Αυτό είναι το μήνυμα που μετέφερε χθες ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση έγινε στην έδρα της Κομισιόν και είχε ως αντικείμενο την πλήρη αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την ομαλοποίηση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας.
Η τοποθέτηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος έχει κάνει ανάλογες δηλώσεις τις τελευταίες βδομάδες, έγινε χθες απευθείας στην άμεσα ενδιαφερόμενη, την Τουρκία, η οποία θα πρέπει τώρα να αποδείξει ότι όντως επιδιώκει αναθέρμανση των σχέσεών της με την Ευρώπη, που βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από τη δεκαετία του 1980 και το πραξικόπημα του στρατηγού Εβρέν.
Οπως επισήμανε πριν από τη συνάντηση ο κ. Μπορέλ, η Ε.Ε. και η Τουρκία έχουν στρατηγικό συμφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία ωφέλιμης σχέσης, βασισμένης σε αξίες και αρχές. Πρόσθεσε ότι το περασμένο έτος ήταν περίπλοκο για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, παρατήρησε όμως ότι τελευταία εμφανίζουν μια βελτίωση ατμοσφαιρικού τύπου, αλλά και κάποια θετικά βήματα.
Σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο, ένα από τα θετικά βήματα είναι και η εξαγγελθείσα επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ωστόσο, όπως είπε, οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε απτές ενέργειες.
Ο κ. Μπορέλ χαιρέτισε επίσης τις μεσολαβητικές προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Χαβιέ Γκουτιέρεθ για επανάληψη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί πλήρως να υποστηρίξει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε.
«Επιθυμούμε έντονα να δούμε μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. και η Τουρκία μπορούν και πρέπει να συμμετάσχουν περισσότερο σε ουσιαστικούς διαλόγους σε σχέση με περιφερειακές συγκρούσεις, στη Λιβύη, τη Συρία ή το
Ναγκόρνο- Καραμπάχ.
Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ η Ε.Ε. πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε, με πλήρη σεβασμό ειλικρινά και ανοιχτά με την Τουρκία, μεταξύ των οποίων και η εσωτερική κατάσταση στη χώρα αυτή. Μάλιστα μίλησε για ανησυχίες των Ευρωπαίων σε σχέση με το σεβασμό του κράτους δικαίου και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του κ. Μπορέλ, χαρακτήρισε το 2020 ως προβληματικό έτος για τις σχέσεις μεταξύ των μερών. Χαιρέτισε την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, η οποία βοήθησε όπως είπε στη βελτίωση του κλίματος.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε., ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει υποβάλει μια πολύ λεπτομερή πρόταση για τη διεξαγωγή μίας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Επανέλαβε το τουρκικό αίτημα για άρση της έκδοσης θεωρήσεων (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ε.Ε., ενώ εξέφρασε την προσδοκία ο κύκλος αυτός των συναντήσεων να είναι θετικός για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
«Πύραυλοι» Μπλίνκεν κατά της Αγκυρας για τους S-400 – Τι είπε ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
Πληροφορία-«βόμβα»: Την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων έχει αποφασίσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr