Η γαλλική προσφορά κρίνεται η καταλληλότερη, καθώς ικανοποιεί πλήρως τα έξι βασικά επιχειρησιακά κριτήρια που έχει θέσει το Π.Ν. (αεράμυνα περιοχής, στρατηγική κρούση, Α/Υ ικανότητες, ολιγάριθμο πλήρωμα, σύγχρονο ραντάρ AESA, συστήματα διοίκησης και ελέγχου), αλλά και η βελτιωμένη -σε όλα τα επίπεδα- πρόταση των Γάλλων που ικανοποιεί κάποιες «ειδικές απαιτήσεις» τις ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.
Η γαλλική πρόταση εξασφαλίζει και την πολύτιμη ενδιάμεση λύση μέχρι τη ναυπήγηση των νέων φρεγατών και ταυτόχρονα ενισχύει την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της Naval Group για τέσσερις καινούργιες φρεγάτες Belh@rra έναντι 3,5 δισ. € χωρίς τον οπλισμό αποτιμάται ως ιδιαίτερα ελκυστική από τους Ελληνες επιτελείς. Και εάν η ενδιάμεση λύση ικανοποιήσει την Αθήνα (άγνωστο, πάντως, τι ακριβώς αναμένει το Π.Ν. από τους Γάλλους), η γαλλική πρόταση έχει πολλές ελπίδες να προχωρήσει, αλλά φυσικά είναι νωρίς ακόμη για να προδικάζουμε αποφάσεις.
Υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες, οι οποίες δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και οι πάγιες «πιέσεις» από την αμερικανική πλευρά για τα σκάφη παράκτιας άμυνας MMSC, αλλά χωρίς την παραμικρή πιθανότητα παραχώρησης των Arleigh Burke, τουλάχιστον η αμερικανική πρόταση δείχνει και είναι δύσκολο να προχωρήσει. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πάντα…
Με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 5 δισ. €, όπως αναφέρουν ανώτατες πηγές, οι Γάλλοι μπορούν να κάνουν, τελικά, την υπέρβαση παραχωρώντας στο Π.Ν. ως ενδιάμεση λύση έστω μία φρεγάτα FREMM μαζί με μία ή δύο αναβαθμισμένες La Fayette, αν και έως τώρα το Παρίσι δηλώνει ότι οι 7+1, που αναμένεται, FREMM είναι πολύτιμες για τις ανάγκες του γαλλικού Ναυτικού.
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr