Οπως διευκρίνισε χθες στις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, στην οποία ο κ. Μισέλ εξήγησε το περιεχόμενο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Παρασκευής, όπως αποτυπώνονται στα συμπεράσματα που εκδόθηκαν.
Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ τόνισε στο συνομιλητή του την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση και να εμβαθυνθεί. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε στον κ. Ερντογάν την ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, αλλά και οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν τους μεταξύ τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνει να εμβαθυνθεί η αποκλιμάκωση, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει εχθρικά σχόλια και ενέργειες. Αυτά, όπως είπε, αναφέρονται με σαφήνεια στα συμπεράσματα της περασμένης εβδομάδας και επομένως απαιτείται αποκλιμάκωση.
Υπενθυμίζεται ότι στα συμπεράσματα της περασμένης εβδομάδας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωνε ότι η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της Ε.Ε., των κρατών-μελών της Ε.Ε. και των Ευρωπαίων ηγετών. Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, ανέφεραν τα συμπεράσματα, ενώ οι «27» ζητούσαν διατηρήσιμη αποκλιμάκωση, που θα επιτρέψει τη γρήγορη επανάληψη και ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι «27» έδωσαν το «πράσινο φως» για τη διεύρυνση του καταλόγου με τα πρόσωπα και τις εταιρίες που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εδωσαν επίσης εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021 έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση τελωνειακής ένωσης). Στην έκθεση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνονται, όπως τονίζεται, όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Τέλος, στα συμπεράσματα τονίζεται ότι η πρόταση των Ευρωπαίων για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις με την Αγκυρα εξακολουθεί να ισχύει «σε περίπτωση που η Τουρκία θέλει να προωθήσει μία γνήσια εταιρική σχέση με την Ενωση και τα κράτη-μέλη της και να επιλύσει διαφορές μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Μάλιστα γίνεται και αναφορά σε συγκεκριμένες τομείς μιας θετικής ατζέντας, όπως η οικονομία και το εμπόριο, ο διάλογος σε υψηλό επίπεδο και η μετανάστευση. Γίνεται επίσης αναφορά, μετά από ελληνική παρέμβαση, στην ετοιμότητα της Ε.Ε. να συνεργαστεί με την Τουρκία για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς όλα τα κράτη-μέλη και την ενίσχυση των προσπαθειών στη μάχη κατά των κυκλωμάτων παράνομων διακινητών.
Την ιδιαίτερη ανησυχία του για την απόφαση της Αγκύρας να αγοράσει τους S-400 εξέφρασε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Ζντράβκο Κριπόκαβιτς «Λυπάμαι γιατί είμαστε σε μία κατάσταση κατά την οποία σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον.
Εξέφρασα επίσης τις ανησυχίες μου για την απόφαση της Τουρκίας να πάρει ρωσικούς S-400», επεσήμανε ο Νορβηγός γγ. Επιπλέον είπε ότι «πρόκειται για εθνική απόφαση, αλλά το ρωσικό σύστημα των S-400 δεν είναι συμβατό με τα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ». Και κάλεσε «όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, την Τουρκία και τους άλλους συμμάχους, να βρουν τρόπους προς μια θετική λύση».
Ο «Ε.Τ.» αποκαλύπτει τον εκβιασμό της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ που φρέναρε τις κυρώσεις από την Ε.Ε.
Χριστουγεννιάτικο δώρο το εμβόλιο – Μέσα στις γιορτές η έγκριση και η διάθεσή του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr