Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Με την προοπτική διατήρησης του θετικού κλίματος που διαπιστώνεται σε αυτήν τη συγκυρία συνδέεται και το ενδεχόμενο ωρίμανσης των συνθηκών για πραγματοποίηση και συνάντησης σε ανώτατο επίπεδο, ζήτημα που έφερε στο προσκήνιο η δήλωση Ερντογάν ότι το αντιμετωπίζει θετικά. «Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό και εφόσον διατηρηθεί, μία τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες υπενθύμιζαν ότι «ο πρωθυπουργός έχει, κατ’ επανάληψιν, δηλώσει τη βούλησή του για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία στο ανώτατο επίπεδο και θα πρέπει να πάψει να αποτελεί είδηση ότι συναντιούνται οι ηγέτες δύο γειτονικών χωρών».
Το Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένο ότι η θέση της χώρας είναι ενισχυμένη, καθώς θα προσέλθει στις συνομιλίες με παρακαταθήκη «τα επιτεύγματα 12 μηνών ενεργητικής διπλωματίας». Επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και μερικώς με την Αίγυπτο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, συνεννόηση με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη και ισχυρές συμμαχίες στη Μεσόγειο και στον αραβικό κόσμο, οι οποίες ενισχύουν την περιφερειακή της θέση. Ταυτόχρονα όμως και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες προβλέπουν με σαφήνεια πως η Τουρκία θα υποστεί συνέπειες με οικονομικό αντίκτυπο εάν επιμείνει στην προκλητική συμπεριφορά της.
Παράλληλα με την εποικοδομητική της διάθεση, η Αθήνα διαβεβαιώνει και για την επιθυμία της να βρει ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της βασικής διαφοράς με την Τουρκία και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι η γειτονική χώρα πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι και προς όφελός της, δεδομένου ότι η πολιτική της όξυνσης και της προκλητικότητας που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα έχει ήδη αρνητικά αποτελέσματα στις σχέσεις της με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Εκτίμηση, άλλωστε, είναι ότι στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα έχει συμβάλει το γεγονός ότι έχει καταστεί σαφές πως η βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, που είναι απαραίτητες στη δύσκολη φάση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, περνάει και από τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, καθώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εντάσσονται και αυτές στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, η αξιολόγηση των οποίων θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.
Οι διερευνητικές θα ξεκινήσουν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που ορίζει ότι δεν θα υπάρχει ερευνητική δραστηριότητα σε περιοχή που καλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι πως η Τουρκία θα γνωρίζει πάντα ότι «σε περίπτωση που εξακολουθεί να κάνει τα γνωστά -από το παρελθόν τουλάχιστον- ζιγκ ζαγκ, θα υπάρχουν επιπτώσεις».
Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο ότι η μοναδική συζήτηση θα έχει να κάνει με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, και οριοθετεί τη στάση της απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Αγκυρας να διευρύνει την ατζέντα που, όπως διευκρίνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουν τον χαρακτήρα άτυπων συνομιλιών. Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, ως προς το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί από την Τουρκία να τεθούν ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών ή «γκρίζων ζωνών», ότι «δεν πρόκειται καμία ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει τα θέματα αυτά. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τα συζήτησε ποτέ στο παρελθόν, δεν θα τα συζητήσει και αυτή».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Τα βήματα μέχρι την «Ελευθερία» – Όλο το χρονοδιάγραμμα
Ποια καταστήματα ανεβάζουν ρολά αύριο – Πώς θα γίνουν οι μετακινήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr