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Ουάσιγκτον, ως και αποφυγή υποτροπής, που μπορεί να προκαλέσει ρήγματα στις πολυδιάστατες διμερείς σχέσεις.
Με λεκτική έπαρση ο προεδρικός σύμβουλος υποστηρίζει:
«Αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν αλλάζει με τίποτα είναι η τεράστια στρατηγική σημασία της Τουρκίας σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, οπότε οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν να συνεργαστούν στενά με την Τουρκία, γιατί έχει πολυεπίπεδο στρατηγικό ρόλο και παρουσία στο Ιράκ, στη Συρία, στο Μαυροβούνιο, στη Λιβύη, στα Βαλκάνια, στην Υπερκαυκασία και την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα υφιστάμενα προβλήματα μπορούν και πρέπει να επιλυθούν πολιτικο-διπλωματικά.
Σε σχετικές αναφορές για το μείζον θέμα των ρωσικών πυραύλων επανέλαβε τη γνωστή θέση της Αγκυρας -με την οποία προς το παρόν διαφωνεί η αμερικανική πλευρά- ότι το υψηλών προδιαγραφών αντι- αεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα δεν πρόκειται να αποθηκευτεί (φόρμουλα Κρήτης στην οποία είχε αναφερθεί ο Ακάρ) και ότι θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει εθνικές αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας σε περιπτώσεις πλαισίου, που δεν καλύπτονται από τη γνωστή συλλογική «ομπρέλα» εγκαίρου προειδοποίησης/αεράμυνας του ΝΑΤΟ από τα νορβηγό-ρωσικά σύνορα μέχρι τα σύνορα της χώρας του με τα μεσανατολικά κράτη.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι… δεν υπάρχει τέτοια επιλογή για αποθήκευση στη συνολική ατζέντα της χώρας του. Τόνισε ότι «αν και γίνονται αναφορές. ο Χουλουσί Ακάρ στα όσα είπε δεν εννοούσε κάτι τέτοιο και ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν…». Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η προμήθεια των S-400 ήταν μία γενναία απόφαση του Ερντογάν μετά από εκτενείς επαφές, πολύχρονες αξιολογήσεις μελετών και δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη ότι «οι Αμερικανοί ετσιθελικά δεν μας πουλούσαν το σύστημα Patriot-3 και δεν είχαν ικανοποιητικές για την Αγκυρα εναλλακτικές προσφορές».
Ετσι, μετά τη μη αγορά του κινεζικού μοντέλου, δήλωσε ότι στραφήκαμε προς τη Μόσχα, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η Αγκυρα να υποχωρήσει» και επεσήμανε ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί μία ειδική επιτροπή από Αμερικανούς-νατοϊκούς και Τούρκους αναλυτές και στρατιωτικούς σε αεράμυνα, ηλεκτρονικό πόλεμο κ.α., η οποία διεξοδικά να εξετάσει και να βρει την κατάλληλη επιλογή για να μην υπάρχει πρόβλημα από το εν λόγω ρωσικό σύστημα εντοπισμού των αεροσκαφών F-35, ενώ πρόσθεσε ότι -πέραν της μελέτης- οι ΗΠΑ θα πρέπει να τους διαθέσουν και σύστημα Patriot.
Πάντως -όπως και ο Ακάρ- δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην παρουσία ρωσικών αμυντικών συστημάτων στη χώρα μας σε άλλη συνέντευξή του σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, λέγοντας ότι η Ελλάδα το 1999 και το 2004 αγόρασε ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα βραχέος βεληνεκούς τύπου TORM1-OSA-AKM (SA-8).
Ο Καλίν απέρριψε τις ιδέες ορισμένων Αμερικανών αναλυτών περί «παζαρέματος» μεταξύ των ρωσικών πυραύλων και της υποστήριξης των ΗΠΑ προς τις κουρδικές πολιτοφυλακές ανατολικά του Ευφράτη, δηλαδή την άρση της αμερικανικής συνεργασίας με την PYD/YPG και την ταυτόχρονη απενεργοποίηση των πυραύλων. Χαρακτηριστικά είπε ότι η παρεχόμενη υποστήριξη σε κουρδικές οργανώσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία είναι απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Η πολιτική των ΗΠΑ ήταν λάθος και δεν συνέδραμε στην αποκλιμάκωση της συριακής κρίσης, ενώ δεν εξάλειψε τη ρωσική και ιρανική πολύπλευρη διείσδυση στη συριακή επικράτεια. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση Μπάιντεν να αλλάξει την ακολουθητέα γραμμή γιατί δεν οδηγεί πουθενά.
Ο Καλίν υποστήριξε ότι σύντομα θα λάβει χώρα η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν και θα γίνει μία πλήρης ανασκόπηση των ζητημάτων μέσω «στρατηγικής προσέγγισης». Επί του παρόντος δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την τηλεφωνική επαφή και τη δικαιολόγησε ότι «από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέλαβε την εξουσία, έχει να χειριστεί πολλά και σοβαρά εσωτερικά θέματα, μεταξύ των οποίων την πανδημία, οικονομικά κ.ά.». Παράλληλα, αποκάλυψε ότι μέσα στον Μάρτιο θα επισκεφθούν την τουρκική πρωτεύουσα υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κ.ά.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr