Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Στη στροφή της Τουρκίας προς τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων πρωτοστατεί ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος είχε το Σάββατο τηλεδιάσκεψη με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας, Ισπανό Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποιώντας έναν «ελιγμό ανάγκης» εμφανίστηκε ως φιλοευρωπαίος, υποστηρίζοντας ότι στην ατζέντα της χώρας του η Ε.Ε. είναι πολύ ψηλά, ενώ τόνισε
-διαφοροποιούμενος από το πολύ πρόσφατο παρελθόν και τις συνεχείς προκλήσεις του- ότι η Ευρώπη αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Τουρκία και ζήτησε να επικαιροποιηθούν οι συμφωνίες για το προσφυγικό, την απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες της χώρας του, καθώς και η σχετική συμφωνία με την Τελωνειακή Ενωση.
Με αιχμές
Παρά τα ανοίγματα προς την Ε.Ε. -που προφανώς από την ευρύτερη συμπεριφορά του θα κριθούν προσεχώς σε επιμέρους τομείς-, δεν παρέλειψε να διατηρήσει επιθετικό λόγο επικρίνοντας (προφανώς υπονοώντας με τα λεγόμενά του) την Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά ευρύτερα και το Παρίσι, λέγοντας ότι «τα καπρίτσια κάποιων κρατών-μελών της Ε.Ε. εγείρουν συνεχώς εμπόδια στις τουρκο- τυρωπαϊκές σχέσεις και τα εκμεταλλεύονται σε βάρος της Αγκυρας». Πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσουν οι αποκλεισμοί και οι απειλές της Ε.Ε. στην Τουρκία, να επιστρέψουμε στον συνεργασιακό χώρο των Συνόδων Κορυφής Αγκυρας-Βρυξελλών, ως και να «καναλοποιηθούν οι σχέσεις μας».
Επιπλέον, θα μεταβεί -σύμφωνα με πληροφορίες μας- στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συναντήσεις με τον επίτροπο Μπορέλ, ο οποίος, αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη, υποστήριξε ότι η συνομιλία με τον Ερντογάν ήταν χρήσιμη και ενδιαφέρουσα και ο ίδιος «ανυπομονεί (!) να συναντηθεί και να συζητήσει με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας».
Σημειώνεται ότι προ 4 ημερών ήταν στην Πορτογαλία που ανέλαβε την εξάμηνη κυκλική προεδρία της Ε.Ε. ο Τσαβούσογλου, που συζήτησε με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα πολλά θέματα που άπτονται των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. Αμέσως μετά μετέβη στη Μαδρίτη, όπου είχε επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της ιβηρικής χώρας.
Στο Κυπριακό, τα μηνύματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα εξαιτίας της εμπρηστικής και προκλητικής τοποθέτησης του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ που υποστηρίζει τη διχοτόμηση της νήσου, ενώ στην Αγκυρα βρίσκεται σήμερα για πρώτη φορά ο ψευδουπουργός Εξωτερικών των Κατεχόμενων Ταχσίν Ερτογκρούλογλου.
Τέλος, χθες η τουρκική διπλωματία διαμεσολάβησε μεταξύ Λιβύης και Ουκρανίας για την απελευθέρωση Ουκρανών ναυτικών που κρατούνταν επί χρόνια σε λιβυκή φυλακή.
Απαντήσεις Δένδια
Σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος κάλυψε το σύνολο των εξελίξεων στα θέματα με την Τουρκία και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων, με σαφήνεια τόνισε ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και ότι δεν αλλάζει μονομερώς. Πρόσθεσε ότι όποιος επιχειρήσει να την τροποποιήσει ή συμπληρώσει, ενεργεί ως υπονομευτής , ενώ η χώρα μας όταν αρχίσουν τέτοιες ιχνηλατικές επαφές θα συμμετέχει με ειλικρινή βούληση.
Για το Κυπριακό εμφανίστηκε απαισιόδοξος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει κανονικά σε άτυπη πενταμερή υπό την αιγίδα του γ.γ./ΟΗΕ. Ευχήθηκε να αλλάξουν στάση η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, ενώ δήλωσε ότι η Αθήνα εξακολουθεί να υποστηρίζει ως λύση του κυπριακού ζητήματος την επιλογή της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Αναφορικά με άλλα θέματα επεσήμανε ότι η χώρα μας στοχεύει στην εμβάθυνση των σχέσεων με τη Γαλλία, συνεχίζει τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ αναφορικά με τη διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας σε βάθος χρόνου , ενώ έκανε μνεία των ενισχυμένων διπλωματικών αλλά και στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ, αλλά και με ορισμένες αραβικές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και την Αίγυπτο. Επίσης, αναφέρθηκε και στις εν εξελίξει επαφές με τη Σαουδική Αραβία.
Σχετικά με την Αλβανία, τόνισε ότι μετά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο στη γειτονική χώρα θα προωθηθεί το συνυποσχετικό για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Επίσκεψη σε Λισαβόνα
Στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου έχει επαφές με τον ομόλογό του Αντόνιο Κόστα για αρκετά θέματα, όπως για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης, για την πανδημία της COVID-19, καθώς και για θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Ελληνα ομόλογό του για την ατζέντα της εξάμηνης πορτογαλικής προεδρίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει ειδική αναφορά σε θέματα ανθρωπιστικά, οικολογικά ,αναπτυξιακά και συνεργασιών με άλλες χώρες και γεωγραφικές περιοχές.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου