Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Στη βρετανική πρωτεύουσα ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε χθες συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ραμπ για διμερή θέματα, καθώς και για το Κυπριακό, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Ο επικεφαλής του FORΕING OFFICE μεταβαίνει αύριο στη Λευκωσία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ για την πενταμερή. Σημειώνεται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απορρίπτει τις ιδέες περί διζωνικής/δικοινοτικής επιλογής για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων. Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε., Βέλγος Σαρλ Μισέλ, ως και ο αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική, Αμυνα και Ασφάλεια, Ισπανός επίτροπος Ζοσέπ Μπορέλ έχουν απορρίψει τη διαίρεση της νήσου.
Τσαβούσογλου
Από την πλευρά της Αγκυρας ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου περάτωσε χθες τη διήμερη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, όπου συζήτησε την κοινή στάση με τον Τατάρ στην επικείμενη πενταμερή, ενώ επανέλαβε με αρκετά προκλητικό τρόπο ότι η επί μήνες ναυτικο-ερευνητική παρουσία της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο αναβάθμισε τη θέση της χώρας του στην περιοχή και ενδυνάμωσε τα δικαιώματα των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων.
Στην Αττάλεια πραγματοποιήθηκε περιφερειακό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος AKP χθες, στο οποίο ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο ρόλο της Γερμανίας και της Ε.Ε. για την αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ τόνισε ότι οι διμερείς επαφές διευκολύνθηκαν μετά και την επικοινωνία του Ερντογάν με τον Νορβηγό γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για πρώτη φορά το υουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσα στο 2021 θα προχωρήσει στην έκδοση ετήσιου τόμου που θα αφορά την ισλαμοφοβία, κάτι που μέχρι σήμερα κάνουν διάφορα δυτικά κράτη (Γαλλία-Γερμανία κ.ά.), για να συνδράμει στη χαλάρωση της έντασης με διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις μουσουλμανικές κοινότητες που ζουν εκεί.
Προσέγγιση με Γαλλία
Στο μεταξύ, παρατηρείται κινητικότητα και στην περίπτωση επαναπροσέγγισης Γαλλίας-Τουρκίας, με τον πρωτεύοντα ρόλο να τον έχει ο προ εξαμήνου τοποθετηθείς ως πρέσβης της Γαλλίας στην Αγκυρα Ερβέ Μαγκρό. Βάσει πληροφοριών, ο Γάλλος πρέσβης γεννήθηκε το 1960 στην Αγκυρα (όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως πρέσβης), ενώ ομιλεί άπταιστα την τουρκική. Σε επαφές του με Τούρκους αξιωματούχους επισημαίνει ότι μεταξύ των δύο κρατών πρέπει να υπάρξει ένας πολυσχιδής «στρατηγικός διάλογος» και να αρθούν οι όποιες παρεξηγήσεις… Χαρακτήρισε το 2021 ως «έτος-τομή» γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συμφωνία της Άγκυρας και την εκ μέρους του Παρισιού πρώτη αναγνώριση της τότε νέας κατάστασης στην Τουρκία και πρότεινε -αν το ευνοήσουν οι συνθήκες, λόγω της πανδημίας- να λάβει χώρα ένα σημαντικό συνέδριο με εκλεκτούς ομιλητές, οπότε οι δύο χώρες να προσεγγίσουν η μία την άλλη. Ο Γάλλος διπλωμάτης διετέλεσε ως πρέσβης της χώρας του στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ, ως και στη μόνιμη διπλωματική αποστολή της Γαλλίας στη Γενεύη.
Ο Ακάρ στο Βερολίνο
Στη γερμανική πρωτεύουσα χθες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Aκάρ είχε συνομιλίες για αρκετά θέματα με τη Γερμανίδα oμόλογό του Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ στο ιστορικό χώρο Bendllerblock. H Kάρενμπαουερ χαρακτήρισε την Τουρκία ως «πολύ σπουδαίο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ» και συζητήθηκαν τα θέματα της Λιβύης, της αεροναυτικής επιχείρησης IRINI στην Κεντρική Μεσόγειο, η κατάσταση στο Αφγανιστάν, οι εξελίξεις στον Καύκασο και στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και το μέλλον του ΝΑΤΟ. Προ ημερών η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας είχε πάρει αρνητική θέση στο αίτημα του Ελληνα ομολόγου της να διακοπεί ή και να καθυστερήσει το πρόγραμμα ναυπήγησης των 6 τουρκικών υποβρυχίων κλάσης 214/τύπουR EIS που λαμβάνει χώρα σε τουρκικά ναυπηγεία με πολυδιάστατη συνδρομή του Βερολίνου και της εταιρίας THYSSEN ΚRUPP MARINE SYSTEMS.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr