Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Από πλευράς του ο Κύπριος ΥΠ.ΕΞ. χαρακτήρισε ως εποικοδομητική τη στάση του Λονδίνου στο Σ.Α./ΟΗΕ και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση για το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων/Αμμοχώστου από την Αγκυρα και το κατοχικό καθεστώς Τατάρ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Ράαμπ για τη θετική ατζέντα των περιφερειακών και υποπεριφερειακών επαφών και συνεργασιών της Λευκωσίας με διάφορα κράτη της Δύσης και της Μέσης Ανατολής, με στόχο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης σύντομη αναφορά έγινε στην πρόσφατη τριμερή άσκηση στην Κρήτη, με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων της Κύπρου, της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το Λονδίνο επιδιώκει να συνδράμει στην επίλυση του Κυπριακού και να υπάρξει βελτίωση του κλίματος και πρόσθεσε ότι «οι δύο πλευρές θα πρέπει να συγκλίνουν για το καλό των επόμενων γενιών». Δεν έγινε επίσης καμία αναφορά για κυοφορούμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Υπό λογικές συνθήκες η άτυπη πενταμερής (Ελλάδα-Τουρκία-Μ. Βρετανία-Κύπρος-Κατεχόμενα) φέρεται να λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη περί τα τέλη Φεβρουαρίου με μέσα Μαρτίου.
Eρντογάν… και νέο σύνταγμα…
Στοχεύοντας σε ακόμα πιο πολλές και συγκεντρωτικές εξουσίες ο Ερντογάν εμφανίζεται υπέρ κάποιων μεταρρυθμίσεων στο Σύνταγμα της Τουρκίας τις οποίες θα ανακοινώσει προσεχώς. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει υπερκινητικότητα στο πολιτικό παρασκήνιο στην Αγκυρα, ενώ οι πλείστοι πολιτικοί αναλυτές αποκλείουν τις πρόωρες εκλογές.
Στις οποιεσδήποτε τροποποιήσεις και συνταγματικές αλλαγές κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του εθνικιστή ηγέτη και συμμάχου του προέδρου, δηλαδή του Ντεβλούτ Μπαχτσελί, που ειδικά σε μειονοτικά θέματα είναι πολύ αρνητικός.
Ο Ερντογάν επιδιώκει τις συνταγματικές αλλαγές για να διευκολύνει και να ισχυροποιήσει τη λειτουργία του προσωποπαγούς προεδρικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα, ειδικά στη μετά την πανδημία εποχή και ενώ πλησιάζουμε τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Επίσης σε αυτή τη χρονική στιγμή στοχεύει στην όσο το δυνατό κάθετη μείωση της παρουσίας και επιρροής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Το ισχύον σύνταγμα έχει γραφεί το 1982 από το στρατιωτικό καθεστώς του στρατηγού Κενάν Εβρέν μετά το πραξικόπημα του 1980 άρα ο Ερντογάν φέρεται να κάνει λόγο για εκδημοκρατισμό κ.λπ., αλλά στην πραγματικότητα στόχος του είναι να καταστήσει ακόμα πιο ισχυρό το δικό του προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας και να απαγκιστρωθεί από τα του ατατουρκισμού.
Βασικά άρθρα της προεδρικής δημοκρατίας θα παραμείνουν ως έχουν αλλά φέρεται να γίνονται αλλαγές στα περί αφοσίωσης στον Ατατούρκ και στα ζητήματα της γλώσσας, αφήνοντας παράθυρο για την εκμάθηση-εκπαίδευση και στην κουρδική. Προφανώς μία τέτοια γλωσσική μεταπτωτική εξέλιξη στην Ευρώπη θα την εκλάβουν ως θετικό βήμα εκδημοκρατισμού, αλλά ο εθνικιστής ηγέτης Μπαχτσελί, που είναι πολύ αρνητικός για τους Κούρδους, είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες επί των ερντογανικών κινήσεων και επίσης δεν υπάρχει πιο εξειδικευμένη πληροφόρηση για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με διάφορα θρησκευτικά ιδρύματα (μαντράσας) και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης που είναι ένα πάγια αίτημά μας και το οποίο έντονα υποστηρίζουν οι Αμερικανοί μεταξύ των οποίων από χρόνια και ο νέος πρόεδρος Μπάιντεν.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr