Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Πέραν του Τούρκου προέδρου, στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Εσωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ από τον εξ απορρήτων προεδρικό σύμβουλο Ιμπραήμ Καλίν έγινε μία περιορισμένου χρονικού διαστήματος ενημέρωση για τον νέο γύρο διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη προ ημερών.
Αναφορικά με την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίστηκε ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας «είναι διαχρονικά και δεδομένα», και δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στην υπεράσπισή τους. Επίσης, επανέλαβε τη γνωστή ρητορική σχετικά με το Κυπριακό, όπου η Αγκυρα «θα συνεχίσει κανονικά να υποστηρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με όλα τα μέσα».
Το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ήταν μεταξύ των επιμέρους θεμάτων και έτυχε σημαντικής κάλυψης και ανάλυσης. Το ΣΕΑ καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην αφρικανική ήπειρο και επικεντρώθηκε στην πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, ενώ επισημάνθηκε ότι η Αγκυρα θα εξακολουθήσει να μάχεται κατά βίαιων, εξτρεμιστικών και άλλων οργανώσεων και δικτύων, όπως τις κουρδικές Πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία, δηλαδή τις PYD-ΥPG (τις οποίες θεωρεί ως επέκταση του PΚΚ), το Ισλαμικό Κράτος (ISIS-DAESH) και τα «παρακλάδια του», καθώς και την οργάνωση FETO των Γκιουλενιστών. Σχετικά με την κατάσταση σε Λιβύη, Συρία και νότιο Καύκασο, τονίστηκε ότι η Τουρκία θα διατηρήσει τις δυνάμεις της σε αυτές τις περιοχές (όπως και στην ανατολική Αφρική-Κόλπο), κάτι που πολύ πρόσφατα ανανεώθηκε από τις αποφάσεις της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Αγκυρα-Τρίπολη
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Οι πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη και η σύνοδος των αντιμαχομένων πλευρών σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ως και εκπροσώπων των διαφόρων κομμάτων και οργανώσεων στη Γενεύη, υπό την εποπτεία της εκπροσώπου του γ.γ./ΟΗΕ Στέφανι Ουίλιαμς (από τις ΗΠΑ), είναι μεταξύ των θεμάτων που παρακολουθεί η Αγκυρα, η οποία -όπως και η Μόσχα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- δεν συμμορφωθήκαν με την απόφαση του Οκτωβρίου του 2020 να αποσύρουν από τη βορειοαφρικανική χώρα τις στρατιωτικές και μισθοφορικές δυνάμεις τους. Πάντως, ο νέος εκπρόσωπος του γ.γ./ΟΗΕ για τη Λιβύη, Σλοβάκος Γιαν Κιούμπιτς προετοιμάζεται για επισκέψεις σε Γενεύη-Τρίπολη-Μόσχα-Βεγγάζη-Αγκυρα-Βερολίνο και άλλα κράτη, με σκοπό να έχει μία «πρώτη εικόνα» αναφορικά με την πολιτικο-εκλογική διαδικασία, που υπό λογικές συνθήκες είναι να περατωθεί με εκλογές προς τα τέλη Δεκεμβρίου.
Τουναντίον -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα-, το τελευταίο τετράμηνο 1.300 Λίβυοι στρατιωτικοί εκπαιδεύτηκαν από τους Τούρκους σε στρατόπεδα της Λιβύης και της Τουρκίας, μέσα από 18 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων αποναρκοθέτησης και αντιμετώπισης τρομοκρατικών ομάδων. Αυτή την περίοδο άλλα 800 στελέχη του στρατού συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους από Τούρκους συμβούλους σε στρατόπεδα στη δυτική Λιβύη, ενώ περίπου 1.000 στελέχη από το Ναυτικό, την Αεροπορία και τις αστυνομικές δυνάμεις της νόμιμης κυβέρνησης της Τρίπολης εκπαιδεύονται σε Αλ Χομς-Μισράτα-Ζουβάρα, ως και σε Αττάλεια και Ικόνιο από Τούρκους εκπαιδευτές.
Στην Τρίπολη μετά από χρόνια -λόγω του εμφυλίου πολέμου- επιστρέφουν οι πρέσβεις Αλγερίας και Μάλτας (εντός των ημερών), ενώ ο εκτελών χρέη αρχηγού Ναυτικού της Λιβύης επισκέφθηκε τη Μάλτα και είχε επαφές με την κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας για λιμενική συνεργασία, ως και για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ρευμάτων.
Τέλος, με μυστική αποστολή μεταφέρθηκε από τη Ζουβάρα της δυτικής Λιβύης στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία το ρωσικό εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα PANTSIR S1, που ανήκε στις δυνάμεις του πολέμαρχου Χάφταρ και κατελήφθη από τον λιβυκό στρατό προ μηνών στην αντεπίθεση που προκάλεσε την ήττα/απόσυρση των δυνάμεων του Χαφτάρ από τα δυτικά τμήματα της χώρας. Με αμερικανικό μεταφορικό αεροσκάφος C-17/GLOBEMASTER, υπό άκρα μυστικότητα και εμπλοκή των διοικήσεων EUCOM/AFRICΟM των ΗΠΑ, το εν λόγω σύστημα εξετάζεται από ειδικούς των ΗΠΑ σε θέματα αεράμυνας. Είχε αγοραστεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τη Μόσχα για λογαριασμό του Χαφτάρ, με την κυβέρνηση της Τρίπολης να το παραδίδει στους Αμερικανούς, οι οποίοι αρνήθηκαν την επιστροφή του στο Αμπου Ντάμπι.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr